Meditatie en mindfulness zijn beide geweldige hulpmiddelen om meer aanwezigheid in ons dagelijks leven te cultiveren, maar voordat we ze zelfs maar overwegen, moeten we het belangrijkste obstakel onder ogen zien dat ons ervan weerhoudt aanwezig te blijven in onze gedachten. Om meer aanwezig te worden, moeten we eerst de geest begrijpen en hoe die werkt.

De geest en aanwezig zijn

Om onze gedachten te begrijpen, moeten we ze eerst zien als computerfuncties. Een computer heeft invoer (toetsenbord, muis, touchpad), een processor, een harde schijf om informatie op te slaan en een beeldscherm. Voor de vorming van een gedachte is input nodig.

Wij ontvangen input via onze vijf zintuigen: horen, zien, proeven, aanraken en ruiken – die allemaal voortdurend worden geactiveerd door de omgeving, net als een computer.

Laten we eens kijken wat de grootste uitdaging is om in het huidige moment te zijn – onze gedachten. Maar hoe komt een gedachte tot stand?
Zie onze zintuigen als het toetsenbord en de muis. Het toetsenbord en de muis ontvangen input en die gaat naar de centrale verwerkingseenheid (CPU). De CPU verwerkt informatie. De CPU wordt vergeleken met het ego, het intellect en het onderbewustzijn. Wanneer we iets waarnemen met onze zintuigen is dat als input in ons systeem.

Zie het zo: het resultaat van de verwerking is dat er een beeld op het computerscherm verschijnt. Onze mens-computer verwerkt de input en creëert een gedachte. Nogmaals, onze mentale processor bestaat uit het ego, het intellect en ons onderbewustzijn. Maar de toestand of de programmering van deze drie componenten is gerelateerd aan de output. Dit betekent dat twee mensen precies hetzelfde kunnen waarnemen via hun zintuigen, maar dat hun gedachten over dat ding niet hetzelfde zullen zijn.

Het proces van aanwezig zijn

Laten we een voorbeeld doornemen om dit beter te begrijpen. Stel je voor dat je langs een snoepwinkel loopt en je ziet (zintuiglijke input) een snoepappeltaart in de etalage en zodra je die snoepappeltaart ziet, beginnen je interne (en grotendeels onbewuste) processen. De indruk van de snoepappel wordt verwerkt door je CPU (deze mentale processor), die bestaat uit het ego, intellect en onderbewustzijn.

Wat zijn precies het ego, het intellect en het onderbewustzijn?

Het ego is het idee van het zelf, zoals je sympathieën en antipathieën en andere ideeën over hoe je jezelf ziet.
Het intellect is je vermogen om te denken, te redeneren en te analyseren.
Het onderbewuste kun je zien als je geheugenbank. De onderbewuste herinneringen beginnen al toen je nog in de baarmoeder zat. Ja, we hebben misschien geen toegang tot deze herinneringen, maar ze zijn opgeslagen in deze geheugenbank.

Hoe drukt het ego zich uit?

Het ego zou kunnen zeggen: “Ik hou van snoepappels.” Daarna zou het intellect kunnen antwoorden dat je genoeg geld hebt om de appel te kopen. Dan zal het onderbewustzijn je vertellen dat de laatste keer dat je een snoepappel at, hij heerlijk smaakte.

Dit gebeurt in een milliseconde, en bij het zien van de snoepappel ontstaat de gedachte om te stoppen en de appel te kopen. Maar deze situatie kan ook anders lopen. Stel dat het een chocolade brownie is. Opnieuw zal de input u van informatie voorzien. Je ziet en ruikt een chocolade brownie. De input gaat naar je ego, maar je weet dat je niet veel van chocolade brownies houdt. Je verstand zegt dat je geen geld wilt uitgeven aan iets wat je niet lekker vindt en je onderbewustzijn laat je weten dat de laatste keer dat je een chocolade brownie at, die niet bevredigend was. De gedachte ontstaat: “Ik hou niet van chocolade brownies en dus wil ik het niet.”

Deze voorbeelden van de snoepappel en de chocolade brownie zijn eenvoudig, maar ze leggen uit hoe een gedachte ontstaat. Een gedachte leidt tot een andere en de volgende gedachte leidt tot de volgende, wat resulteert in een bundel gedachten.

Een groot aantal gedachten wordt getriggerd door zintuiglijke input, maar evenveel worden getriggerd door eerdere gedachten. Dit is een voortdurend proces, en iedereen die wel eens geprobeerd heeft zonder gedachten te blijven – al is het maar voor even – weet hoe moeilijk dat kan zijn. Het is echter mogelijk hier en nu meer aanwezig en serener te worden als we begrijpen wat de geest is en hoe hij functioneert.

Volgens de yogafilosofie is de geest een bundel gedachten. Voor alle duidelijkheid: de geest is niet je ego, niet je intellect en niet je onderbewustzijn. De geest heeft geen fysieke plaats in het lichaam – zie hem als een verzameling van al je gedachten. Om de geest te beheersen, moeten we dus leren de creatie van gedachten te beheersen.

Vijf stappen om meer aanwezig te zijn in je dagelijks leven

Dus hoe beheersen we het ontstaan van gedachten zodat we meer aanwezig kunnen zijn?

1. Ga naar de bron

Een gedachte komt voort uit de input van de zintuigen. Hij wordt verwerkt door het ego, het intellect en het onderbewustzijn. Als we de geest willen beheersen, moeten we eerst de zintuiglijke input verminderen.

Vervolgens kunnen we leren alle inputs die niet nodig zijn te negeren. Hoewel het waar is dat we onze zintuigen niet kunnen uitschakelen, kunnen we onszelf wel trainen om niet gecontroleerd of beïnvloed te worden door zintuiglijke input. Zo raken we steeds minder gehecht aan de zintuiglijke genoegens van de wereld.

2. Ga voorbij beperkingen

Het is ons doel om de gehechtheid aan ons ego met zijn sympathieën en antipathieën los te laten. Ook aan ons intellect. Laat eerst het ego los door je los te maken van ideeën over jezelf en ook over anderen. Wees ruimdenkend en overweeg andere en nieuwe denkwijzen.

Ten tweede betekent loslaten van het intellect het begrijpen van zijn beperkingen. Vergeet niet dat het intellect beperkt is tot wat het al weet.

Als het intellect geen eerdere verbinding heeft met een gedachte, kan het die gedachte niet begrijpen en analyseren. En dus, om meer verbonden te raken met het huidige moment, probeer je niet alles te analyseren volgens wat je al weet.

3. Vertragen

Dit proces onder de knie krijgen is een vaardigheid en kan niet van de ene op de andere dag gebeuren. Bemoedigend genoeg zul je, naarmate je deze vaardigheid oefent, je leven positief zien veranderen. Oefen het bewustzijn van deze concepten en blijf ze zo goed mogelijk toepassen, en je zult vooruitgang boeken.

4. Spirituele praktijken toepassen

Op dit punt kunnen we beginnen met meditatie en Pratyahara (beperking van de zintuiglijke input) om controle te krijgen over de geest. Net als bij een computer wordt het beeld (de gedachte) gecreëerd door de zintuiglijke input. Het beoefenen van Pratyahara zal je helpen deze afleidingen te beperken en te verwijderen.

De beoefening van meditatie kan je helpen los te komen van het ego, het intellect en het onderbewustzijn.

5. Mindful blijven

Om te beginnen beoefen je meditatie door je gedurende een korte periode op één object te concentreren.

Wanneer je tijdens je meditatiebeoefening wordt afgeleid, breng je je aandacht dan voorzichtig terug naar het object van concentratie. Een goede manier is om je ademhaling als concentratieobject te gebruiken. Het is een van de gemakkelijkste dingen om naar terug te keren!

Merk op dat hoe meer je dit doet, hoe meer je zult merken dat je kunt kiezen welke gedachten je wilt onderhouden en welke je wilt loslaten. Uiteindelijk zul je zien dat je niet je gedachten bent, maar er eigenlijk boven staat.

Hoe meer aanwezig te zijn: Aanknopingspunten

Na een tijdje oefenen met zintuiglijke terugtrekking (Pratyahara) en onthechting van je menselijke computer (bestaande uit ego, intellect en onderbewustzijn) zul je je meer verbonden voelen met jezelf en de wereld.

Je zult je kunnen concentreren op wat voor jou belangrijk is, in plaats van afgeleid te worden door alle zintuiglijke inputs waar we elke dag door geplaagd worden. Blijf dit doen en je zult steeds meer aanwezig zijn, wat je veel voordeel zal opleveren en in je dagelijks leven zal weerspiegelen.

Onthoud dat dit een proces is, dat je begrijpt wat de geest is en hoe hij werkt. Dan kun je met geduld de onthechting van het ego en het intellect oefenen. Uiteindelijk zul je dan klaar zijn voor de beoefening van meditatie en Pratyahara (beperking van de zintuiglijke input). Dit alles stelt je in staat om meer aanwezig en mindful te zijn.

Zoals in de Yoga Sutras van Patanjali, is yoga het ophouden van bewegingen van de geest (Yoga Sutras 1:2).

Blijf deze praktijk volgen, langzaam en dagelijks om er de vruchten van te plukken. Met tijd en moeite beheers je je eigen mentale processor en ben je aanwezig, mindful en meester over je leven!

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts