We zoeken allemaal geluk. Mensen die een spirituele of religieuze praktijk beginnen, doen dit vaak vanwege een verlangen naar meer diepte en inhoud in hun materiële leven. Yoga en yogafilosofie kunnen perspectief bieden en ons handvatten geven om ons leven te verbeteren.

In mijn ervaring is blijvend geluk niet mogelijk met een slechte gezondheid. In dit artikel probeer ik een brug te slaan tussen wat yogafilosofie ons leert over geluk, en de tools die yoga en ayurveda ons bieden voor volledige gezondheid.

Omdat yoga niet-sektarisch is, kunnen de leringen ervan door iedereen worden toegepast, ongeacht hun religie, zolang ze maar een open en nieuwsgierige geest hebben.

Plezier of geluk?

Als ik mijn klassen vraag wat geluk is, geven ze voorbeelden van dingen waardoor ze zich gelukkig voelen. De gelukkige tijden die ze noemen, omvatten vaak:

  • tijd doorbrengen met familie
  • een wandeling maken in de natuur
  • op het strand liggen
  • dansen
  • naar muziek aan het luisteren
  • op reis 

Al deze ideeën over geluk zijn tijdelijk.  

Deze activiteiten zijn eigenlijk genoegens. 

In het begin geeft plezier ons een gevoel van geluk, maar het vervaagt meestal relatief snel en gemakkelijk. Overweeg dit voorbeeld: als je erg hongerig bent en gaat zitten om een grote pizza te eten, geeft de eerste snee je het meeste plezier. Als je vol begint te raken, geven de laatste plakjes je niet hetzelfde plezier. 

Plezier ontstaat wanneer onze zintuigen tijdelijk worden vervuld. 

Wanneer plezier vervaagt, zoeken we naar de volgende bron van plezier. Plezier is niet erg, zolang je het maar als tijdelijk erkent. Geniet van de genoegens in je leven, maar raak er niet zo aan gehecht dat ze je fysieke of mentale balans verstoren. 

Geluk zit dieper en ontstaat wanneer gedurende een langere periode op een bevredigende manier aan onze verwachtingen wordt voldaan. In onze menselijke zoektocht naar geluk maken we vaak de fout om tijdelijke genoegens te verwarren met meer permanent en bevredigend geluk.

De zes pijlers van geluk

Mijn ervaring is dat de verwachtingen die mensen hebben voor hun leven kunnen worden onderverdeeld in zes groepen die universeel zijn. Ik beschrijf deze als de zes pijlers van geluk, aangezien het voldoen aan onze verwachtingen op deze gebieden geluk in ons leven zal creëren.

Dit concept wordt geïntroduceerd in Zes pijlers van een gelukkig leven  waarin het bouwen van een levensvisie wordt onderzocht op basis van zes pijlers: 

  1. Gezondheid
  2. Carrière/productiviteit
  3. Relaties
  4. Vrije tijd / plezier
  5. Spiritualiteit
  6. Levensstijl 

Deze volgorde is willekeurig - al deze pijlers zijn even belangrijk en onze verwachtingen op deze gebieden moeten tot op zekere hoogte worden vervuld als we een relatief constant niveau van geluk willen ervaren.

De eerste pijler van geluk: gezondheid

We weten allemaal uit persoonlijke ervaring dat als onze gezondheid in het gedrang komt, het een hele uitdaging is om een gewenst niveau van geluk te ervaren, zelfs als alle andere vijf pijlers volledig aan onze verwachtingen voldoen. In mijn ervaring, ook al zijn de zes pijlers even belangrijk… weegt de pijler van gezondheid net iets zwaarder.

Wat is gezondheid in het licht van de yogafilosofie?

Gezondheid wordt vaak ten onrechte opgevat als alleen het lichaam. Maar net zoals de schil van een mango gaat rotten als het zaad of het vruchtvlees rot is, zo zal ons fysieke lichaam eronder lijden als ons innerlijke lichaam (energielichaam en spiritueel lichaam) ongezond is.

Dit concept van de drie lichamen ligt aan de basis van volledige gezondheid. We zijn veel meer dan alleen ons fysieke lichaam. In feite bestaat elk levend wezen uit drie lichamen.

1. Fysiek lichaam 

Het fysieke lichaam bestaat uit de vijf elementen: aarde (prithvi), water (jal), vuur (agani), lucht (vaayu) en ether (akasha).

2. Energielichaam / astraal lichaam 

Ieder levend wezen heeft een astraal- of energielichaam. Het bestaat uit 19 elementen:

Vijf werkingsorganen (Karma indriya's)
  • Vak (action of speech) 
  • Pani (actie van de bovenste ledematen)
  • Pada (actie van de onderste ledematen)
  • Upashtam (actie van geslachtsorganen)
  • Payu (actie van uitscheiding)
Vijf prana's (Panch vayu)
  • Getrouwd
  • Prana
  • Hetzelfde
  • Wijk
  • Wenen 

(De vijf prana's worden verder uitgelegd in Prana Demystified .)

Vijf zintuigen van kennis (Gyan indriyas)
  • Tvak (voelen)
  • Jivha (naar smaak)
  • Grahna (ruiken)
  • Shotra (horen)
  • Chakshu (Zien)
Vier elementen van antahkarana / innerlijke instrumenten:
  • Verstand
  • Intellect
  • Onbewust
  • Ego

3. Spiritueel / causaal lichaam 

Het causale lichaam is het zaadlichaam. Dit lichaam gaat alle levens door. Het causale lichaam slaat subtiele indrukken op in de vorm van karma van alles wat je in dit leven en vorige levens is overkomen. Het causale lichaam bepaalt de ontwikkeling van het fysieke en astrale lichaam in de volgende geboorte. Op het moment van overlijden worden de causale en astrale lichamen, die bij elkaar blijven, gescheiden van het fysieke lichaam. De elementen van het spirituele lichaam zijn:

  • Doel
  • Karma- account
  • Vrije wil
  • Samskara

Yogastrategieën voor holistische gezondheid

Yoga erkent de aanwezigheid van alle drie de lichamen en biedt oefeningen om ze in balans te brengen, om de algehele (holistische) gezondheid te bereiken.

Holistische gezondheid in het licht van yoga en ayurvedaHolistische gezondheid in het licht van yoga en ayurveda

Fysiek lichaam holistische gezondheid door middel van yoga asana en Ayurveda

De beoefening van yoga asana's draagt bij aan de gezondheid van het fysieke lichaam door:

  • het hele lichaam zuiveren en ontgiften, bijvoorbeeld door de bloed- en lymfecirculatie te verbeteren.
  • het stimuleren en opnieuw in evenwicht brengen van het endocriene (hormonale) systeem
  • herstel van de balans van het zenuwstelsel 

Ayurveda draagt bij aan de gezondheid van het fysieke lichaam door:

  • de 0 dosha's en hun juiste balans identificeren (Lees meer en probeer de Dosha Quiz: Begrijp de 3 Dosha's
  • natuurlijke remedies en voeding toepassen
    • de stofwisseling in balans brengen 
    • brengt alle lichaamsweefsels in evenwicht
    • afvalverwijdering verbeteren

Astrale lichaam holistische gezondheid door middel van pranayama, pratyahara en dharana

De subtiele oefeningen van pranayama dragen bij aan de gezondheid van het astrale lichaam door

  • het zuiveren van de nadi's (energiekanalen)
  • uitbreiding van ons vermogen om levensenergie vast te houden (prana)

Pranayama

Bij ademhalingsoefeningen wordt vaak de term 'pranayama' gebruikt. Niet alle ademhalingsoefeningen zijn echter pranayama. In feite zijn de meeste dat niet. De term pranayama betekent letterlijk "uitbreiding van levenskracht (prana)" en het doel ervan is het verbeteren van het vermogen van het lichaam om prana in het lichaam vast te houden en te vergroten. 

Om het vermogen van het lichaam om prana vast te houden te vergroten, zuiveren pranayama-oefeningen onze energiekanalen (Nadi's). Met regelmatige beoefening van pranayama worden de kanalen zuiver, houdt het lichaam meer prana vast en wordt de geest klaar voor concentratie en meditatie. Regelmatige beoefening van pranayama wekt de innerlijke spirituele kracht, brengt vreugde en bevordert spirituele ontwikkeling. 

Lees meer : Het verschil tussen ademhalingsoefeningen en pranayama

Pratyahara 

De beoefening van pratyahara is de beoefening van zintuiglijke terugtrekking. In combinatie met concentratieoefeningen draagt pratyahara bij aan de balans van het astrale lichaam door onze gedachten en daarmee onze geest tot rust te brengen.

Dharana (concentratie)

Dharana wordt beoefend door te focussen op iets specifieks zoals de ademhaling, een mantra. of de stem van een leraar tijdens een begeleide ontspanning. Deze praktijken worden vaak ten onrechte bestempeld als meditatie, maar ze zijn in werkelijkheid een oefening van concentratie. Leren concentreren is van vitaal belang en is een voorloper van echte meditatie.

Het verbeteren van het vermogen om focus en concentratie te behouden, verbetert de gezondheid van het astrale lichaam.

Spirituele lichaamsbalans door de beoefening van vivek, vairagya en meditatie

Het spirituele lichaam zal in balans zijn als we ons bewust zijn van onze ware aard en doel. De meest effectieve manier om onze ware aard te ontdekken en eraan te herinneren, is meditatie

De praktijken van vivek en vairagya houden nauw verband met dit begrip van onze ware aard. Ze houden in dat je erkent dat er in het leven veel dingen zijn die onwerkelijk zijn (tijdelijke, kortstondige of veranderlijke dingen) en andere dingen die echt (eeuwigdurend) zijn.

De balans van ons spirituele lichaam wordt verbeterd als we oefenen om onderscheid te maken tussen wat onecht is en wat echt is, en passie voor het onwerkelijke ontwikkelen. Dit is de beoefening van vivek en vairagya.

Lees meerDe 7 stadia van kennis

Holistische gezondheid voor geluk

Om een staat van geluk te bereiken, moeten we het gevoel hebben dat onze gezondheid aan onze verwachtingen voldoet. Dit betekent dat we moeten beslissen welke verwachtingen we hebben voor onze gezondheid. Het stellen van onmogelijke verwachtingen zal leiden tot ongeluk omdat niet aan de verwachtingen wordt voldaan. Kies redelijke verwachtingen voor uw persoonlijke situatie en onthoud dat u uw verwachtingen na verloop van tijd kunt herzien en wijzigen.

Als je eenmaal je gezondheidsverwachtingen hebt vastgesteld, pas dan de bovenstaande stappen toe om het welzijn en de balans van je fysieke, energetische en spirituele lichaam te verbeteren.

Voldoen aan uw verwachtingen op het gebied van gezondheid zal bijdragen aan uw geluk. Vergeet niet dat geluk ook afhangt van het balanceren van de pijler van gezondheid met de andere pijlers van carrière, relaties, vrije tijd, spiritualiteit en levensstijl!


Om je spiritualiteit in balans te brengen met de andere pijlers van je leven, kun je in deze blogserie meer te weten komen over alle pijlers: 

Carrière: een bevredigende carrière in het licht van yogaprincipes

Relaties: relaties in het licht van de yogafilosofie

Vrije tijd: Vrije tijd in het licht van yogafilosofie

Spiritualiteit : spiritualiteit in het licht van de yogafilosofie

Levensstijl:  levensstijl in het licht van yogafilosofie

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts