In de Bhagavad Gita zei Shri Krishna: “Doe je plicht zonder je zorgen te maken over de vruchten ervan”. Sommige mensen verwarren Karma Yoga met vrijwilligerswerk of sociaal werk. Het woord “Karma” betekent actie, dus Karma Yoga is de Yoga van Actie of plicht. Karma Yoga kan het best als volgt gedefinieerd worden:
“Op je best je plicht doen zonder enige betrokkenheid van ego of gehechtheid”.
In deze definitie van Karma Yoga zijn er 4 essentiële woorden: plicht, ego, gehechtheid en verwachting van beloning. Om de principes van Karma Yoga te begrijpen, is het essentieel om deze 4 principes te begrijpen.
De vier principes van Karma Yoga Plicht
Iedereen heeft plichten in het leven. Sommige plichten zijn je gegeven, je hebt geen keuze, bijvoorbeeld je plicht als burger, als lid van de samenleving, als zoon/dochter, als broer/zus, enz. Andere plichten kies je zelf, bijvoorbeeld je plicht als werkgever, als echtgenoot/echtgenote, als vriend, enz.
In Karma Yoga is het belangrijk je plichten te prioriteren; te weten wat het belangrijkst is en welke plicht je meer belang moet geven dan andere.
Het is belangrijk te beseffen dat de hoogste plicht die je kunt hebben de plicht tegenover jezelf is. Dit betekent dat je eerst voor jezelf moet zorgen, doen wat goed is voor jezelf en dan pas kun je doen wat goed is voor anderen. Stel bijvoorbeeld dat je ziek bent en in bed ligt. Je moet rusten zodat je snel beter wordt, maar laat in de nacht krijg je een telefoontje van een vriend die zegt dat hij zich eenzaam voelt en dat hij je gezelschap wil. Ook al is het je plicht als vriend om je vriend die gezelschap nodig heeft te steunen, op dat moment is het belangrijker voor jezelf te zorgen en beter te worden voordat je je vriend kunt helpen.
Het is ook belangrijk om je plicht zo goed mogelijk te vervullen. Als je bijvoorbeeld een kamer krijgt om schoon te maken, maak je die niet goed schoon omdat niemand kijkt of omdat je denkt dat je er minder voor betaald krijgt. Een ander voorbeeld kan zijn wanneer je werkgever je vraagt om iets te doen op het werk heb je 2 opties: je doet wat hij vraagt, niets meer en niets minder. Je had het beter en gedetailleerder kunnen doen, maar omdat je werkdag bijna voorbij is, heb je het werk snel afgemaakt en ben je naar huis gegaan.
Ego
Ego is alle ideeën die je hebt over jezelf of over anderen. Het omvat onze sympathieën, antipathieën, verlangens, enz. Bij elke handeling die we doen, zijn we geneigd na te denken over de gevolgen voor onszelf; hoe beïnvloedt het onszelf, ons imago, enz. Karma Yoga draait om het doen van je plicht zonder aan jezelf te denken. Het belangrijkste doel van Karma Yoga is het beheersen en uiteindelijk loslaten van je ego.
Het is essentieel dat je bij de beoefening van Karma Yoga je ego niet betrekt, want alleen dan kun je het doen zonder gehechtheid en verlangen. Soms denkt iemand dat hij wat ego nodig heeft om beter te presteren en te groeien. Maar ego is als kanker die altijd blijft groeien. Het laat ons zien wat we willen zien en weerhoudt ons ervan de werkelijkheid te zien. Het beheerst onze waarneming en ons begrip.
Gehechtheid
Karma Yoga beoefenen betekent je plicht doen zonder gehechtheid. Of je je plicht nu leuk vindt of niet, je doet toch je best. Je doet je plicht zonder enige gehechtheid, bijvoorbeeld als je leraar bent, geef je de ene leerling niet beter les dan de andere omdat je hem leuker vindt. Je doet altijd je plicht zonder enige gehechtheid aan het proces of het resultaat.
Verwachting van beloning
Als we iets doen, doen we dat zelden zonder er iets voor terug te verwachten. Bijvoorbeeld, op kantoor doen we ons werk omdat we aan het eind van de maand een salaris krijgen of voor de lof of positie. We zorgen voor onze partner of kind, maar verwachten daar liefde en waardering voor terug. Wanneer je iets doet zonder de verwachting van beloning, heeft de uitkomst van je actie geen invloed op of en hoe je je plicht doet. Je doet het omdat het je plicht is, niet omdat je er iets uit haalt.
Lees meer: Karma en Dharma – Doe je het goed?
Karma Yoga is dat niet
Er bestaat een misvatting over Karma Yoga, dat is het niet:
- Een ruil: vaak denken mensen dat als ze hun tijd en dienst aanbieden in ruil voor een andere dienst zoals een cursus of verblijf, het karma yoga is. Als de handeling wordt verricht met de intentie tot ruil, is het geen karma yoga.
- Gratis werken; gratis werken in naam van spiritualiteit of menselijkheid is geen karma yoga.
- Goedkope arbeid: goedkoop werken in naam van Karma yoga is geen Karma Yoga.
- Sociale dienstverlening: niet alle sociale dienstverlening is Karma Yoga.
Denk eraan, Karma Yoga is ‘je plicht doen zonder ego en gehechtheid is Karma Yoga’. Als je intentie iets anders is dan het doen van een plicht (natuurlijk of genomen) zonder ego, is het geen Karma Yoga.
Hoe Karma Yoga te beoefenen
Ieder van ons kan Karma Yoga beoefenen. Om karma yoga in je dagelijks leven te beoefenen volg je deze eenvoudige stappen;
- Maak een lijst van alle taken/rollen die je in je leven hebt. Er kunnen rollen tussen zitten die je niet graag vervult, maar je moet nadenken en alle rollen die je hebt opschrijven.
- Geef ze voorrang volgens hun belang. Begrijp het belang van uw rol in hen.
- Begin ze dagelijks te vervullen.
Er zullen enkele taken of rollen zijn die je niet kunt vervullen om redenen die buiten je macht liggen. Doe de taken zoals het moet, niet zoals je ze zou willen doen.
Voordelen van Karma Yoga
Karma yoga heeft vele voordelen. Sommige daarvan kunnen onmiddellijk worden waargenomen, maar andere kunnen pas na enige tijd van regelmatige beoefening worden gerealiseerd.
- Het belangrijkste voordeel is dat het helpt het ego te verminderen. Wanneer je Karma Yoga beoefent doe je je plicht zonder ego. Je doet wat gedaan moet worden, niet wat je zou willen doen. Wanneer je ophoudt je ego te betrekken bij je dagelijkse activiteiten, begint je ego langzaam af te nemen.
- Je prioriteiten worden duidelijk. Je begint je rollen en plichten te begrijpen. Je vervult ze zonder gehechtheid en zonder persoonlijk verlangen.
- Omdat je je taken doet zonder ego en gehechtheid, breng je je karma in evenwicht zonder nieuw karma te maken.