De 7 Chakra’s – Een uitgebreid overzicht van de energie centras en hun effecten

In dit blog willen we een uitgebreid overzicht geven van de zeven belangrijkste energiecentra (De 7 Chakra’s). Chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam. Ze bevinden zich in het astraallichaam langs de wervelkolom, vanaf de basis van de wervelkolom tot aan de kruin van het hoofd. De 7 chakra’s corresponderen met een klier in het fysieke lichaam en elke chakra heeft een kleur en energie. Aangezien elke chakra betrekking heeft op specifieke geestelijke, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen, wordt er gezegd dat blokkade of storing van de chakra’s kan leiden tot lichamelijke, psychische en emotionele stoornissen. Bewustzijn en het in balans brengen van deze energie centra wordt daarentegen verondersteld te leiden tot welzijn en een goede gezondheid. Dat is één van de doelen van asanas: het stimuleren en het in balans brengen van de chakra’s in het lichaam.

Je kunt meer in dit overzicht lezen over elke chakra en hoe je dit stimuleert of in balans brengt. Onderaan kun je een gedetailleerde, geïllustreerde video bekijken over de 7 chakra’s. Leer meer over hun specifieke mantra (geluid) en yantra (teken).

De 7 chakra's

1. Muladhara Chakra – Wortel Chakra

Muladhara Chakra ligt aan de basis van de ruggengraat tussen de anus en de geslachtsorganen. Het straalt de kleur rood uit en vertegenwoordigt het element aarde.

Het wordt gekenmerkt door de emoties van de overleving, stabiliteit, ambitie en zelfvoorziening. Wanneer de Wortelchakra uit balans is, kan een persoon zich instabiel, angstig, onzeker, gefrustreerd of ongegrond voelen. Er heerst een gebrek aan ambitie en het ontbreken van een doel. Maar als Muladhara Chakra in balans is, voelt een persoon zich stabiel, zelfverzekerd, evenwichtig, energiek, onafhankelijk en sterk.

Het beoefenen van de volgende houdingen helpt om in evenwicht te brengen Muladhara Chakra: de Boom houding (vrksasana) en de Berg Houding (Taadasana).

2. Swadhishthana Chakra – Sacraal Chakra

De tweede chakra, Swadhishthana Chakra, bevindt zich in de onderbuik, ongeveer vier vingers onder de navel. De bijbehorende kleur is oranje en het vertegenwoordigt het element water.

De attributen van de Sacraal Chakra zijn de basisbehoeften zoals seksualiteit, verlangens, creativiteit en eigenwaarde. Wanneer deze chakra uit balans is, kan een persoon zich emotioneel explosief en prikkelbaar voelen en is er een gebrek aan energie en creativiteit. Men is manipulatief of geobsedeerd met seksuele gedachten. Wanneer Swadhishthana Chakra in balans is, voel je je positief, vitaal, tevreden, meelevend en intuïtief.

Je kan de Swadhishthana Chakra in balans brengen door het beoefenen van balanceerhoudingen zoals de Kraai Houding (Kaakasana) of staande houdingen zoals Driehoekshouding (Trikonasana).

3. Manipura Chakra – Zonnevlechtchakra

Manipura Chakra, de Zonnevlechtchakra bevindt zich boven de navel ter hoogte van de solar plexus (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). Het vertegenwoordigt het element vuur en straalt de kleur geel uit.

Dit chakra wordt gekenmerkt door energie en emoties als ego, woede en agressie. Een disbalans kan zich fysiek uiten door problemen met de spijsvertering, leverproblemen of diabetes. Op emotioneel niveau kan men worstelen met depressies, gebrek aan zelfvertrouwen, woede en perfectionisme. Door de chakra in balans te brengen, zou men zich energiek, zelfverzekerd, productief kunnen voelen en zich beter kunnen concentreren.

Je kunt Manipura Chakra in balans brengen door houdingen zoals de Zittende Vooroverbuiging (Paschimottanasana), de Klassieke Cobra (Bhujangasana)en Boog Houding (Dhanurasana).

4. Anahata Chakra – Hart Chakra

Anahata Chakra, Hart Chakra, is zoals de naam al impliceert, gelegen in het hartgebied. De kleur is groen en het element is lucht.

Deze vierde chakra is de zetel van de balans in het lichaam, gekenmerkt door gevoelens van liefde, gehechtheid, compassie, vertrouwen en passie. Wanneer Anahata Chakra uit balans is, kan een persoon moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid. Door het harmoniseren van de chakra, zou je je meelevend, optimistisch, vriendelijk en gemotiveerd voelen. Begrip hebben voor jezelf en anderen en zorg dragen voor jezelf en anderen horen ook bij een in balans zijnde Hart Chakra.

Hartchakra kan in balans worden gebracht door het beoefenen van houdingen zoals de Brug Houding (Setubandasana)Vis Houding (Matsayasana) en Opwaartse Plank (Poorvottanasana).

5. Vishuddha Chakra – Keel Chakra

De vijfde chakra, Vishuddha Chakra, ligt aan de basis van de keel en staat in verbinding met de schildklier. De kleur is helder blauw en het bijpassende element is ruimte.

Keel Chakra staat voor inspiratie, expressie, geloof en het mogelijkheid van communicatie. Onevenwichtigheid van de Keelchakra kan leiden tot verlegenheid, stilte, een gevoel van zwakte of het onvermogen om uw gedachten uit te drukken. Als deze chakra in balans is, kan dit zich uiten door creativiteit, positieve zelfexpressie, constructieve communicatie en tevredenheid.

De Keel Chakra wordt gestimuleerd door houdingen zoals Schouderstand (Sarvangasana) en de Ploeg Houding (Halasana).

6. Ajna Chakra – Derde Oog Chakra

Ajna Chakra (ook wel geschreven als ‘Agya Chakra’) bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Deze chakra heeft geen element, maar heeft wel een kleur, namelijk indigo blauw.

Het Derde Oog Chakra wordt vaak gebruikt als een focuspunt tijdens het beoefenen van yoga voor meer concentratie en bewustzijn. Er wordt gezegd dat meditatie op Ajna Chakra karma van vorige levens vernietigt en het zou bevrijding en intuïtieve kennis geven. De attributen die bij deze chakra horen, zijn intelligentie, intuïtie, inzicht en zelfkennis. Wanneer deze chakra uit balans is, zou men het gevoel kunnen hebben niet assertief te zijn en bang zijn voor succes. Of het tegenovergestelde, namelijk egoïstisch zijn. Onevenwichtigheid van Ajna Chakra kan zich manifesteren op een fysiek niveau van hoofdpijn, wazig zicht en andere oogproblemen. Wanneer Ajna Chakra in balans is, is men zijn eigen meester, zonder angst voor de dood en vrij van gehechtheid aan materiële dingen.

Ajna Chakra wordt gestimuleerd door het beoefenen van Hoofdstand (Sirsasana).

7. Sahastrara Chakra – Kruin Chakra

De zevende chakra, Sahastrara Chakra, is gelegen op de kruin van het hoofd. Ook deze chakra heeft geen element. De kleur is violet en/of wit.

Sahastrara Chakra is het centrum van spiritualiteit, verlichting, dynamische gedachten en energie. Het zorgt voor de innerlijke stroom van wijsheid en brengt de gave van kosmisch bewustzijn. Bij disbalans zou men last kunnen hebben van een constant gevoel van frustratie, destructieve gevoelens en het ontbreken van een vonk van vreugde.

Het in balans brengen van Ajna Chakra kan worden gedaan door het beoefenen van Hoofdstand (Sirsasana).

Video: Begrijp de 7 Chakras: Wat zijn hun attributen, hun sterke en hun zwakke punten?

https://youtu.be/kqmi3tlFXSA

Over de auteur

Ram Jain (E-RYT 500) is een gerenommeerde yoga leraar uit India en directeur van de Arhanta Yoga Ashram in India en Nederland. Sinds 1998 geeft hij les en sinds 2009 geeft hij yoga docenten opleidingen. In de laatste 10 jaar heeft hij meer dan 3500 yoga docenten opgeleid. Ram is ook de maker van verschillende online cursussen, zoals de 50 uur online Yin Yoga cursus en de 30 uur online Aryuveda basis cursus. Geboren en getogen in India, is zijn yoga educatie op 8 jarige leeftijd begonnen als een deel van zijn basisschool onderwijs. Over de periode heeft hij Yoga en yogafilosofie diepgaand gestudeerd met verschillende gereputeerde leraren. Ram Jain is ook de schrijver van het internationaal geprezen boek: Hatha yoga voor leraren & beoefenaars: een uitgebreide gids voor holistische reeksen.

Wil je meer leren over de 7 chakra’s en Ram’s filosofie lessen volgen, volg dan een van onze yoga docenten opleidingen.

Would you like to get more useful articles and news delivered to your email inbox?

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books
 

Leave a Reply