January 26, 2024

Spijsverteringsproblemen kunnen veel vervelende symptomen veroorzaken. Een gezonde spijsvertering is belangrijk voor onze levenskwaliteit en er zijn veel dingen die we kunnen doen om de spijsvertering te ondersteunen.

De voedingsmiddelen die we eten zijn een belangrijke factor in het verteringsproces, hoewel ze niet de enige invloed hebben. Een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op je individuele lichaam bevordert de opname van voedingsstoffen, ondersteunt een gezond microbioom van de darmen en stimuleert een efficiënte afvoer van afvalstoffen. We kunnen het spijsverteringssysteem ook beïnvloeden door activiteit in de spijsverteringsorganen te stimuleren en door het zenuwstelsel in een spijsverteringsbevorderende staat te brengen met oefeningen zoals yoga.

Yoga voor de spijsvertering kan alleen of in combinatie met andere behandelingen nuttig zijn. Hieronder bespreken we de voordelen van yoga voor de spijsvertering en acht effectieve houdingen die je kunt doen om het spijsverteringsstelsel te stimuleren en de darmgezondheid te bevorderen.  

Spijsvertering uitgelegd

Wat is spijsvertering? 

Spijsvertering is het proces dat ons lichaam gebruikt om voedsel af te breken in kleine, in water oplosbare moleculen die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De stoffen die we uit ons voedsel opnemen zijn vitamines, mineralen, vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze worden door ons lichaam gebruikt voor energie, groei en herstel. 

Menselijk Spijsverteringsstelsel

Waar begint de spijsvertering? 

Het verteringsproces begint in de mond. Voedsel wordt afgebroken door kauwen en de spijsverteringsenzymen in speeksel.  Vanuit de maag wordt het voedsel in de dunne darm geperst. Daar neutraliseren verteringsenzymen uit de alvleesklier en gal uit de lever en galblaas het maagzuur en breken het voedsel verder af. Terwijl het voedsel door de onderkant van de dunne darm gaat, worden de voedingsstoffen opgenomen door de darmwand en in een fijnmazig netwerk van kleine bloedvaatjes. Wat overblijft van het voedsel gaat naar de dikke darm, ook wel de darm genoemd, waar alleen water wordt opgenomen.

Wat zijn symptomen van spijsverteringsproblemen?

Problemen die voortkomen uit het spijsverteringsstelsel variëren van winderigheid tot meer verontrustende symptomen zoals:

  • Misselijkheid
  • Pijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Indigestie
  • Constipatie
  • Diarree
  • Weinig energie of vermoeidheid
  • Angst gerelateerd aan symptomen
  • Problemen met gewichtsbeheersing

Als je last hebt van ernstige spijsverteringsproblemen zoals hierboven genoemd, is het belangrijk dat je medisch advies inwint bij een getrainde medische professional voordat je het probleem zelf probeert te behandelen.

Hoe yoga helpt bij de spijsvertering

Yoga kan algemene spijsverteringssymptomen zoals winderigheid, constipatie en een opgeblazen gevoel helpen verzachten. Bovendien is aangetoond dat het vermogen van yoga om het zenuwstelsel te kalmeren en ontspanning te bevorderen meer ernstige spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verlichten. Naast medische behandeling kan het beoefenen van yoga voor de spijsvertering je gezondheid en welzijn op de volgende manieren stimuleren:  

1. Stimuleert de spijsverteringsorganen 

Sommige yoga asana's oefenen druk of compressie uit op de spijsverteringsorganen, andere rekken ze uit. Deze veranderingen in druk verbeteren de bloedsomloop, waardoor er meer vers bloed naar de organen stroomt om hun natuurlijke functie te verbeteren.

Daarnaast werken deze bewegingen om voedsel efficiënt door het spijsverteringskanaal te verplaatsen. Draaiende houdingen worden vaak gebruikt met deze bedoeling, om voedsel te verplaatsen en constipatie te verlichten.

Beweging van het middenrif tijdens ademhalingsoefeningen helpt ook bij het masseren en mobiliseren van de spijsverteringsorganen.

2. Verbetert de darmgezondheid 

Yoga inversies zijn een geweldig hulpmiddel om de gezondheid van je darmen te verbeteren. In omgekeerde positie wordt het gewicht van andere organen uit de darm gehaald. Door deze verandering kunnen afvalstoffen vrijer door het darmkanaal bewegen. Yoga omkeringen voor de spijsvertering zijn onder andere houdingen waarbij de romp wordt omgekeerd in plaats van alleen de benen, zoals Headstand en Schouderstand.

3. Brengt de Manipura Chakra in balans  

We ervaren onze grootste gezondheid en welzijn wanneer energie op een evenwichtige manier door elk van de zeven grote chakra's stroomt.

De chakra die te maken heeft met de spijsvertering is de Manipura Chakra, ook wel de Zonnevlecht Chakra genoemd. Als het Manipura energiecentrum geblokkeerd of uitgelijnd is, kunnen de effecten op de spijsvertering bestaan uit constipatie, prikkelbare darmen, slechte opname van voedingsstoffen, maagzweren en darmproblemen.

Er zijn verschillende yogahoudingen die je kunt doen om de Solarplexus Chakra te activeren, zoals de zittende vooroverbuiging, de opwaartse plankhouding, de cobrahouding, de sprinkhaanhouding en de halve liggende twist.

4. Kalmeert het zenuwstelsel 

Onze hersenen en ons zenuwstelsel besturen niet alleen de bewegingen die we kiezen om te maken, maar ook de interne processen die we niet bewust besturen. Het deel van het zenuwstelsel dat het meest relevant is voor het verbeteren van de spijsvertering is het parasympathische zenuwstelsel. Dit netwerk van zenuwen regelt de "rust en vertering" reacties zoals het verlagen van de hartslag en bloeddruk, en het bevorderen van de spijsvertering.

Als we bedreigd of gestrest zijn, worden de "rust- en verteringsreacties" overstemd door de "vlucht- of vechtreacties", die alle verteringsprocessen verminderen om je voor te bereiden op dringende actie. 

Voor een gezonde spijsvertering is het belangrijk dat je regelmatig stappen onderneemt om je stressniveaus onder controle te houden en je opzettelijk ontspant, zodat je parasympathische zenuwstelsel het over kan nemen en de spijsvertering kan bevorderen. Yoga biedt veel ontspanningsoefeningen, waaronder ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspannende houdingen.

5. Bevordert gezondere gewoonten 

De yogafilosofie behandelt een zeer belangrijk spijsverteringsprobleem: voedselkeuzes. Door middel van de Yama en Niyama (ons karakter en gewoonten) worden we aangemoedigd om keuzes te maken die goed zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.

Ayurveda is een holistisch gezondheidssysteem dat gericht is op het in balans brengen van de oerelementen van het lichaam, het behouden van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten. Een inefficiënte spijsvertering wordt gezien als een oorzaak van veel lichamelijke gezondheidsproblemen en Ayurveda biedt dieetpraktijken om deze problemen te verlichten en te voorkomen. Wij stellen Ayurveda voor als een nuttige aanvulling op yoga voor de spijsvertering. Je kunt een inleiding tot Ayurveda vinden op onze blog.

Acht Yogahoudingen voor een betere spijsvertering en darmgezondheid 

1. Hoofdstand 

Hoofdstand

Hoofdstand, ook wel Shirshasana genoemd, is een inversie die de parasympathische "rust en vertering" modus activeert (zolang de houding comfortabel en niet stressvol voor je is). Dit bevordert de spijsvertering en hormonale balans en maakt de zwaartekrachtcompressie van de dikke darm los.

2. Ploeghouding

Ploeghouding

Ploeghouding, of Halasana, is een andere inversie die de rust- en verteringsmodus activeert en de druk van de zwaartekracht op de dikke darm loslaat. Het creëert ook compressie om de viscerale organen te masseren. Wanneer de compressie wordt losgelaten, zullen de organen vollopen met nieuw bloed.

3. Kikkerhouding

Kikkerhouding

De Kikkerhouding, ook bekend als Mandukasana, gebruikt compressie om het spijsverteringsstelsel te stimuleren. Deze houding wordt beoefend door te knielen, op de hielen te zitten en de gebalde vuisten te plaatsen waar de buik en de dijen elkaar raken. Ga in de houding door in te ademen om de borstkas te openen, uit te ademen en naar voren te vouwen om het voorhoofd op de grond te laten rusten.

4. Zittende vooroverbuiging 

Zittende Vooroverbuiging

Zittende Vooroverbuiging, ook wel Paschimotthasana genoemd, is een verjongende zittende houding die het spijsverteringskanaal stimuleert door het knijp-en-laat los effect. Deze beweging verbetert de spijsvertering, elimineert gifstoffen en gaat constipatie tegen.

5. Klassieke Cobrahouding

Klassieke Cobrahouding

De klassieke Cobrahouding, of Bhujangasana, is een effectieve houding om de spijsvertering te stimuleren, zowel door druk op de buikorganen als door het stimuleren van de Manipura Chakra om de functies van de spijsverteringsorganen in balans te brengen. Het kan de samentrekkingen van de darmen stimuleren en daardoor constipatie verlichten.

6. Booghouding 

Booghouding

De Booghouding, ook bekend als Dhanurasana, is een intensieve oefening die de spijsverteringsorganen verstevigt en versterkt door middel van buikdruk. Deze houding activeert ook de Solar Plexus Chakra, waardoor de werking van het hele spijsverteringsstelsel in balans wordt gebracht.

7. Halve zittende twist 

Halve zittende twist

Halve zittende twist , ook wel Ardha Matsyendrasana genoemd, is een andere houding die stimulatie van de Manipura Chakra combineert met massage en compressie van het spijsverteringskanaal en de organen. Veel mensen voelen zich op hun gemak als ze deze houding een aantal ademhalingen of een paar minuten aanhouden, waardoor hij bijzonder effectief is voor beginners of beoefenaars met mobiliteitsproblemen.

8. Lijkhouding

Lijkhouding

De Lijkhouding, ook wel Shavasana genoemd, is een ontspannende yogahouding voor de spijsvertering, die vaak aan het begin of einde van een sessie wordt beoefend. De Lijkhouding kalmeert het zenuwstelsel tot parasympathische activering, wat het spijsverteringsproces ondersteunt en een gezondere en gelukkigere darm bevordert.

Conclusie

Een holistische benadering van gezondheid stelt ons in staat om te zien dat ons lichaam en ons welzijn intrinsiek met elkaar verbonden zijn. Onze spijsvertering beïnvloedt en wordt beïnvloed door onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Ons dieet, stressmanagement en dagelijkse gewoonten spelen een belangrijke rol bij het behoud van onze holistische gezondheid. 

Yoga, en ook de aanverwante gezondheidswetenschap Ayurveda, kunnen onze spijsvertering via al deze wegen beïnvloeden. Yoga voor de spijsvertering kan ook helpen ons astrale of energielichaam in balans te brengen om fysieke problemen te voorkomen. Door een aantal van deze houdingen toe te voegen aan je reguliere yogabeoefening kun je je spijsvertering verbeteren voor een gelukkiger en gezonder darmstelsel. 

Over de auteur

Kalyani Hauswirth Jain

Kalyani Hauswirth-Jain is creatief directeur en senior docent bij de Arhanta Yoga Ashrams. Voordat ze in 2011 bij Arhanta Yoga Ashrams kwam, studeerde Kalyani moderne dans in Nederland waar ze haar passie ontdekte voor de lichaam-geest verbinding en persoonlijk leiderschap. In 2007 begon Kalyani professioneel yogales te geven en vier jaar later leidde ze yogadocenten op in onze ashrams.

Kalyani heeft nu meer dan 11000 uur leservaring en is hoofddocent voor de 200 en 300 uur Yoga Docenten Opleidingen en een aantal 50 uur cursussen bij de Arhanta Yoga Ashrams. Als ze niet bezig is met het aanpassen van houdingen in de les, schrijft Kalyani informatieve blogs en gidsen voor mede yogi's en is ze co-auteur van het veelgeprezen boek 'Hatha Yoga voor Leraren en Beoefenaars'.

Related Posts