September 27, 2024

Als we aan een meditatieve staat denken, denken we meestal aan een serene goeroe die in perfecte kalmte en controle zit. Benen gekruist in de Lotushouding, ruggengraat hoog en ogen rustig gesloten. Maar als je ooit hebt geprobeerd om langer dan een paar minuten te mediteren, dan weet je dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Veel van de studenten die deelnemen aan mijn meditatiecursus willen het geheim van de yogi geest weten en hoe ze toegang kunnen krijgen tot een hoger niveau van bewustzijn. Maar om dat te begrijpen, moeten we eerst Patanjali's 5 geestestoestanden begrijpen.

Lees verder om de vijf bewustzijnstoestanden in yoga te ontdekken en hoe je ze allemaal kunt overstijgen en innerlijke vrede en pure gelukzaligheid kunt ervaren.

Wat is een meditatieve staat?

Meditatieve Staat

In yoga wordt een meditatieve staat gedefinieerd als een staat van verhoogd bewustzijn, diepe concentratie en innerlijke stilte. In deze staat raak je los van externe illusies en word je je bewust van de stille waarnemer, het Zelf.

Het voortdurende gebabbel van de geest verstilt en je ervaart een diep gevoel van kalmte. Je lichaam ontspant zich diep, laat alle spanning en stress los en je kunt je gedachten en emoties volledig helder en zonder oordeel observeren.

Als je deze dimensie van de hogere geest binnengaat, ben je ook in staat om de diepere waarheden van wie je bent te verkennen. Dit kan je leiden naar het centrum van je wezen, waar het superbewustzijn of "het Zelf" woont.

Wat zeggen de Yoga Soetra’s van Patanjali erover?

De Yoga Soetra's van Patanjali bieden diepgaande inzichten in de meditatieve staat en hoe deze te beheersen. Zoals Patanjali schreef in de Yoga Sutra's (vers 1, 2), "yogash chittavrttinirodha," wat vertaald kan worden als "yoga stopt de schommelingen van de geest".

Of we nu mediteren of een belangrijke werkbespreking hebben, we ervaren allemaal hoe "vrtti" (bewegingen of schommelingen) de "chitta" (bewuste geest) verstoren en ons vermogen om innerlijke rust en helderheid te vinden belemmeren.

Patanjali biedt echter een pad naar de ware yogi geest door 5 geestestoestanden of bewustzijnstoestanden te identificeren, die in het Sanskriet "chitta bhumis" worden genoemd. Hoewel elk stadium van bewustzijn varieert afhankelijk van de beoefenaar, legt hij uit dat we ze kunnen groeperen in 5 geestestoestanden. Deze zijn:

  1. Kshipta
  2. Mudha
  3. Vikshipta
  4. Ekagra
  5. Niruddha

Het begrijpen van de vijf bewustzijnstoestanden van yoga is de eerste stap om ze te overwinnen. Patanjali onthult dat we door yogapraktijken de beperkingen van de geest kunnen overstijgen en vooruitgang kunnen boeken naar de ultieme staat, samadhi.

Samadhi vertegenwoordigt het hoogtepunt van Patanjali's Acht Ledematen van Yoga. Het is een staat waarin je diep contact maakt met je diepste Zelf en een diep gevoel van eenheid en helderheid en gelukzaligheid ervaart.

Maar om een hogere dimensie van het Zelf te bereiken, moeten we de 5 geestestoestanden begrijpen.

De 5 geestestoestanden van yoga uitgelegd

1. Kshipta: Apengeest

Kshipta Apengeest

De eerste yogische bewustzijnstoestand is Kshipta, of apengeest. In deze staat is de geest rusteloos, voortdurend verschuivend van de ene gedachte of emotie naar de andere, waardoor het moeilijk is om je te concentreren of innerlijke rust te vinden.

Als je in de verstrooide Kshipta staat bent, word je makkelijk afgeleid door externe en interne invloeden en ontbreekt het je aan stabiliteit en helderheid. Eenvoudige activiteiten voltooien wordt onmogelijk en je beslissingen missen richting omdat je van de ene impuls naar de andere springt.

Meditatie en ontspannende yogapraktijken zoals Yoga Nidra staan erom bekend dat ze de golven van gedachten kalmeren, je helpen om de Kshipta-geest te overstijgen en toegang te krijgen tot een meer bewuste staat.

2. Mudha: Ezelgeest

Mudha Ezelgeest

De tweede staat, Mudha, wordt gekenmerkt door saaiheid en luiheid, zoals de geest van een ezel. We bevinden ons meestal in de Kshipta of Mudha staat, waarbij mentale vermoeidheid en gebrek aan helderheid veel voorkomende symptomen zijn. Andere symptomen zijn verdriet, depressie, hopeloosheid, slechte concentratie en een gebrek aan doelgerichtheid in het leven.

Het overwinnen van de doffe Mudha geest vereist een bewuste inspanning om de geest wakker te schudden en van energie te voorzien. Mindfulness meditatie of concentratie meditatie met een mudra of mantra kan je bewustzijn vergroten en je de energie geven die je nodig hebt om dit stadium te overstijgen.

3. Vikshipta: Vlindergeest

Vikshipta Vlindergeest

Vikshipta is de derde geestestoestand en kan worden omschreven als een verstrooide of vlindergeest. In deze staat is de geest soms gefocust, maar wordt snel in verschillende richtingen getrokken, als een rusteloze vlinder die van de ene bloem naar de andere fladdert.

Hoewel Vikshipta meer gefocust is dan Mudha of Kshipta, zijn de momenten van helderheid gefragmenteerd en ervaart de geest slechts kortstondige stilte. Vlindergeest is dus een veel voorkomend struikelblok bij diepe concentratie en meditatie, waardoor de geest niet tot innerlijke stilte kan komen.

Regelmatige meditatie en yoga kunnen helpen om je focus te verdiepen en het aantal afleidingen dat je in deze staat ervaart te verminderen. Bovendien traint het de geest om te ontspannen, waardoor je langer kunt focussen en rust kunt vinden op momenten van onrust.

4. Ekagra: Kraanvogelgeest

Ekagra Kraanvogelgeest

Ekagra is de vierde geestestoestand en kan worden omschreven als een eenpuntige geest of een kraanvogelgeest. In deze staat wordt de geest eenpuntig, niet afgeleid door invloeden van buitenaf. Het is een staat van verhoogde concentratie en absorptie, waarin de geest volledig opgaat in het huidige moment.

De gerichte Ekagra geest maakt diepe contemplatie en introspectie mogelijk, waardoor het een krachtig hulpmiddel is voor zelfrealisatie en spirituele groei. Zitten in meditatie verdiepen onze concentratie en helpen ons de volgende geestestoestand te bereiken.

5. Niruddha: Meesterlijke geest

Niruddha Meesterlijke geest

Nadat je de Ekagra voorbij bent, ga je de vijfde yogastaat van geest binnen, Niruddha. Dit is de beheerste geest of een yogigeest. In deze staat is je geest volledig stil en niet langer opgewonden of verstoord door externe of interne factoren.

De beheerste Niruddha geest vertegenwoordigt een staat van pure kalmte die we ervaren in meditatie, waar je volledig opgaat in het huidige moment. Hier is de geest vrij van alle gehechtheden en verlangens en begin je diepe vrede en gelukzaligheid te ervaren. Yogi's die deze staat kunnen bereiken en volhouden, zullen uiteindelijk samadhi bereiken.

Slotgedachte

Op de reis van zelfontdekking en spirituele groei zijn Patanjali's lessen over de 5 geestestoestanden in yoga van groot belang. De chitta bhumi's dienen als leidraad en verlichten het pad naar stilte en zelfbewustzijn. Door deze yoga bewustzijnstoestanden te begrijpen - Kshipta (afgeleid), Mudha (dof), Vikshipta (gedeeltelijk gefocust), Ekagra (eenpuntig) en Niruddha (volledig beheerst) - leren we hoe we de beperkingen van de menselijke geest kunnen overstijgen en toegang krijgen tot diepgaand inzicht, innerlijke vrede en uiteindelijk ons ware zelf.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts