Wat is Restorative Yoga?

De beoefening van Restorative Yoga kan worden gedefinieerd als een yogabeoefening waarbij we het lichaam zodanig ondersteunen dat we ons veilig genoeg voelen om het lichaam en de geest volledig te ontspannen. De houdingen zijn rustgevend en worden lange tijd aangehouden om mentale en emotionele spanningen los te laten.

Onze geest is voortdurend bezig met piekeren over toekomstige en vroegere daden. We zijn uitgeput door het denken aan wat we hadden kunnen doen of zullen doen. Deze ontkoppeling met het heden weerhoudt ons er vaak van om yoga echt te beoefenen, en daardoor wordt de discipline van yoga vaak gereduceerd tot louter lichamelijke oefening.

Lees meer: Yin Yoga versus Restorative Yoga – Wat zijn de Verschillen en Overeenkomsten?

Yoga is zoveel meer dan alleen de fysieke vormen die we aannemen tijdens de beoefening. In een echte yoga beoefening, verbinden we ons met ons diepste Zelf – ons ware Zelf. Yoga asana’s en ademhalingsoefeningen, uitgevoerd in een staat van mentale en fysieke gelijkmoedigheid, vormen de ruggengraat van de oude yogatraditie die ons begeleidt op de weg naar het herstel van het contact met onze geest.

Restorative Yoga stelt ons in staat om echt stil te staan. Dankzij het gebruik van steunpunten zijn we in staat om elke cel van ons lichaam volledig te ontspannen en het in de staat van parasympatisch zenuwstelsel opwekken te brengen. Restorative Yoga biedt precies de juiste soort fysieke en mentale activatie die ons in staat stelt om in een diep ontspannen staat te komen.

Wat is het doel van Restorative Yoga?

Restorative Yoga is in de eerste plaats bedoeld om het lichaam in een staat van rust en ontspanning te brengen en het parasympatische zenuwstelsel gemakkelijker te activeren. Zoals het woord ‘restorative’ al aangeeft, probeert Restorative Yoga lichaam en geest in een natuurlijke staat van kalmte en harmonie te brengen door het lichaam zachtjes en aandachtig te laten bewegen tussen beweging en stilte.

Lees meer: Hoe les te geven in Restorative Yoga

Restorative Yoga wordt vaak beschouwd als actieve ontspanning omdat de houdingen niet te veel strekken en spannen met zich meebrengen. Bovendien, als we de houdingen langer vasthouden, krijgt het lichaam genoeg tijd om in een staat van volledige ontspanning te komen. De geest wordt rustiger, de ademhaling dieper en de lichaamsfuncties komen in balans.

Restorative Yoga voedt en kalmeert lichaam en geest. Als zodanig heelt en versterkt een regelmatige beoefening niet alleen een zwak en vermoeid lichaam, maar brengt het ook een diepe emotionele genezing teweeg. Zo wordt Restorative Yoga meer een therapeutische yogastijl dan alleen maar een fitness georiënteerde beoefening.

Hoe beoefent u Restorative Yoga?

Restorative Yoga richt zich op twee belangrijke punten: loslaten en aarden.

In de beoefening van Restorative Yoga zijn props essentieel om ons doel te bereiken. Als we props zeggen, bedoelen we ook eenvoudige props die je in je eigen huis kunt vinden. Het hoeven geen speciale yoga props te zijn.

Hoe doe je Restorative Yoga thuis?

Veel voorkomende props die je nodig hebt voor de beoefening van Restorative Yoga thuis:

  • Een yoga mat
  • Een bolster of twee opgerolde dekens
  • Een stoel
  • Drie tot vijf dekens of handdoeken
  • Een broekriem of badjasriem
  • Twee yogastenen of twee vrij grote boeken
  • Een oogkussen van 15 of 150 gram of een kleine handdoek

Hoe Lang Houden we de Houdingen Aan?

Restorative Yoga houdingen worden vijf tot 30 minuten aangehouden, en de eindontspanning in Shavasana is maximaal 25 minuten.

Wie zou Restorative Yoga Moeten doen?

Het grootste voordeel van Restorative Yoga is dat het aangepast kan worden aan iedereen, ongeacht leeftijd en ervaring. Door het gebruik van vele steunpunten kan iedereen de houdingen beoefenen. Er zijn schijnbaar oneindig veel variaties voor elke houding, wat ervoor zorgt dat iedereen ontspanning kan ervaren in elke houding.

Restorative Yoga en het Zenuwstelsel

Ontspanning is de oplossing om echt tot rust te komen en de fysiologische functies van het lichaam te reactiveren. Ontspannen betekent niet slapen. In feite, als de slaap verstoord is, regenereren we helemaal niet, maar voelen we ons nog meer uitgeput.

Tijdens de slaap zijn er dromen en andere stadia die een spier- en mentale activering teweeg kunnen brengen. Ontspanning is de tijd waarin er geen fysieke of mentale inspanning is, en de geest volledig kalm is.

In de beoefening van Restorative Yoga is de ontspanning “actief”. En door het aandachtig uitvoeren van de houdingen en de focus op de adem, komen we snel in een parasympatische toestand.

Wat Gebeurt er als het Parasympatisch Zenuwstelsel wordt Geactiveerd?

Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het reguleren van de onbewuste acties van het lichaam.

Het parasympatische systeem is verantwoordelijk voor de “rust- en spijsverterings”-reacties, dat zijn alle activiteiten die plaatsvinden wanneer het lichaam in rust is, met inbegrip van seksuele opwinding, speekselen, traanvorming, urineren, spijsvertering en defecatie.

De werking van het parasympatisch zenuwstelsel is complementair aan die van het sympathisch zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de activiteiten die samenhangen met de “vecht of vlucht”-reactie.

Wanneer we ons in een staat van ontspanning en rust bevinden, en dus wanneer onze geest kalm is, komt ons zenuwstelsel in de parasympathische toestand.

Bezoek ook– Yin Yoga versus Restorative Yoga – Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Voordelen van Restorative Yoga

Verbetert de Spijsvertering

Wanneer het lichaam onder stress staat, worden niet-essentiële functies zoals de spijsvertering, de celreproductie, de darmen en de celgroei geblokkeerd. Restorative Yoga brengt het zenuwstelsel weer in balans, waardoor de spijsvertering zijn basisfuncties kan uitvoeren en de darmen voedingsstoffen kunnen opnemen en afvalstoffen kunnen afvoeren.

Verbetert Geheugen, Concentratie en Mentale Helderheid

Er zijn talloze wetenschappelijke studies die aantonen hoe de balans van het zenuwstelsel en een geestige en getemde geest leidt tot fases van diepe concentratie die niet kunnen optreden in fases van agitatie en angst.

Reguleert de Bloeddruk

Stress-toestanden doen de bloeddruk stijgen en verstoren het evenwicht ervan; ontspannings-toestanden vertragen de hartslag en reguleren de bloeddruk tot gezonde niveaus.

Ondersteunt Vrouwen Tijdens Zwangerschap, Menopauze en Menstruatie

Restorative Yoga, met al zijn modificaties en variaties, is een uitstekende methode om het hele vrouwelijke hormonale systeem weer in balans te brengen. Dit geldt vooral in zogenaamde veranderde stadia, zoals momenten van hormonale verandering zoals de puberteit, zwangerschap en menopauze.

Helpt bij de Behandeling van Endometriose

Restorative Yoga helpt bij pijnbestrijding en hormonale balans. Het helpt vrouwen om fysieke en mentale rust te hervinden, activeert hormonale herbalancering, en vermindert de pijnperceptie. Al jaren maak ik deel uit van een onderzoeksgroep die nauw samenwerkt met vrouwen die lijden aan endometriose en met vrouwen uit heel Lombardije die besloten om medische behandeling te combineren met een traject van Restorative Yoga en therapeutische Yoga om de situatie te verlichten.

Ondersteunt het Lichaam in Periodes van Rouw

Restorative Yoga helpt na een groot trauma, zoals het verlies van een dierbare of na een ongeluk of ziekte.

Ondersteunt in Geval van Trauma

Het beoefenen van Restorative Yoga helpt in geval van fysiek trauma, maar ook bij psychologisch trauma. Wanneer het regelmatig beoefend wordt, leidt het tot een proces van zelfgenezing en bewustwording van onze reacties op de moeilijkheden van het leven. Ik vind de beoefening van Restorative Yoga een grote steun voor revalidatietherapieën van allerlei aard en als ondersteuning voor mentale professionals, zoals psychologen en therapeuten.

Helpt om Gewicht te Verliezen

Restorative Yoga leert ons bewuster te worden, en het vermindert de behoefte om te veel te eten. Regelmatige beoefening, al is het maar 20 minuten per dag, vergroot het bewustzijn van onze daden, leert ons van onszelf te houden, vermindert de behoefte om de malaise van het moderne leven te compenseren met eten of “junk food”. Het is een geweldig startpunt om onze eet- en leefgewoonten te herdefiniëren.

Populaire Restorative Yoga Houdingen

Setu Bandha Sarvangasana

Restorative Yoga - Setu Bhanda Sarvangasana

Hou vast voor: 5-15 min

Voordelen:

  • Laat spanning in de onderrug los en brengt zware hartverjonging.
  • Helpt slagaderlijke blokkades of hartstilstand te voorkomen door de hartspieren te laten rusten en de bloedcirculatie in de slagaders te verhogen.
  • Het kalmeert de hersenen en opent de borst door de bloeddruk te stabiliseren, helpt hypertensie en depressie te bestrijden.
  • Verlicht oog- of ooraandoeningen, migraine, stress-gerelateerde hoofdpijn, nerveuze uitputting en slapeloosheid.
  • Het verbetert de spijsvertering en versterkt de buikorganen. Verlicht rugpijn, versterkt de wervelkolom en verlicht nekspanning.
  • Helpt vermoeide benen te rusten en voorkomt spataderen.

Voorzorgsmaatregelen:

Niet oefenen als u lijdt aan:

  • spondylose
  • spondylolisthesis
  • discopathieën
  • hoge bloeddruk
  • als je zwanger bent voor meer dan drie maanden

Viparita Karani

Hoe beoefen je Restorative Yoga - Viparita Karani Yoga Pose

Hou vast voor: 5-15 minuten

Voordelen:

  • Verlicht angst.
  • Verlicht spijsverteringsproblemen.
  • Helpt bij migraine, depressie, menstruatiekrampen, spataderen.
  • Helpt in de menopauze.
  • Reguleert de bloeddruk.
  • Helpt artritis te verlichten.

Voorzorgen:

Niet oefenen in geval van:

  • oogproblemen
  • hartproblemen
  • hiatale hernia
  • hoge bloeddruk

Supta Baddha Konasana

Supta Baddha Konasana - Restorative Yoga

Hou vast voor: 10-15min

Voordelen:

  • Reguleert de bloeddruk.
  • Helpt tijdens de menstruatie en de menopauze.
  • Voorkomt hernia.
  • Verlicht rugpijn in het lumbale gebied, spataderen en ischias.
  • Vermindert de pijn veroorzaakt door aambeien.
  • Verlicht indigestie en winderigheid.
  • Corrigeert baarmoederverzakking.

Voorzorgen:

Niet oefenen in geval van:

  • spondylolisthesis of spondylolysis.
  • ongemak in de nek of onderrug, zelfs na het variëren van de hoogte en positionering van de steunen.

Hoe Restorative Yoga goed is voor elke soort Student

Hieronder vindt u een overzicht van hoe de beoefening van Restorative Yoga geschikt is voor elk soort yogastudent.

Gezonde en Actieve Studenten

De beoefening van Restorative Yoga helpt de weefsels van ons lichaam te regenereren, en zal daarom de actieve student helpen om betere prestaties te ervaren en een actief leven te leiden zonder moe te worden.

Studenten met Stress en hoge Bloeddruk

Vanaf de eerste les zal Restorative Yoga helpen het lichaam en de geest te heropvoeden tot een staat van ontspanning.

Studenten met Specifieke Aandoeningen

Voor speciale situaties moet een leraar een persoonlijke inschatting maken en begrijpen welke houdingen de student zullen helpen in zijn/haar proces. Omdat de houdingen lang zijn, heb je voldoende tijd om studenten individueel te begeleiden.

Angstige Studenten

Restorative Yoga zal hun geest sterker en rationeler maken door de beoefening van observatie en onthechting. Restorative Yoga, gecombineerd met Yoga Nidra, kan angst en paniekaanvallen sterk verminderen.

Student Herstellend van een Ziekte

Restorative Yoga zal helpen bij het herstel van de student omdat, tijdens de beoefening van Restorative Yoga, het lichaam de genezingsprocessen activeert.

Restorative Yoga voor Leraren.

Yoga Docenten Raken ook Uitgeput

Zelfs yogaleraren worden vaak moe. Dit is vooral waar in de wereld van online lesgeven. Veel yogadocenten oefenen veel. Niet in stilte, maar ze oefenen mee terwijl ze online lessen geven, vaak met weinig aandacht en introspectie. Restorative Yoga is ideaal om het lichaam van een docent te helpen regenereren en “helen”. Steeds vaker ervaren docenten chronische pijn in rug en beenbanden en schouderproblemen. Daarom is het een ideale beoefening voor hen die moderne dynamische yoga onderwijzen.

Yogaleraren Verliezen hun Persoonlijke Beoefening

De tweede reden is iets gevoeliger om toe te geven, maar ik weet dat het vaak gebeurt en bij bijna alle leraren. Yoga docenten verliezen hun persoonlijke beoefening, of in ieder geval, verliezen de kwaliteit ervan. Door veel les te geven, identificeren leraren zich met het lesgeven en verliezen hun gezonde routines. Docenten beginnen studenten en lessen op de eerste plaats te zetten, en zo hebben we ook veel gestresste yogaleraren, overbelast met huur, te veel online en live lessen, en te veel projecten. Restorative Yoga helpt yogadocenten tijd voor zichzelf te nemen en zich te herinneren waarom ze yogadocent zijn geworden.

Over de auteur

Lucia Seglie

Lucia Seglie is an experienced yoga teacher and yoga teacher trainer. Lucia started her yoga journey in India with traditional teachers. During her 10-year teaching career, she has worked with various anatomy and physiology experts and has developed a comprehensive approach to yoga and Restorative Yoga in particular and including teaching, adjustment, and modification techniques.

Lucia runs successful two yoga studios in Italy and guides a team of more than 10 yoga teachers. She has taught Restorative Yoga for many years and collaborates with Arhanta Online Academy in offering an Online Restorative Yoga Teacher Training.

Related Posts