De zeven fasen van kennis

zeven fasen van kennis

 

De zeven fasen van kennis worden beschouwd als een van de belangrijkste concepten van yogafilosofie. Tegenwoordig staat yoga bekend om zijn fysieke gezondheidsvoordelen. Wanneer we het vaak over yoga hebben, bedoelen we alleen de fysieke beoefening van yoga-asana’s. En als je nadenkt over de onderliggende filosofie, is een van de eerste concepten die in je opkomt het energielichaam en de 7 chakra’s . De oude filosofie achter deze populaire yoga-concepten heeft echter zoveel meer te bieden. In wezen is de beoefening van yoga een holistische wetenschap, die alleen fysieke oefeningen overtreft en ons hele leven en onze levensstijl omvat. Als men daarvoor kiest, is yoga een complex en goed gedefinieerd spiritueel pad met als doel zelfgroei en uiteindelijk zelfrealisatie.

Terwijl de acht ledematen van Raja Yoga de acties beschrijven die moeten worden ondernomen om het uiteindelijke doel van yoga te bereiken, beschrijven de zeven fasen van kennis de innerlijke ontwikkeling die een spirituele beoefenaar doormaakt. De zeven fasen van kennis worden beschreven in de Yoga Vashistha, een oud dialoog tussen Maharishi Vashishta en zijn leerling Lord Ram. Het geeft de identificatie van verschillende stadia van kennis op het spirituele pad van een sadhaka (een spirituele zoeker). Elke Yogi doorloopt deze ontwikkelingsfasen voordat hij volledige bevrijding bereikt. Het pad van kennis begint op het lage bewustzijnsniveau (ook bekend als Subbecha) richting Samadhi, het hoogste kennisniveau. Maar hoe weet je waar je bent op dit pad? De Veda’s hebben de Zeven Stadia van Kennis uitvoerig uitgelegd, om de spirituele zoeker een hulpmiddel te geven om zijn of haar vooruitgang te meten.

Fase 1. SUBBECHA – Het verlangen naar de waarheid

Er zijn vier voorstadia van Subbecha en het stadium kan pas worden voltooid nadat alle voorstadia zijn behaald.

(A) Viveka: de kracht van discriminatie

Dit niveau van bewustzijn wordt bereikt wanneer de spirituele zoeker zich volledig bewust is van het verschil tussen echt en onecht, permanent en vergankelijk.

Wat is onwerkelijk?

Als de vorm of materie van een ding kan veranderen, wordt het als onwerkelijk beschouwd. Alle materiële dingen zijn dus onwerkelijk omdat hun vorm of structuur kan worden veranderd. Zo kan een boom worden gekapt en omgebouwd tot een tafel of stoel.

Wat is echt?

Als de vorm of materie van een ding niet kan veranderen, wordt het als echt beschouwd. Volgens de Veda’s is alleen de ziel permanent en daarom echt. Wanneer een mens bijvoorbeeld sterft, is het alleen het lichaam dat teruggaat naar de 5 elementen, maar de ziel blijft een nieuw lichaam nemen.

(B) Vairagya: ontgoocheling voor het onwerkelijke

Zodra de zoeker viveka bereikt, neemt zijn interesse in tijdelijke dingen af en vervaagt langzaam. Er is geen gehechtheid aan bezittingen of mensen. Als een familielid bijvoorbeeld sterft, kan iemand daar verdrietig over worden, maar is hij zich nog steeds bewust van de cirkel van leven en dood.

(C) Shatsampat: beheersing van de zes zintuigen

Wanneer de zoeker zijn zes zintuigen beheerst (horen, aanraken, zien, proeven, ruiken en intuïtie), bereikt hij het niveau van Shatsampat. De vijf zintuigen helpen ons om informatie naar de hersenen te krijgen en de intuïtie is de informatie die we krijgen zonder een van de vijf zintuigen te gebruiken. Het is de bedoeling dat we deze zintuigen alleen gebruiken voor kennis en input, maar vanwege de lagere natuur begonnen we ons over te geven aan deze zintuigen. Als we onze zintuigen beheersen, reageren we niet meer op de zintuigen die we ervaren. Als we bijvoorbeeld afval ruiken, maar we hebben geen reactie met deze informatie, we houden er niet van maar vinden het ook niet erg.

(D) Mumukshutava: diep verlangen naar bevrijding

Op dit niveau koesteren we het diepe verlangen naar de plek waar je naartoe gaat na de bevrijding, die plek is MOKSHA. Bevrijding wordt ook wel Nirvana genoemd. In dit stadium begrijpt de zoeker de ellende van de levensvormen en wil hij dus bevrijd worden van de cirkel van leven en dood.

Na het bereiken van het stadium van Mumukshatava, heeft de Sadhaka nu Subbecha ontwikkeld.

Fase 2. VICHARANA- Het juiste onderzoek

In deze fase wil de zoeker de juiste informatie en het juiste onderwijs vinden. Hij wil naar Moksha gaan en denkt de hele tijd na hoe hij daar kan komen. Hij reflecteert op zijn vorige leven, zijn huidige leven en het leven van degenen die Moksha hebben bereikt en probeert de antwoorden te vinden.

Fase 3. TANUMANASANA – De focus naar de Ene brengen

Zodra de zoeker de weg naar Moksha vindt, is hij sterk gefocust op het pad naar de Moksha. Er zijn geen andere gedachten meer en hij is alleen gefocust op het bereiken van zijn doel en het doel zelf.

Fase 4. SATTVAPATI – Het bereiken van zuiverheid

Op dit niveau wordt de zoeker Sattvisch terwijl hij het goddelijke pad naar Moksha volgt. Na ijverig zijn pad te hebben gevolgd, wordt de sadhaka puur. In deze fase verwerft de sadhaka soms siddhi’s (astrale krachten), als hij niet wordt beïnvloed door deze krachten, zal hij in staat zijn om de vijfde fase binnen te gaan.

Fase 5. ASAMSHAKTI – De Ultieme Victorie

In deze fase wordt de persoon door niets beïnvloed en heeft hij zijn ego onder de knie. Er zijn niet langer ongecontroleerde zintuigen, bijvoorbeeld eten of drinken of het gebruik van warm water alleen voor tevredenheid. De zoeker is puur en kan astrale krachten ontvangen, zoals lopen over water of genezing. Er is geen ego meer en als het opduikt, valt de persoon terug naar niveau nul.

Fase 6. PADARTHBHAWNA – De waarheid voorbij Maya zien

In deze fase ziet de zoeker de realiteit achter alles. Hij ziet een boom in plaats van een stoel, hij ziet een dier in plaats van een leren laars. Hij is zich bewust van het feit dat een dood lichaam slechts het buitenste deel van een mens is, de ziel is de echte zelf. Deze persoon ziet de waarheid voorbij de illusie.

Fase 7. TURIYA

Dit is het stadium van eeuwige Samadhi, in dit stadium is het karma voltooid en is de zoeker bijna klaar om bevrijd te worden (om bevrijd te worden van de eeuwige cirkel van leven en dood).

De zeven fasen van kennis beheersen is niet iets dat een spirituele aspirant in een week kan bereiken. Het is een proces dat jaren (zelfs decennia) kan duren en dat vereist veel geduld, wilskracht en toewijding. Wil je meer lezen over de oude yogafilosofie: de vier veda’s of de principes van karma . (Deze filosofische verhandelingen maken deel uit van het curriculum van onze 200 uur durende yogalerarenopleidingen )

Over de auteur

zeven fasen van kennis Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en de hoofdleraar van de verschillende yoga lerarenopleidingen die de Arhanta Yoga Ashram biedt in zowel Europa als India.

Hij doceert de professionele 4 weken durende yoga docentenopleiding , Yin Yoga, Filosofie, Anatomie en Fysiologie, en Advanced Asanas in India & Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en hij heeft wereldwijd meer dan 4000 yogadocenten opgeleid.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

[thrive_leads id='430486']