June 2, 2022

Docenten in Kinder Yoga en Tiener Yoga spelen een vitale rol in het creëren van een meer dynamische leerervaring voor jonge geesten. Als lesgeven aan kinderen en tieners je interesseert, is een goede manier om te beginnen eerst te weten wat de impact van yoga op hen is.

Het lesgeven in Kinder Yoga en Tiener Yoga wordt een lonende ervaring omdat het een grote impact kan hebben in het leven van een jongere. Yoga kan een enorm krachtig educatief instrument zijn om jongeren te helpen zich te ontwikkelen tot gezonde, zelfverzekerde en bewuste volwassenen.

Yoga voor kinderen en tieners is een ideale manier om een beter bewustzijn van hun eigen lichaam te ontwikkelen, evenals hun algehele coördinatie en cognitieve vaardigheden. Het beoefenen van yoga bevordert de ontwikkeling van hun aandachtsspanne en emotionele intelligentie. Net als bij volwassenen helpt yoga ook bij kinderen en jongvolwassenen om stress en angst te verminderen. Het helpt hen om meer welzijn, vrede, harmonie en vreugde te ervaren.

Yoga en Mindfulness voor Kinderen

Kinderen, vooral in de leeftijdsgroep van 6-12 jaar, leren door interactieve ervaringen. Jongeren een meer motiverende ervaring geven dan een routine opleiding kan een lange weg gaan in het vormen van hun toekomst. Yoga zorgt ervoor dat het lichaam en de geest van een kind al op jonge leeftijd op een gezonde en evenwichtige manier kunnen groeien. Het aanleren van eenvoudige ademhalings- en meditatie-oefeningen kan hun emotionele welzijn bevorderen. Het brengt hen ook vriendelijkheid, geduld, dankbaarheid en andere waardevolle eigenschappen bij. Bovendien leren ze hard werken, teamgeest en acceptatie waarderen. Yoga helpt een opgroeiend kind beter vertrouwd te raken met zijn of haar eigen emoties, en deze te leren accepteren.

We zijn ons er allemaal van bewust hoe goed yoga is voor ons lichaam en onze geest. Als volwassenen zoveel verschil kunnen voelen na een yoga beoefening, stel je dan eens voor hoeveel een kind zal winnen als het van jongs af aan yoga leert.

Voordelen van Yoga voor Kinderen

Werken met kinderen kan een leuke ervaring zijn, ondanks de uitdagingen. Leven in een wereld vol technologie is een noodzaak geworden, maar voor jonge geesten kan het een beetje stressvol en ongezond zijn als er te veel schermtijd is. Jonge kinderen lopen niet alleen gezondheidsrisico’s zoals obesitas, slaaptekort, emotionele problemen en verlies van cognitieve vaardigheden, maar ook hun sociale ontwikkeling wordt belemmerd.

Het grootste voordeel van het lesgeven in kinderyoga is de prachtige kans om de groei van een kind op een zinvolle manier te ondersteunen. Het goede van yoga overbrengen op jonge kinderen kan een grote steun zijn voor hun emotionele, mentale en fysieke welzijn. Door het aanleren van houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie, leren kinderen hun energie weer in balans te brengen. Ze worden meer gefocust, kalm en ontvankelijk. Hun lichaam wordt gezond, en hun geest wordt helder.

Waarom is Yoga Leren aan Tieners Belangrijk?

Laat je scholing je onderwijs niet in de weg staan. – Mark Twain

Ons conventionele onderwijssysteem berust op concurrentie tussen leerlingen om een standaardleerplan te assimileren en hun prestaties te verbeteren. Over het algemeen wordt in het conventionele onderwijs geen emotionele stabiliteit aangeleerd, noch hoe je je eigen talenten kunt ontdekken en andere belangrijke sociale vaardigheden zoals empathie.

De adolescente jaren zijn delicaat en zeer belangrijk. Het is in deze periode dat tieners gedragspatronen ontwikkelen die hun verdere leven zullen beïnvloeden. Yoga kan een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van gezonde patronen bij jongeren, zowel in houding als in gedrag.

Tieners en hun Relatie met hun Fysieke Lichaam

Voor adolescenten is yoga een effectief middel om zelfkennis te ontwikkelen door bewustwording van de diepe verbinding tussen lichaam en geest. Yoga opent wegen voor:

  • Het ontdekken van het potentieel van hun lichaam
  • Het erkennen van hun persoonlijke kracht
  • Het hebben van hulpmiddelen om de geest in balans te brengen en die een gezonde groei ondersteunen

Tieners maken zich begrijpelijkerwijs vaak zorgen over het functioneren en de vooruitzichten van hun lichaam; door hun lichaamsveranderingen en hormonale veranderingen voelen ze zich overweldigd. Het beoefenen van yoga helpt hen om op een bewuste en niet-oordelende manier aandacht te geven aan hun lichaam. Het helpt hen hun lichaam te leren kennen en waarderen voor wat het kan, en tegelijkertijd de grenzen ervan te accepteren.

Luisteren en zich bewust worden van je grenzen in een asana, het vermogen om te stoppen wanneer dat nodig is, leert tieners om nee te zeggen. Dit zal hen zowel in situaties met betrekking tot hun eigen lichaam als in relaties met de buitenwereld ondersteunen.

Yoga geeft tieners de middelen om te leren hoe ze gefocust en kalm kunnen blijven, zelfs te midden van externe verstoringen. Diepe ademhaling en ontspanningstechnieken bevorderen de concentratie tijdens de voorbereiding op een examen en helpen bij het beheersen van angst- en spanningstoestanden.

Adolescenten zoeken naar hun plaats in de maatschappij en proberen te begrijpen hoe zij zich kunnen uitdrukken. Ze experimenteren met manieren van handelen en zich gedragen terwijl ze hun individualisme opbouwen en hun vermogen om zelfstandig over hun eigen leven te beslissen.

Het beoefenen van yoga helpt tieners al deze doelen te bereiken met respect voor zichzelf en anderen. Yoga wordt een waardevolle hulp, zelfs op school, omdat het leerlingen aanmoedigt naar binnen te kijken en beslissingen te nemen op basis van zelfrespect en aandacht voor anderen.

Tiener Yoga moedigt tieners aan om beslissingen te nemen in een verscheidenheid van situaties. Tijdens een yogales beslist de tiener of hij doorgaat naar een meer gevorderde houding of hoe hij zijn lichaam het beste kan ondersteunen.

Bijvoorbeeld, een tiener met strakkere hamstrings wordt aangemoedigd om een blok te gebruiken in plaats van te proberen de vloer te bereiken in de staande vooroverbuiging (Uttanasana). De beslissing om ondersteuning te gebruiken in een asana stimuleert de adolescent om oplossingen en antwoorden te zoeken. Het moedigt hen aan zichzelf te observeren zonder te vergelijken met de mensen om hen heen of met wat anderen doen. Deze houding wordt fundamenteel wanneer de adolescent omgaat met zaken als drugs, seks en alcohol.

De Overbelaste Tieners van de Moderne tijd

Een Tiener Yoga les is een plek waar ze kunnen leren om zorgen opzij te zetten en verlichting van stress te ervaren. Deze verlichting, ook al is die maar tijdelijk, kan hen een verfrist perspectief geven en de geest trainen om zich op één uitdaging tegelijk te richten. Een zeer belangrijk onderwerp als we het over tieners hebben, is stressmanagement. Als je als leraar of therapeut met tieners werkt, kun je zien hoe overbelast hun leven is, en hoe overladen hun emoties zijn. Yoga kan heel nuttig zijn om tieners de juiste tools te geven om hun innerlijke reacties op wat er gaande is in hun leven te beheersen.

Lees meer: 3 ademhalingsoefeningen om te kalmeren

Kinder + Tiener Yoga als Aanvullend Onderwijssysteem

Het woord onderwijs is afgeleid van het Latijnse woord ‘educere’, wat ‘naar buiten brengen’ betekent. Onderwijs is dus niet alleen het proces van het ontvangen of geven van systematische instructie. Het is ook het systeem van het leggen van een stevige basis voor het karakter en de persoonlijkheid van het individu.

Iemand opvoeden betekent hem helpen het vermogen te ontwikkelen om te begrijpen wat waar, zuiver, geldig en blijvend is. Onderwijs is dus het instrument waarmee een jongere spiritualiteit en moraliteit kan ontwikkelen. Ware opvoeding bereidt ons voor om het leven met moed en vastberadenheid tegemoet te treden.

Yoga – Een nieuwe definitie van onderwijs?

Het behalen van academische resultaten is van vitaal belang, maar het moet niet het enige doel van een kind worden. Wanneer we met kinderen en tieners werken, is het onze taak hen te helpen hun talenten en de aangeboren waarden die zij in zich dragen tot uitdrukking te brengen. Het betekent ook hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren om frustraties en moeilijkheden te overwinnen, veerkracht te ontwikkelen, en sterker zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Traditioneel onderwijs is voor jongeren een zware ervaring, omdat het vooral gericht is op intellectuele ontwikkeling. Yoga voor kinderen en tieners kan een aanvullend onderwijsprogramma worden om jonge kinderen en tieners te helpen om te gaan met de druk van het schoolleven. Als we onze kinderen het juiste onderwijs geven, kunnen ze beter leven en beter presteren in hun taken en rollen.

Yoga als Aanvulling op het Traditionele Onderwijssysteem

Yoga is een pad, een weg naar zelfrealisatie, een reis naar zelfharmonie en evenwicht met anderen en met de planeet. Yoga helpt jonge mensen zich bewust te worden van hun mogelijkheden. Het helpt bij het ontwikkelen van hun socialiteit en hun gevoel bij een groep te horen. Ze leren zelfrespect, respect voor anderen, voor de hele mensheid, en voor elke andere vorm van leven.

Kennis en vaardigheden alleen zijn niet voldoende om een gelukkige volwassene en een gezonde samenleving te maken. Voordat we ernaar streven kennis en vaardigheden over te dragen aan de jeugd, moeten we hen naar mijn mening eerst waarden bijbrengen zoals samenwerking, mededogen, respect, positief denken voor zichzelf en anderen.

Het doel van het onderwijzen van yoga aan adolescenten is het aanmoedigen van de ontwikkeling van hun hele persoonlijkheid door het evenwicht tussen asana (houding), pranayama (controle van de adem), ontspanning, en dharana (concentratie). Inzicht in de behoeften van kinderen en tieners en wat je hen te bieden hebt begint met zelfreflectie.

Tips om een Effectieve Kinder Yoga en Tiener Yoga Docent te Worden

Van jongs af aan zijn kinderen en tieners voortdurend op zoek naar een autoriteitsfiguur die ze kunnen vertrouwen. Ze respecteren en geloven iemand die in staat is om een band met hen te creëren, die hen respecteert en hen begeleidt vanuit een gelijkwaardig standpunt.

Als yogaleraar die een jonger publiek traint, word je blootgesteld aan een compleet nieuwe omgeving. Als zodanig zullen de methodes en benaderingen die je in je les toepast een sterke invloed hebben op hoe je leerlingen leren en presteren. Yoga onderwijzen aan kinderen en tieners is niet hetzelfde als lesgeven aan volwassenen. Een open geest en een flexibele houding zijn een must. Ook heb je veel geduld nodig, en wat nog belangrijker is, je moet ook lief zijn voor jezelf!

Als je de jongeren traint, krijg je de unieke kans om je eigen kennis in een heel andere context te gebruiken. Om je aan te moedigen in deze reis en om het een beetje makkelijker te maken, zijn hier wat tips om een Kids en Teen Yoga docent te worden:

  • Identificeer je met je leerlingen. Probeer een brug te slaan tussen jou en hen en bedenk dat jij ook ooit een tiener bent geweest. Neem de tijd om je eigen zorgen en gevoelens van toen te identificeren en te herinneren.
  • Doe informatie op over tieners van nu door vragen te stellen, boeken te lezen over tieners en tv-programma’s of films te kijken waar je leerlingen over praten.
  • Wees authentiek. Kinderen en tieners hebben een ongelooflijke authenticiteitssensor, en je kunt je niet echt voordoen als iemand die je niet bent.
  • Ontwikkel de vaardigheid om een actieve, betrokken luisteraar te zijn. Doe voortdurend je best om te begrijpen wat je adolescente leerlingen nodig hebben, en stel je open voor een eerlijke en openhartige dialoog wanneer dat nodig is.

En…

  • Hou van tieners!
  • Geloof in de kracht van yoga!

Drie Praktische tips Over hoe je Yoga Kunt Onderwijzen aan Tieners

1. Creëer een uitgebreide structuur en houd je eraan:

Een gestructureerde aanpak is belangrijk tijdens het lesgeven aan kinderen en tieners. Ze lijken misschien weerstand te bieden aan het idee, maar stiekem hebben ze het net zo hard nodig als een liefdevolle relatie. Als jongeren zich verzetten tegen structuur, komt dat omdat die hen wordt opgedrongen zonder hun toestemming of zonder dat ze de voordelen ervan inzien.

Als je je les op een begrijpelijke manier structureert en je aan dat patroon houdt, weten de leerlingen wat ze kunnen verwachten. Dit begrip helpt hen te ontspannen in het huidige moment. Vaak voelen docenten de behoefte om steeds nieuwe en andere lessen te genereren, maar studenten vinden dat vaak eigenlijk niet leuk. Met gestructureerde consistentie kunnen studenten hun eigen successen meten (hoe ze dat voor zichzelf ook definiëren) en zich trots voelen op hun praktijk.

Wil je meer leren over gestructureerd lesgeven? Bekijk dan ons boek Hatha Yoga for Teachers & Practitioners – A Comprehensive Guide to Holistic Sequencing

2. Wees bemoedigend:

Jouw taak als Kinder en Tiener Yoga docent is om hen te helpen hun doelen te bereiken en hen te begeleiden op hun pad naar zelfacceptatie. Jonge mensen kunnen lastig zijn, vooral als je ze probeert te beperken en te controleren binnen een kader van beperkingen, bevelen en autoritaire expressie. Ga in een openhartige dialoog met je leerlingen eerst na wat hun worstelingen en behoeften kunnen zijn. En moedig hen dan aan om te zien hoe yoga kan helpen.

Wanneer je hen instructies geeft in de klas, probeer dan een taal te gebruiken die hen op een eenvoudige en gemakkelijke manier vertelt wat ze moeten doen. Vermijd weigeringen, en waardeer hun goede inzet.

Lees meer: 8 Tips om je studenten zich veilig te laten voelen in je yogales

3. Pas je aan aan het energieniveau van je leerlingen:

Zodra je de les binnenkomt, stem je af op hun energieniveau. Als ze opgewonden zijn, begin de les dan met een hogere intensiteit en laat de les geleidelijk aan langzamer en meer ontspannen worden. Als uw leerlingen uitgeput lijken, begin de les dan rustig en kijk of u in het midden van de les wat meer energie kunt toevoegen. Eindig de les altijd met een uitgebreide eindontspanning in Shavasana (minstens 10 minuten, liefst 15 minuten).

In het begin kunnen de kinderen of adolescenten in je klas moeite hebben met de eindontspanning. Het idee dat rust iets is wat ze zelf kunnen creëren is voor de meesten van hen een nieuw concept. De meeste tieners zijn uitgeput, en met de juiste voorwaarden, zullen ze terugkomen naar yoga en meer en meer tijd willen voor Shavasana. Je kunt aan het eind van de les een aantal verschillende rusthoudingen aanbieden voor leerlingen die zich niet op hun gemak voelen in Shavasana.

Over de auteur

Marzia Bendotti

Marzia Bendotti is an experienced yoga teacher, specialized in yoga therapy and Postural Yoga. She’s the founder of the method Care Yoga and with her medical-scientific background, she’s the Director of a Yoga Therapy Program dedicated to lowering stress levels and strengthening the immune system in women with cervical cancer.

Her project YO! Yoga for children and teens is dedicated to spreading the yoga practice in schools. Yo! Includes a specific program dedicated to teaching staff, to help them create a healthy environment, and a harmonious relationship between students and teachers. She regularly teaches yoga in primary and secondary schools. For the Arhanta Online Academy, she has created a 50-hour YACEP accredited program, Teen Yoga Teacher Training

Related Posts