Het verschil tussen Pranayama en ademhalingsoefeningen

 

Zodra we naar ademhalingsoefeningen verwijzen, wordt de term ‘Pranayama’ vaak gebruikt. Echter, niet alle ademhalingsoefeningen zijn Pranayama, in feite zijn de meesten dat niet. De term Pranayama betekent letterlijk ‘vergroting van de levensenergie’ (prana) en heeft als doel om de capaciteit van het lichaam om prana vast te houden, te vergroten. Om het lichaam in staat te stellen prana te behouden, zuiveren pranayama oefeningen onze energiekanalen (Nadis). Met dagelijkse pranayama oefeningen worden de kanalen puur, behoudt het lichaam meer prana en wordt de geest gebruikt voor concentratie en meditatie. Regelmatig beoefenen van Pranayama ontwaakt de innerlijke spirituele kracht, brengt vreugde en verbetert de spirituele ontwikkeling.

Om de levenskracht in ons lichaam te behouden en te vergroten, maakt pranayama gebruik van alle vijf hulpmiddelen:

 1. Poorak (Inademen)
 2. Rechaka (Uitademen)
 3. Antar Kumbhaka (Interne retentie)
 4. Bahayia Kumbhaka (Externe retentie)
 5. Bandhas (Sloten)

Alleen zodra een oefening retentie met een slot bevat, kunnen we over pranayama spreken. De meeste ademhalingsoefeningen zijn eigenlijk makkelijker dan pranayama. Dit wordt in het algemeen bereikt door het weghalen van een slot en externe retentie (de adem vasthouden na uitademen).

Nadi Sodan versus Anulom Vilom

De beste en meest duidelijke manier om het verschil tussen Pranayama en ademhalingsoefeningen aan te tonen is door het verschil tussen Anulom Vilom (Wisselende Neusademhaling) en Nadi Sodan uit te leggen.

Anulom Vilom is een erg populaire ademhalingsoefening bij yogabeoefenaars die vaak word gedefinieerd als Pranayama. Anulom Vilom is echter geen Pranayama, maar een voorbereiding op de Pranayama genaamd Nadi Sodan.

Hoe beoefen je Anulom Vilom

Anulom Vilom is een ademhalingsoefening dat zich richt op de balans tussen de linker en rechter hersenhelft. Door uitvoering van de oefening wordt er evenveel zuurstof gegeven aan beide hemisferen. Dit heeft een kalmerend effect op de geest, de ademhaling en de hartslag doordat het parasympathische zenuwstelsel wordt gestimuleerd.

anulom-vilom-verschil-Pranayama-ademhalingsoefeningen

Dit zijn de stappen om Anulom Vilom te beoefenen:

 • Neem een comfortabele zithouding aan, plaats je linkerhand in Chin Mudra (top van de wijsvinger en de duim raken elkaar aan) en je rechterhand in Vishnu Mudra (de wijsvinger en middelvinger zijn gebogen)
 • Plaats je rechterduim op je rechterneusgat en adem in door je linkerneusgat voor 4 seconden
 • Sluit beide neusgaten door ook het linkerneusgat te sluiten met je pink en ringvinger en houd de adem vast voor 8 of 16 seconden
 • Verwijder je duim van het rechterneusgat en adem uit door het rechterneusgat voor 8 seconden
 • Adem in door het rechterneusgat voor 8 seconden
 • Houd de adem vast voor 8 of 16 seconden
 • Adem uit door het linkerneusgat voor 8 seconden

Dit is één ronde Anulom Vilom. Deze ademhalingsoefening kan 5 minuten worden beoefend door beginners. Wanneer je gedurende 4 seconden inademt, zou de adem voor 16 seconden moeten worden vastgehouden. Voor beginners is het echter aan te raden om te beginnen met een retentie van 8 seconden en het geleidelijk aan op te bouwen naar een retentie van 16 seconden.

Hoe beoefen je Nadi Sodan

Als je Anulom Vilom zelfstandig en comfortabel kan beoefenen voor 5 tot 10 minuten, dan ben je klaar om aan Nadi Sodan te beginnen. Het verschil tussen Nadi Sodan en Anulom Vilom – en in het algemeen tussen Pranayama en ademhalingsoefeningen – is dat bij Nadi Sodan de ademhaling wordt vastgehouden na het uitademen (Bahaya Kumbhak of externe retentie) en Bandhas of Sloten worden gebruikt.

verschil-Pranayama-ademhalingsoefeningen

Het doel van het gebruiken van sloten is om controle uit te oefenen over de stroom van energie of prana. Er zijn soorten Bandhas:

 • Mulabandha (Wortel slot): het aanspannen van de spieren tussen het schaambeen en de bekken.
 • Uddiyana Bandha (Onderbuik slot): het vergroten van de ribkas – alsof je wilt inademen, maar je ademt niet echt in – na een complete uitademing. Druk de onderbuikse spieren en de ingewanden in en naar boven, waardoor de buik wordt uitgehold.
 • Jalandhara Bandha (Kin slot): de kin naar de nek laten vallen, zodat de keel gesloten is.

Dit is enkel een korte beschrijving van de sloten. Bij het gebruiken van de sloten veranderen de energieen in het lichaam, waardoor deze oefening toezicht en begeleiding van een leraar vereist.

Wanneer je je comfortabel voelt bij het gebruiken van de sloten, kun je verdergaan met het uitvoeren van Nadi Sodan:

 • Neem een comfortabele zithouding aan, plaats je linkerhand in Chin Mudra en je rechterhand in Nasagra Mudra (plaats de top van je wijsvinger en je middelvinger tussen je wenkbrauwen)
 • Plaats je rechterduim op je rechterneusgat en adem uit door je linkerneusgat voor 4 seconden
 • Sluit je linkerneusgat met je pink en ringvinger en houd de adem vast voor 8 of 16 seconden (dit is Bayaha Kumbhak of externe retentie)
 • Gebruik tijdens de retentie de Mulabandha (Wortel slot), Uddiyan Bandha (Onderbuikse slot) en Jalandhar Bandha (Kin slot)
 • Verwijder de sloten, adem in door je linkerneusgat voor 4 seconden
 • Sluit je linkerneusgat en houd de adem vast voor 8 of 16 seconden terwijl je Mulabandha (Wortel slot) en Jalandhar Bandha (Kin slot) gebruikt.
 • Adem uit door je rechterneusgat voor 8 seconden
 • Houd de adem vast voor 8 of 16 seconden en gebruik Mulabandha (Wortel slot), Uddiyan Bandha (Onderbuiks slot) en Jalandhar Bandha (Kin slot)
 • Verwijder de sloten en adem in door je rechterneusgat voor 4 seconden
 • Houd de admen vast voor 8 of 16 seconden terwijl je Mulabandha (Wortel slot) en Jalandhar Bandha (Kin slot) gebruikt

Dit is één ronde van Nadi Sodan. Zet deze oefening voort gedurende 5-10 minuten.

Begin vandaag met het voorbereiden van Pranayama en leer meer: 3 yogi ademhalingsoefeningen om rustig te worden.

Pranayama

De beoefening van Pranayama is erg intensief voor het lichaam en de geest en moet altijd onder begeleiding van een ervaren docent worden uitgevoerd. Zoals vermeld in Hatha Yoga Pradipika:

‘Correct gebruik van pranayama kan ziekten verwijderen, onjuist gebruik van Pranayama kan ziekten veroorzaken.’

Tijdens onze gevorderde yoga docentenopleiding beoefenen we Pranayama iedere dag, beginnend met milde ademhalingsoefeningen die geleidelijk aan worden opgebouwd aan de hand van de intensiteit en moeilijkheidsgraad van de oefeningen. Stap voor stap, onder begeleiding van een ervaren docent zul je voorzichtig en veilig leren om Pranayama te beoefenen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts