Hoe kun je elk moment van elke dag karma-yoga beoefenen?

De vier principes van Karma Yoga

De vier principes van Karma Yoga

In de Bhagavad Gita zei Shri Krishna: ” Doe je plicht zonder je zorgen te maken over de vrucht ervan “. Sommige mensen raken verward met de Karma Yoga als vrijwilligerswerk of sociaal werk. Het woord ‘karma’ betekent actie, dus karma yoga is de yoga van actie of plicht. Karma Yoga kan als volgt worden gedefinieerd:

“Je plicht zo goed mogelijk uitvoeren zonder enige betrokkenheid van ego of gehechtheid”

In deze definitie van Karma Yoga zijn er 4 essentiële woorden: plicht, ego, gehechtheid en verwachting van beloning. Om de principes van Karma Yoga te begrijpen, is het essentieel om deze 4 principes te begrijpen.

Plicht

karma-yoga Iedereen heeft plichten in het leven. Sommige plichten zijn aan jou opgedragen, je hebt geen keus, bijvoorbeeld je plicht als burger, als lid van de samenleving, als zoon / dochter, als broer / zus etc. Andere taken kies je zelf, bijvoorbeeld uw plicht als werkgever, als man / vrouw, als vriend, etc.
Bij Karma Yoga is het belangrijk om prioriteit te geven aan je taken; om te weten wat het belangrijkste is en welke plicht je belangrijker moet vinden dan andere.

Het is belangrijk om te beseffen dat de hoogste plicht die je kunt hebben de plicht jegens jezelf is. Dit betekent dat je eerst voor jezelf moet zorgen, moet doen wat goed voor je is en dan alleen jij kunt doen wat goed is voor anderen. Stel dat u ziek bent en in bed ligt. Je moet rusten zodat je snel beter wordt, maar laat in de nacht krijg je een telefoontje van een vriend die zegt dat hij zich eenzaam voelt en dat hij je gezelschap wil. Ook al is het je plicht als vriend om je vriend te ondersteunen die gezelschap nodig heeft, op dat moment is het belangrijker voor jezelf te zorgen en beter te worden voordat je je vriend kunt helpen.

Het is ook belangrijk om je plicht zo goed mogelijk te vervullen. Als u bijvoorbeeld een kamer krijgt om schoon te maken, maakt u deze niet erg goed schoon omdat niemand kijkt of u denkt dat u er minder voor betaald krijgt. Een ander voorbeeld kan zijn wanneer je werkgever je vraagt ​​om iets op het werk te doen, je hebt 2 opties: je kunt doen wat hij vraagt, niets meer en niets minder. Je had het beter en gedetailleerder kunnen doen, maar omdat je werkdag bijna voorbij was, maakte je het werk snel af en ging je naar huis.

Ego

Ego is alle ideeën die je hebt over jezelf of anderen. Het omvat onze voorkeuren, antipathieën, verlangens, enz. Bij elke actie die we doen, hebben we de neiging na te denken over de gevolgen voor onszelf; hoe beïnvloedt dit onszelf, ons imago, enz. Karma Yoga heeft alles te maken met het doen van je plicht zonder aan jezelf te denken. Het belangrijkste doel van Karma Yoga is om je ego te beheersen en uiteindelijk los te laten.

Het is essentieel dat je bij het beoefenen van Karma yoga je ego niet betrekt, want alleen dan kun je het doen zonder gehechtheid en verlangen. Soms denkt iemand dat hij wat ego nodig heeft om beter te presteren en te groeien. Maar ego is als een kanker die altijd blijft groeien. Het laat ons zien wat we willen zien en weerhoudt ons ervan de realiteit te zien. Het bepaalt onze perceptie en ons begrip.

Hechting

Karma Yoga beoefenen betekent je plicht doen zonder gehechtheid. Of je je plicht nu leuk vindt of niet, je doet het nog steeds je best. Je doet je plicht zonder enige gehechtheid.  Bijvoorbeeld als je een leraar bent, onderwijs je een student niet beter omdat je hem leuker vindt. Je verricht je plicht altijd zonder enige vorm van gehechtheid aan het proces of resultaat.

Verwachting van beloning

Als we iets doen, doen we dat zelden zonder iets terug te verwachten. Op kantoor doen we ons werk bijvoorbeeld omdat we aan het einde van de maand een salaris krijgen, voor een schouderklopje of om naar een hogere positie te komen. We zorgen voor onze partner of kind, maar we verwachten in ruil daarvoor liefde en waardering. Wanneer u iets doet zonder de verwachting van een beloning, heeft het resultaat van uw actie geen invloed op hoe u uw plicht doet. Je doet het omdat het je plicht is, niet omdat je er iets uithaalt.

Lees meer: Karma en Dharma – doe je het goed?

Over de auteur

Ram-Online-Yin-Yoga-Leraar Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en de hoofdleraar van de verschillende yoga lerarenopleidingen die de Arhanta Yoga Ashram biedt in zowel Europa als India.

Hij doceert professionele yoga lerarenopleiding , Yin Yoga, filosofie, anatomie en fysiologie, en geavanceerde asana’s in India en Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en hij heeft wereldwijd meer dan 4000 yogadocenten opgeleid.

Subscribe now to receive our series of short e-books
Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books