3 manieren om je Sacraalchakra te ontwaken

Sacraal chakra begrijpen

Ben je wel eens iemand tegengekomen die een oprecht vriendelijke, warme en positieve energie uitstraalt? Het type dat de wereld omarmt en bij wie je je meteen op je gemak voelt? In dat geval is er een grote kans dat je iemand ontmoet hebt met een gebalanceerd tweede chakra. Mensen met een gebalanceerd tweede chakra, of Swadhisthana chakra, staan open voor de wereld om hen heen. Ze zijn energiek, emotioneel stabiel en verbonden, meelevend en ze ervaren een ware vreugde in het leven. Swadhisthana chakra is het centrum van passie, emotie, plezier en creativiteit. Dit chakra ligt in het bekken, ongeveer 4 vingers onder de navel.

 

Als Swadhisthana chakra uit balans is, ervaar je wellicht vertrouwensproblemen, reageer je koel en afstandelijk naar anderen. Je kan ook net het tegenovergestelde ervaren en overdreven veeleisend en afhankelijk zijn. Mensen met een Sacraal chakra disbalans voelen zich meestal overweldigd en overgevoelig en hebben vaker last van seksuele problemen. Ze zijn gevoelig voor depressie en verslaving en lijken te worden aangetrokken door conflicten en drama’s. Disbalans van het tweede chakra manifesteert zich ook op een fysiek niveau door bijvoorbeeld blaasproblemen, nierproblemen, gynaecologische problemen of pijn in de onderrug.

Hoe ontwaak (en balanceer) je Swadhisthana chakra

Aangezien dit tweede chakra ons emotionele energiecentrum is, ervaren de meeste mensen hier ergens wel een keer een disbalans. Daarom is het belangrijk te weten hoe je Swadhisthana chakra zo snel mogelijk weer in balans kan brengen.

1. Ontwaak je innerlijke kind en laat je grenzen los
We hebben er allemaal wel eens van gehoord: het innerlijke kind dat aanwezig is in ons allemaal. Meestal echter wordt dit innerlijke kind verdrongen door een constante overweldigende stress en prestatiedruk. Het ontwaken van je innerlijke kind zal je tweede chakra activeren, een boost geven aan je creativiteit en je levenslust stimuleren. De beste manier om je innerlijke kind te bevrijden is muziek. Dans vol passie en zonder grenzen. Dus sluit de gordijnen, zet je favoriete muziek op en……… Voel de muziek! Chanting is ook een effectieve manier om je grenzen te laten varen. Als je chant zonder na te denken, wordt je ego kleiner. Dit helpt je om je open te stellen en om een hoop emotionele blokkades op te heffen, waardoor je Sacraal chakra weer vrij kan stralen.

2. Stimuleer de tweede chakra met behulp van yoga oefeningen
Zoals de meeste yoga beoefenaars weten, bouwen emoties en spanningen zich op in het bekken. Daarom zijn er ook zoveel oefeningen in yoga die werken op de flexibiliteit van de heupen. Mocht je niet overtuigd zijn van de juistheid van deze stelling, probeer het dan zelf eens en bemerk het verschil in je heup flexibiliteit op een dag dat je je relaxed en positief voelt en een dag dat je je emotioneel en gestrest voelt. Het is hoogstwaarschijnlijk dat je heup flexibiliteit enorm afgenomen is als je je emotioneel voelt. Door een aantal houdingen in je yoga beoefening op te nemen die je heupen openen, laat je niet alleen fysieke spanningen gaan maar hef je ook emotionele blokkades op, waardoor je je Sacraal chakra weer in balans brengt. Daarbij zijn balans houdingen zoals Kakasana (Kraai houding) en staande houdingen zoals Trikonasana (Driehoek houding) ook erg effectief om Swadhisthana Chakra in balans te brengen.

3. Laat emotionele baggage los
Een veelvoorkomende oorzaak van een geblokkeerde of overactieve Sacraal chakra is emotionele bagage. Als je emoties zoals angst, boosheid, frustratie en schaamte niet kunt loslaten, bouwen deze emoties zich op totdat ze je zowel mentaal als fysiek naar beneden trekken als een zware baksteen. Als gevolg kan je emotionele energie centrum, de tweede chakra, zich als beschermingsmechanisme volledig sluiten of kan het juist overactief worden wat resulteert in stemmingswisselingen, depressies, enz. Er zijn verschillende manieren om emoties los te laten, zoals de meest ogenschijnlijke zoals erover praten of je emoties neerschrijven in een dagboek. Maar daarnaast kunnen creatieve activiteiten als kunst, muziek, meditatie of yoga ook helpen. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat werkt voor jou. Het is echt fantastisch wat voor een opluchting het kan zijn als je erin slaagt om geblokkeerde of onderdrukte emoties te uiten en te laten gaan.

Over de auteur

Ram Jain

Ram Jain (E-RYT 500) is de oprichter van Arhanta Yoga Ashrams en de hoofdleraar van de verschillende yoga-lerarenopleidingen die de Arhanta Yoga Ashram biedt in zowel Europa als India .

Hij doceert professionele yoga lerarenopleiding , Yin Yoga, filosofie, anatomie en fysiologie, en geavanceerde asana's in India en Nederland. Ram begon met lesgeven in 1998 en hij heeft wereldwijd meer dan 10000+ yogadocenten opgeleid.

Related Posts