5 veelgestelde vragen over Yin Yoga

Wat is de balans tussen Yin en Yang?

Tegenwoordig ondernemen we in ons dagelijkse leven veel dynamische en intensieve activiteiten. Ga maar eens na wat je allemaal doet op een dag. Veel mensen rennen van hot naar her en nemen niet de tijd om even “stil” te staan en hun lichaam te observeren. In de Yoga noemen we deze activiteiten ook wel “Yang”. Ook yogastijlen die gericht zijn op het fysiek sterk maken van het lichaam, behoren tot deze categorie. Yang energie is mannelijk, zichtbaar, licht, beweeglijk, opwaarts en oppervlakkig.
Met Yin Yoga willen we juist ontspannen en even “stil” staan. Yin energie is vrouwelijk, verborgen, donker, onbeweeglijk, neerwaarts en diepgaand. Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben ze allebei nodig.

Veelgestelde vragen yin yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is ontstaan in Californië en telt in totaal 27 asana’s.

Bij Yin Yoga kom je rustig in een houding en worden de asana’s drie tot vijf minuten vastgehouden. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel. Zo wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten. Alles in ons lichaam heeft een laagje bindweefsel. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur.

Door het stretchen van de spieren door middel van Yin Yoga, komen spanningen en stress los. Op deze manier creëer je niet alleen ruimte in je lichaam, maar ook in je hoofd en je hart.

Yin Yoga kent nog meer voordelen. Zo stimuleert het een goede doorstroming van prana (levensenergie) in het lichaam. Deze levensenergie stroomt via de meridianen in het lichaam en in de doorbloeding. Meridianen zijn smalle energiebanen in de huid. Deze energiebanen zijn allemaal met elkaar verbonden. De prana die via deze meridianen door je lichaam stroomt, heeft uiteindelijk een positief effect op de gezondheid. Zo is het goed voor je organen, je immuunsysteem en je emotionele gesteldheid.

Voor wie is Yin Yoga bestemd?

Yin Yoga kan helend werken voor mensen waarbij de balans tussen Yin en Yang zoek is. In ons drukke bestaan, is de Yang energie vaak overheersend. Yin Yoga kan je helpen om deze balans weer terug te vinden.

Daarnaast kunnen mensen met stug bindweefsel veel baat hebben bij Yin Yoga. Door het diepe stretchen tijdens de asana’s, kan Yin Yoga je helpen om het bindweefsel beweeglijker te maken. Ook voor ieder ander die soepeler wil worden, is Yin Yoga een echte aanrader.

Niet alleen fysiek gezien kan Yin Yoga veel voor je betekenen, maar ook op emotioneel vlak kan Yin Yoga je enorm helpen. Tijdens de asana’s heb je namelijk de ruimte om gedachten en gevoelens te observeren. De wijsheid die je in deze ruimte vindt, kun je uiteindelijk weer mee de dag in nemen.

Wat maakt Yin Yoga anders dan andere Yoga stijlen?

Tijdens een Yin yogales worden de asana’s gemiddeld langer aangehouden dan bij andere Yoga stijlen. De focus ligt bij Yin Yoga voornamelijk op het stretchen van de spieren, wat niet altijd het geval is in andere yoga stijlen.

Yin Yoga is een meditatieve vorm van yoga. Tijdens het aanhouden van de asana’s ga je met je aandacht naar binnen, zodat je kunt erkennen en herkennen wat er diep van binnen in je leeft.

Wat zijn de meest voorkomende voordelen die mensen ervaren bij het beoefenen van Yin Yoga?

Veel mensen hebben te maken met veel stress in het dagelijks leven en hebben daarom extra baat bij de voordelen van Yin Yoga. Yin Yoga verhoogt de Yin energie in het lichaam en harmoniseert Yin en Yang.

De meeste Yin Yoga beoefenaars genieten van de rust die ze ervaren tijdens een Yin Yoga les. Doordat de poses langere tijd aangehouden worden krijgen ze de kans om op hun eigen tempo in de houding te komen. Hierdoor kunnen ze hun lichaam beter aanvoelen en observeren tijdens de oefening.

Yin Yoga helpt om jezelf beter te leren kennen en om meer liefde voor jezelf te voelen.

Als je meer wil leren over Yin Yoga, je graag je Yin en Yang energie meer in balans wil brengen, en je een rustige vorm van Yoga wil beoefenen, schrijf je dan in voor de Arhanta Yoga Yin Yoga opleiding in Nederland.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts