Een carrière in yoga nastreven kan een beslissing zijn die je leven verandert. Maar met 200-, 300- en 500-uurs Yoga Docenten Opleidingen (YTT) kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Om je te helpen de beste beslissing te nemen en met vertrouwen de volgende stap in je yogabeoefening te zetten, hebben we de belangrijkste verschillen tussen deze basisopleidingen uitgesplitst, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je van elk niveau kunt verwachten en welke de juiste keuze is voor jouw yogadocentenreis. 

Belangrijkste verschillen tussen een 200-, 300- en 500-uurs Yoga Docenten Opleiding

Je inschrijven voor een yoga docentenopleiding is een van de beste beslissingen die je kunt nemen. Maar voordat je aan je reis begint, is het belangrijk om de verschillen te begrijpen tussen de drie basisopleidingen in yoga: de 500-, 300- en 200-uurs YTT's.

Yoga Docenten Opleidingen

Cursus

200-uur

300-uur

500-uur

Niveau

Beginner/
Intermediair

Gemiddeld/ervaren

Gevorderd (hoogste internationale standaard)

Voorwaarde

Geen

200-uurs YTT

Combinatie van 200 en 300 uur YTT's. De 200-urencursus wordt als eerste afgerond, gevolgd door de 300-urencursus.

Duur

26 dagen

29 dagen

56 dagen

Gemiddelde kosten (Europa)

Vanaf €3250

Vanaf €3550

Vanaf €6800 

Curriculum

  • Hatha Yoga Houdingen
  • Yoga Anatomie & Fysiologie
  • Onderwijstechnieken en volgorde
  • Asana voor gevorderden & lesgeven
  • Vinyasa Yoga
  • Yin Yoga
  • Pranayama voor gevorderden
  • Yoga Filosofie
  • Yoga Anatomie & Fysiologie
  • Yoga les voor gevorderden
  • Klassieke Hatha Yoga Asana's
  • Basis & Gevorderde Yoga Filosofie
  • Basis en gevorderde yoga anatomie en fysiologie
  • Asana voor gevorderden & lesgeven
  • Yin Yoga
  • Vinyasa Flow Yoga
  • Meditatie en concentratietechnieken
  • Pranayama voor beginners en gevorderden

Wat is een 200-uurs Yoga Docenten Opleiding?

200-uurs Yoga Docenten Opleiding

Een 200-uurs Yoga Docenten Opleiding is een intensief programma dat is ontworpen om aspirant docenten de essentiële principes en praktijken van yoga bij te brengen. Het wordt beschouwd als de minimumvereiste voor het lesgeven in yoga en behandelt de basis en fundamentele aspecten van yoga, zoals asana beoefening, filosofie, fysiologie en anatomie in yoga. Als je deze cursus met succes afrondt, ontvang je een certificaat van 200 uur dat universeel erkend wordt door instanties zoals de Yoga Alliance (VS) en de International Yoga Federation. 

Hoe lang duurt een 200-uurs Yoga Docenten Opleiding?

De term "200 uur" verwijst naar het totaal aantal uren dat je besteedt aan het leren in deze cursus. Deze uren kunnen worden samengevat in een intensieve maand of worden uitgebreid over één of twee jaar om tegemoet te komen aan de voorkeuren en roosters van studenten. 

Wat kan ik verwachten van een 200-uurs Yoga Docenten Opleiding?

Het lesprogramma kan per school verschillen, maar een uitgebreide 200-uurs lerarenopleiding zou je de vaardigheden en kennis moeten geven om een les met vertrouwen te structureren en te geven. 

Meestal omvat het curriculum de basis van yoga anatomie en fysiologie, klassieke yoga asana's, onderwijstechnieken en yogafilosofie. Het moet ook voldoende praktijkervaring bieden voor het soepel runnen van een yogastudio of -school. 

Na afronding van deze cursus kun je je bij elke yoga vereniging of federatie registreren als RYT-200, (Registered Yoga Teacher 200) niveau 1. 

Lees: Hoeveel Yoga-ervaring heb je nodig om Yogadocent te worden?

Hoeveel kost een 200-uurs Yoga Docenten Opleiding?

De kosten van een 200-uurs YTT hangen af van verschillende factoren, waaronder de locatie van de cursus (online of in een ashram) en de duur. Over het algemeen is de gemiddelde prijs voor een 200-uurs teacher training in een ashram in Europa €3250, terwijl een training in een ashram in India met €2250 iets goedkoper kan zijn.  

Ondanks het feit dat online cursussen niet persoonlijk zijn, bieden ze een aantal voordelen, waaronder betaalbaarheid. Zonder de kosten van eten of accommodatie zijn online cursussen aanzienlijk goedkoper, met kosten vanaf €1490. Dus als budget een belangrijke factor is in je beslissing, kun je een online cursus overwegen. 

Kan ik beginnen met yogales met een 200-uurs certificering? 

Ja, een 200-uurs certificering is de wereldwijd geaccepteerde standaard voor het lesgeven in yoga. 

Moet ik me registreren als RYT-200? 

Het is niet verplicht om je als RYT-200 te registreren bij Yoga Alliance (of een andere federatie van yogadocenten) om professioneel yogales te kunnen geven. Je kunt lesgeven met een 200-uurs certificering. In sommige landen kan registratie als RYT-200 echter je geloofwaardigheid vergroten als je op zoek bent naar een baan.

Zijn alle 200-uurs cursussen hetzelfde? 

Helemaal niet, sommige cursussen van 200 uur behandelen nauwelijks een fractie van wat anderen doen. Daarom is het belangrijk om naar het curriculum te kijken en het programma grondig te onderzoeken om er zeker van te zijn dat het aan je behoeften en verwachtingen voldoet.

Wat is een Yoga Docenten Opleiding van 300 uur?

Yoga Docenten Opleiding van 300 uur

De 300 uur YTT is een gevorderde yoga cursus. Ook wel bekend als de tweede niveau yoga docentenopleiding, is geschikt voor diegenen die het eerste niveau (200-uurs YTT) al hebben afgerond en hun vaardigheden en bekwaamheden als yogadocent willen verbeteren. 

Wat kan ik verwachten van een 300-urige Yoga Docenten Opleiding?

Een 300-uurs YTT heeft een heel ander lesprogramma dan een 200-uurs YTT. Tijdens deze cursus verdiep je je kennis van fundamentele asana's terwijl je ook leert hoe je meer uitdagende asana's en pranayama technieken kunt onderwijzen. Je verkent gevorderde yogafilosofie en fysiologie, evenals verschillende andere yogastijlen zoals Vinyasa en Yin Yoga. 

Hoe lang duurt een Yoga Docenten Opleiding van 300 uur?

De 300 uur YTT is verspreid over 300 uur en biedt een intensievere yoga training ervaring. Het wordt vaak de "Yoga Docenten Opleiding voor Gevorderden" genoemd, omdat het doel is om verder te bouwen op de basis van de 200-uurs docenten certificering, zodat je je lesvaardigheden en persoonlijke praktijk verder kunt ontwikkelen. 

Hoeveel kost een Yoga Docenten Opleiding van 300 uur?

Omdat de 300-uurs YTT een gevorderde cursus is, wordt deze meestal persoonlijk gevolgd in een ashram. De cursuskosten kunnen variëren van €3550 tot €3950, afhankelijk van het type accommodatie dat je kiest.  

Kan ik een 300-urige YTT voltooien zonder een 200-urig certificaat? 

Bij de meeste yogaopleidingen is een 200-uurs bevoegdheid de basisvoorwaarde voor inschrijving. Als je 300 uur hebt gedaan, kun je je inschrijven als RYT-300. Als je een 200-uurs YTT met succes hebt afgerond, kun je je inschrijven als RYT-500. Dit gevorderde lescertificaat laat zien dat je yoga kunt onderwijzen met de diepere kennis en vaardigheden die je hebt ontwikkeld door een uitgebreidere studie.

Bekijk: Kun je een Yoga Docenten Opleiding volgen als Engels niet je eerste taal is?

Wat is een 500-uurs Yoga Docenten Opleiding?

500 uur durende yoga lerarenopleiding

Een 500-uurs YTT is de hoogste internationale standaard voor yogadocenten. Het is een intensieve, levens veranderende cursus voor serieuze beoefenaars die hun beoefening willen verdiepen en voor individuen die van plan zijn hun eigen yogales of studio op te zetten. Na afronding van dit programma kun je je registreren als gevorderd yogadocent of RYT-500 bij de Yoga Alliance. 

Wat kan ik verwachten van een 500-uurs Yoga Docenten Opleiding?

Bij de meeste yogascholen combineert een 500-uurs YTT de 200-uurs (niveau 1) en de 300-uurs (niveau 2) YTT over meerdere weken. Tijdens de cursus bestudeer je lesmethoden en technieken, instructies en aanpassingen van yoga asana's, anatomie en fysiologie, yogafilosofie, pranayama en bandha's in de diepte. Deze cursus biedt ook uitgebreide kennis van anatomie en fysiologie om veilige lessen te geven aan studenten van verschillende leeftijden, achtergronden en ervaringsniveaus.

Hoeveel kost een 500-uurs Yoga Docenten Opleiding?

Omdat een 500-uurs YTT een combinatie is van een 200- en 300-uurs cursus, zijn de kosten van deze twee normaal gesproken opgeteld ongeveer €6800. Dit is echter afhankelijk van de cursusduur, het type accommodatie dat je kiest en andere voorkeuren die je hebt. 

Conclusie

Ik hoop dat dit bericht wat vragen heeft beantwoord over de verschillen tussen de 200, 300 en 500 uur Yoga Docenten Opleidingen. Het kiezen van een opleiding is een grote inzet van zowel tijd als geld, dus zorg ervoor dat je je huiswerk doet en de beste yoga docentenopleiding voor jou vindt.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts