De manier waarop we yoga vandaag kennen, is de laatste decennia sterk geëvolueerd. Natuurlijk zijn de kernprincipes en de filosofie hetzelfde gebleven. Maar veel aspecten van yoga die we in de moderne tijd bestuderen, zoals fysiologie en anatomie, waren een decennium geleden nog niet zo gemakkelijk toegankelijk. Er is veel onderzoek gedaan, en er zijn veel nieuwe inzichten ontstaan in de wetenschap van yoga.

Yoga heeft altijd in het teken gestaan van “voortdurend leren”. En aangezien het begrip van yoga in de wereld blijft evolueren, wordt het des te noodzakelijker dat we onze praktijk en kennis regelmatig bijschaven.

Yoga docent worden is een nobele beslissing, maar het vereist hard werken. Yoga docenten moeten niet alleen de juiste kennis overbrengen aan studenten, maar ze moeten hen ook helpen zich als mens te ontwikkelen. Om deze redenen houden yoga docentenopleidingen veel meer in dan het beoefenen van asana’s of het behalen van een certificaat.

De vereiste kwaliteiten van een yogaleraar zullen van plaats tot plaats verschillen. Maar een goede school zal aankomende yogaleraren altijd adviseren om aan hun didactische vaardigheden en kennis te blijven werken door regelmatig bijscholingscursussen voor yogaleraren te volgen.

Meestal begint men met de 200 uur durende basisopleiding voor yogaleraren. En daarna blijven ze zich bijscholen met gevorderde of kortere specialisatiecursussen. Maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om te beginnen met de korte specialisatie cursussen zoals de 50-uur Yoga Nidra Teacher Training. Daarna gaan ze door naar gevorderde programma’s, zoals de 200 uur Hatha Yoga Docenten Opleiding. Het hangt ervan af hoeveel je wilt leren en hoe je je yoga vervolgopleiding wilt doen.

Lees meer: Wat is het verschil tussen 50-, 100- en 200-uurs yoga teacher certification opleidingen?

(https://www.arhantayoga.org/blog/difference-between-50-100-200-hour-yoga-teacher-certification/)

Wat is Permanente Educatie?

Voortgezette opleiding is een post-secundair, formeel leerprogramma voor volwassenen dat zowel krediet cursussen als niet-krediet cursussen kan hebben. Deze cursussen zijn bedoeld om iemand zijn kennis te laten uitbreiden en zijn vaardigheden op een specifiek gebied te laten groeien. Veel beroepen vereisen zelfs dat leden CE volgen om hun licentie te kunnen verlengen en hun praktijk voort te zetten.

Wat is CEU in de Yoga Docentenopleiding?

Een voortgezette opleiding in yoga dient voornamelijk twee doelen:

 • Om je bestaande kennis en vaardigheden te verdiepen
 • Om je nieuwe vaardigheden en technieken aan te leren met betrekking tot het lesgeven van yoga.

Als geloofwaardige docenten moeten uw lessen veilig, laagdrempelig en goed geïnformeerd zijn. En dit kan alleen gebeuren als uw eigen leren geworteld is in een goede basis.

Continuing Education Units (CEU’s) zijn aanvullende cursussen die je kunt volgen na het afronden van je inleidende yoga docentenopleiding. Deze cursussen zijn ontworpen om aan te sluiten bij iemands vaardigheden en interessegebied.

Vijf redenen waarom Permanente Educatie voor Yoga Docenten Essentieel is

Worden de lessen repetitief? Lijken de studenten verveeld? Is er iets dat is weggelaten tijdens een oefening? Het is normaal dat zulke vragen opkomen als je begint met yogales geven.

Het succes van een goede leraar wordt niet alleen bepaald door deskundigheid, maar ook door de bereidheid om te leren. Kennis hebben en weten hoe die kennis toe te passen om anderen te helpen leren zijn twee heel verschillende dingen. Dit is een belangrijk verschil tussen kennis en vaardigheid. Natuurlijk wordt men beter met tijd en oefening. Maar het is belangrijk om regelmatig een evaluatie te maken en te kijken naar de rol en wat die van u vraagt. Dit zal u helpen uw sterke punten te zien, en de gebieden te identificeren waaraan u moet werken.

Wanneer je een voortgezette opleiding voor yogadocenten volgt, helpt het je om eerlijk naar jezelf te kijken. Het geeft je een basis om na te denken over de beste praktijken met betrekking tot lesgeven en hoe je die kunt toepassen in je eigen praktijk. En dat is waarom permanente educatie essentieel wordt om meer dan één reden.

Je wordt Beter in wat je Doet

Als iemand die zich inzet om het beste te brengen aan leerlingen, moet een yogaleraar consistent zijn in zijn/haar lessen. Het moet voldoen aan de laatste normen, en er is weinig ruimte voor fouten.

Een goede manier om nieuwe vaardigheden op te doen en te leren hoe je studenten op een holistische manier kunt trainen is door je in te schrijven voor een yoga bijscholingscursus. Deze programma’s maken je bekwamer als yogaleraar. Bovendien verdiepen ze je relatie met yoga en inspireren ze je om door te gaan met je inspanningen voor zelfbeheersing.

Een yoga vervolgopleiding is ook een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en met ze om te gaan. Je kunt leren en je ervaringen delen met leeftijdsgenoten en mentoren, terwijl je op de hoogte blijft van het laatste nieuws.

Het is een ‘must-have’ op veel Plaatsen

Organisaties als Yoga Alliance stellen permanente educatie voor yogadocenten verplicht voor geregistreerde leden. Dit is een aanvulling op de lesuren die men al heeft voltooid.

De initiële yoga TTC is bedoeld om een persoon kennis te laten maken met de basisvaardigheden van het lesgeven. Met een yoga nascholingscursus zet je de volgende stap in je carrière. Als zodanig, is het een must als je:

 • Een Yoga Alliance registratie bijhoudt,
 • ingehuurd wordt door een gevestigde school, of
 • je eigen yoga opleidingsschool of CEU programma begint.

Meer Gebieden om te Verkennen, meer Leraren om te Ontmoeten

Yoga is een breed onderwerp, en in de afgelopen tijd is er veel ontwikkeling geweest binnen het onderwerp. Sommige mensen doen onderzoek naar yoga en geestelijke gezondheid, of de voordelen van yoga bij het genezen van trauma. Terwijl er anderen zijn die proberen te begrijpen op welke manieren yogatherapie kan worden gebruikt om terminaal zieken te helpen. Als je dieper in het onderwerp graaft, zul je meer te weten komen over de manieren waarop mensen met yoga werken.

Door je aan te melden voor bijscholingscursussen ontdek je meer gebieden om te onderzoeken, waaronder het zakelijke aspect van het lesgeven. Plus, als je andere yogabeoefenaars ontmoet en met ze omgaat, krijg je de begeleiding om van beperkende zienswijzen af te stappen. Op de lange termijn zijn deze cursussen en interacties van vitaal belang om je te helpen de beste aanpak te kiezen wanneer je met je studenten werkt.

Het Rust je uit met de Juiste Vaardigheden

Als leraar moet je al je leerlingen met discipline en liefde behandelen. Maar de uitdagingen waar je dagelijks voor staat, kunnen soms overweldigend lijken. En op zulke momenten is de kans groot dat je aan jezelf gaat twijfelen of je ontmoedigd gaat voelen.

Veel yoga bijscholingscursussen richten zich op deze belangrijke gebieden van het lesgeven. Ze geven je de tools en richtlijnen om je te helpen je focus te verleggen van het probleem naar de oplossing. Bovendien hoor je over de echte ervaringen van je collega’s en trainers. Dit zal u meer duidelijkheid geven over uw eigen ervaringen, en u kunt uw visie met meer kracht vernieuwen.

Maakt uw Leren Holistischer

Vaak heeft men in de beginfase van het lesgeven de neiging om te kritisch te zijn over zichzelf. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je weet misschien niet goed hoe je een student moet begeleiden, of je mist een fout van een student, etc. Yoga lesgeven kan een overweldigende ervaring zijn, maar we worden alleen maar beter met de tijd.

Bij- en nascholing voor yogadocenten herinnert ons eraan dat lesgeven een nederige ervaring is en dat we allemaal iets unieks te bieden hebben. Het wakkert je passie aan en laat je de meer genuanceerde aspecten van het lesgeven zien. Bovendien motiveert het je om jezelf te vertrouwen en te waarderen als een leerling en als een leraar. Als je begint met het afvinken van die uren in je voortgezette opleiding, zul je zelf de verschillen merken.

Waar Moet je op Letten bij het Kiezen van een Yoga Nascholingscursus?

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan yoga bijscholingscursussen beschikbaar. Wanneer je een vervolgopleiding kiest, houd dan rekening met de reikwijdte van je eigen leerproces. Is de cursus interessant voor jou? Zijn de prijzen geschikt voor jou? Ben je op zoek naar een Yoga Alliance erkende cursus? Dit zijn allemaal relevante vragen die u kunnen helpen beslissen welke yoga nascholingscursus het beste bij u past.

Verder helpt het om een beetje oplettend te zijn bij het kiezen van een online cursus. Hoewel de meeste cursussen goed ontworpen zijn en aangeboden worden door ervaren docenten, is het goed om uit te kijken voor oplichting en online fraude. Het klinkt misschien vreemd, maar online oplichting met betrekking tot yoga is helaas niet heel ongewoon.

Laten we eens snel kijken naar een aantal van de dingen om op te letten bij het kiezen van een online yoga docentenopleiding.

 • Lees je in over de school en de docenten. Controleer hun website en social media pagina’s om te zien hoe actief en gepassioneerd ze zijn over wat ze doen. Kijk of ze al eerder workshops of trainingen hebben georganiseerd, en of er recensies zijn gedeeld door eerdere studenten. Probeer indien mogelijk ook artikelen en recensies te vinden die door hen zijn geschreven.
 • Communiceer altijd rechtstreeks met de betrokken mensen. Zelfs als je een online school via een derde partij vindt, is het nog steeds raadzaam om een soort van directe communicatie met de eigenlijke school/leraar te hebben. Dit zal je helpen om een indruk te krijgen van hoe ze eventuele vragen die je hebt beantwoorden. Bovendien, nooit delen geen gevoelige persoonlijke informatie zonder het verkrijgen van een volledige bevestiging van de authenticiteit van de persoon of plaats.
 • Zorg ervoor dat het leerplan gedetailleerd is en dat er een goede handleiding beschikbaar is. Controleer hoe de onderwerpen zijn verdeeld over alle vereiste uren.

Tips voor het Kiezen van een Online Yoga Nascholingscursus

Met zo veel opties, kan het een beetje moeilijk zijn om te weten hoe je een online yoga nascholingscursus moet kiezen. Hier zijn een paar punten die u kunt overwegen bij het kiezen van een online yoga docentenopleiding.

Beoordeel en Markeer je Eisen.

De coördinator of mentor zal je begeleiden met je vragen, maar je moet nog steeds je behoeften beoordelen. Is er een gebied waar je meer aan moet werken? Ben je klaar voor een intensieve opleiding zoals een 300 uur durende yoga docentenopleiding voor gevorderden of wil je een minder intensieve cursus? Het hangt helemaal van jou af.

Bedenk wat je wilt leren en hoe dit je op de lange termijn zal helpen. Denk na over de studenten met wie je hebt gewerkt, en wat hun behoeften waren. Kijk naar de mogelijke manieren waarop de cursus je kan helpen om al deze en eventuele andere leerdoelen die je hebt te integreren.

Ken de Details van de Cursus.

Het is belangrijk dat je alle relevante informatie hebt over de cursus die je gaat volgen. Gewoon rondkijken op verschillende sites zal je niet genoeg informatie geven. De meeste programma’s die online staan hebben een korte beschrijving en het kan soms een beetje verwarrend zijn.

Hier zijn een paar dingen die van hulp zullen zijn in deze context:

 • Welke voorziening is er om te zorgen voor de contacturen eis? Bij gebrek aan in-person opleidingen worden online cursussen verondersteld een vorm van directe interactie tussen de docent en de student aan te bieden.
 • Hoe zal de bekwaamheid van een student worden beoordeeld? Praktische opdrachten, testen en quizzen maken deel uit van alle online yoga opleidingen.
 • Wat zijn de faciliteiten voor interactie met de gemeenschap? Alle online cursussen zijn verplicht om een vorm van live, community interacties tussen studenten en docenten aan te bieden.
 • Hoe responsief zijn de docenten? Een goede yoga docentenopleiding moet voldoende ruimte bieden voor interactie tussen docent en student. De leraar moet beschikbaar zijn om te spreken of uw vragen te beantwoorden tijdens een lopende sessie.

Controleer het beleid en de richtlijnen.

Een goede yogaschool zal zijn eigen beleid en richtlijnen hebben. Deze zijn bedoeld om studenten te helpen weten over de bepalingen die de school heeft voor belangrijke zaken of een onvoorziene gebeurtenis. Deze richtlijnen kunnen gaan over terugbetaling in het geval van een annulering, of zeg een medische noodsituatie. Als je dit beleid kent, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Conclusie:

Er is een vorm van leren die bij ons allemaal op elk moment plaatsvindt. We hoeven er alleen maar een beetje aandacht aan te besteden, en we zullen zien dat het de meest natuurlijke zaak van het leven is. Een van de hoofddoelen van yoga is ons dit te doen beseffen.

Als een praktijk, neemt yoga ons mee op een levenslange reis van leren. Het leert ons dat met voortdurende inspanning, bereidheid en geduld, alle dingen mogelijk zijn. Dus, als je yogaleraar bent of bezig bent er een te worden, dan willen we je zeggen dat je gewoon vertrouwen moet houden en je inspanningen moet voortzetten. In het begin lijkt het misschien moeilijk en onmogelijk, maar met tijd en oefening zal het je lukken. En onthoud altijd –

“… Constante oefening alleen is het geheim van succes.”

Hatha Yoga Pradapika

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts