Heb je last van hardnekkige vermoeidheid, een laag humeur of consistente emotionele instabiliteit? Hoewel het misschien normaal lijkt, kunnen deze emoties wijzen op een ernstiger probleem diep in het energielichaam: geblokkeerde chakra's. Chakra's bevinden zich in het astrale lichaam (energielichaam) en zijn energiecentra die verantwoordelijk zijn voor ons fysieke, emotionele en spirituele welzijn. Net zoals het hart bloed naar andere organen in het lichaam pompt, zo verspreiden chakra's prana, of levenskrachtenergie, naar deze vitale gebieden en zorgen zo voor een goede emotionele en fysieke gezondheid.

Leren chakra's te deblokkeren is daarom cruciaal voor het gezond functioneren van geest, lichaam en ziel. Maar chakra's genezen is niet zo eenvoudig als het behandelen van hoofdpijn of een gezwollen enkel, want chakra's bestaan niet in het fysieke lichaam, dus we kunnen ze niet zien of aanraken. In plaats daarvan moeten we holistische praktijken zoals meditatie, mudra's, affirmaties of chanten gebruiken om deze wervelende wielen van energie te activeren en te stabiliseren. Of je nu anderen wilt helpen stabiliteit te vinden of controle wilt krijgen over je eigen leven, chakrabalancering kan je helpen onbekende energie aan te boren, mentale controle te ontwaken en een optimale lichamelijke gezondheid te krijgen.

Hieronder verkennen we de zeven chakra's, het effect van een geblokkeerd chakra op het lichaam en hoe je chakra's kunt deblokkeren met meditatie en affirmaties. Aard je zitbotten in de aarde, maak je geest leeg en laten we in chakra balanceren duiken.

Wat is een geblokkeerde chakra?

Geblokkeerde Chakra

Chakra's bewegen op een bepaalde frequentie om prana te verspreiden in een lokaal gebied. Elke chakra is omgeven door een bepaald element, zoals de Wortelchakra is omgeven door het element aarde. Als het element rond de chakra geblokkeerd raakt, beperkt het de beweging van de chakra waardoor deze vertraagt. Wanneer de chakrabeweging vertraagt, verspreidt het niet genoeg prana in de lokale regio, waardoor er veel problemen ontstaan.

Hoe voelt een geblokkeerde chakra?

Geblokkeerde chakra's kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Je kunt een emotionele onbalans ervaren door negatieve gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en hebzucht, of lichamelijke problemen zoals hoofdpijn, indigestie en darmproblemen.

Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of je hemelse oogchakra uit balans is, of dat je gewoon uitgedroogd bent. Gelukkig hebben geblokkeerde chakra's indicaties die je gemakkelijk kunt opmerken als je je er actief van bewust bent. Het is ook verstandig om vertrouwd te raken met de locatie van elk van de zeven chakra's in het lichaam, omdat het gebied van je probleem meestal kan worden gekoppeld aan de chakra's die zich daar bevinden. Een geblokkeerd Derde Oogchakra, bijvoorbeeld, bevindt zich in het midden van de hersenen tussen de wenkbrauwen en kan fysieke problemen veroorzaken zoals regelmatige hoofdpijn, wazig zicht en vermoeide ogen.

Uiteindelijk, als je je niet goed voelt, emotioneel onstabiel of afgesloten van de wereld om je heen, is dat meestal een teken dat er een blokkade of onbalans is in je energiesysteem. Door je bewust te zijn van je lichaam en plotselinge veranderingen in je stemming op te merken, kun je bepalen welke chakra geblokkeerd is en deze met regelmatige oefening vrijmaken en in balans brengen.

Waardoor raken chakra's geblokkeerd?

Er zijn veel redenen waarom een chakra geblokkeerd kan raken, maar de meest voorkomende oorzaak is een ongezonde levensstijl. Te veel stress, negatief denken, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en een ongezond dieet dragen allemaal bij aan een geblokkeerd chakra. En tegelijkertijd kan te veel van iets goeds ook een onbalans in het energielichaam veroorzaken met een even schadelijk effect op je gezondheid en welzijn.

Eén of al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je chakra's in een hypoactieve of hyperactieve toestand komen. Wanneer je chakra hypoactief is, verdeelt het een onvoldoende of verminderde hoeveelheid prana naar het gebied. Een hyperactieve of onevenwichtige chakra betekent dat er te veel energie naar dat specifieke gebied stroomt, waardoor het hele chakrasysteem uit balans raakt.

Waarom is het belangrijk om je chakra's te deblokkeren?

De zeven chakra's zijn sterk verbonden met de organen en klieren eromheen. Als er maar één chakra te veel of te weinig actief is, kan dat een domino-effect hebben op het hele lichaam en een negatieve invloed hebben op je fysieke, emotionele en spirituele welzijn. Als er niets aan gedaan wordt, kan een geblokkeerde chakra ook leiden tot ernstiger lichamelijke ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie of angst.

Weten hoe je chakra's kunt deblokkeren is daarom belangrijk om een goede gezondheid te behouden en je energielichaam in toom te houden. Als je chakra's helder en uitgelijnd zijn, ben je je beste Zelf. Je hebt van nature een positievere kijk op het leven en voelt je energieker en zelfverzekerder. Op de mat zul je ook een gezonde vooruitgang in je prestaties merken.

Chakra's deblokkeren met meditatie en affirmaties

Dus, hoe deblokkeer je chakra's? Je kunt de zeven chakra's in het lichaam zuiveren door middel van chakrameditatie, mudra's, affirmaties, pranayama en yogahoudingen.

Meditatie om chakra's in balans te brengen is vergelijkbaar met traditionele meditatie, behalve dat het je bedoeling is om de energiecentra van het lichaam te openen en vrij te maken. Je richt al je aandacht op de geblokkeerde chakra en drijft energie naar het gebied met behulp van mantra's, mudra's en ademhalingstechnieken. Affirmaties zijn positieve zinnen die mentale blokkades kunnen opheffen en je helpen energie te sturen naar waar die het meest nodig is.

Hieronder onderzoeken we hoe je alle zeven chakra's in je lichaam in balans kunt brengen en vrij kunt maken met meditatie en affirmaties.

1. Wortelchakra - Muladhara Chakra

Wortelchakra

Wortelchakrameditatie

Oefen deze grondingsmeditatie om de Wortelchakra te zuiveren en opnieuw uit te lijnen:

 1. Neem een comfortabele zittende houding aan, ruggengraat lang en schouders ontspannen.
 2. Sluit je ogen zachtjes en haal langzaam en natuurlijk adem.
 3. Breng je focus naar binnen, naar de Muladhara Chakra.
 4. Chanteer de zaadmantra voor de Wortelchakra - 'Lam'.
 5. Blijf enkele minuten chanten en concentreer je energie op de basis van je ruggengraat.
 6. Eenmaal gedeblokkeerd wrijf je je handpalmen tegen elkaar en leg je ze over je ogen.

Wortelchakra-affirmaties

Als je Wortelchakra geblokkeerd of uit balans voelt, herhaal dan de volgende affirmaties voor jezelf:

 • De aarde biedt mij een veilige plek.
 • Ik heb overvloed in mijn leven.
 • Ik hou van mijn lichaam en vertrouw op zijn wijsheid.

2. Heiligbeenchakra - Svadhishthana Chakra

Heiligbeenchakra

Heiligbeenchakrameditatie 

Deze meditatieoefening moedigt je geest aan om zich op het positieve te richten en het negatieve te negeren. Het helpt je ook om levenskrachtenergie naar het heiligbeenchakra te sturen.

 1. Kom in een gemakkelijk zittende houding en aard je lichaam in de mat.
 2. Ontspan je schouders en breng terwijl je ademt je aandacht naar je Sacraal Chakra.
 3. Chant de Svadhishthana Chakra mantra 'Vam' gedurende 5-15 minuten.
 4. Merk op dat de trillingen je heiligbeen binnenkomen terwijl je hier energie naartoe kanaliseert.
 5. Om de meditatie af te ronden wrijf je je handpalmen tegen elkaar en plaats je ze over je ogen

Heiligbeenchakra-affirmaties 

Enkele affirmaties die het heiligbeenchakra zuiveren en helen zijn:

 • Mijn passies vervullen me.
 • Ik omarm verandering als een gezond onderdeel van het leven.
 • Ik heb een overvloed aan creativiteit.

3. Solarplexuschakra - Manipura Chakra 

Solarplexuschakra

Zonnevlechtchakrameditatie 

Oefen deze centrerende meditatie om de Solarplexuschakra vrij te maken:

 1. Verleng in zittende houding je ruggengraat en maak je schouders los.
 2. Sluit je ogen en haal ontspannen adem.
 3. Verbind je met deze chakra met de chant - 'Ram'.
 4. Mediteer en chant gedurende 5-15 minuten en voel de vuurenergie net boven je navel bewegen.
 5. Om af te sluiten wrijf je je handpalmen tegen elkaar en bedek je je ogen.

Zonnevlechtchakra-affirmaties 

Laat blokkades in de Solarplexuschakra los door affirmaties te herhalen zoals:

 • Ik eer de kracht in mij.
 • Ik sta open voor nieuwe ideeën.
 • Ik ben niet op zoek naar de goedkeuring van anderen.

4. Hartchakra - Anahata Chakra 

Hartchakra

Hartchakrameditatie 

Deze meditatiesequentie kan helpen om de juiste energiestroom naar de Hartchakra te herstellen:

 1. Kom in een gemakkelijke zittende houding en aard je zitbotten in de aarde.
 2. Ontspan je ogen en adem op een natuurlijke manier, waarbij je je ruggengraat verlengt.
 3. Maak contact met de Hartchakra door de mantra 'Yam' te herhalen.
 4. Voel hoe de hartstreek zich opent en hoe de energie hier begint te pulseren.
 5. Wrijf na 5-15 minuten je handpalmen tegen elkaar en leg ze zachtjes over je ogen.

Hartchakra-affirmaties 

Affirmaties kunnen positieve energie in de Hartchakra pulseren en negativiteit zuiveren. Enkele voorbeelden van positieve Hartchakra affirmaties zijn:

 • Ik waardeer liefde boven gehechtheid.
 • Ik ben liefde waard.
 • Ik houd evenveel van alle wezens.

5. Keelchakra - Vishuddha Chakra 

Keelchakra

Keelchakrameditatie 

Chakrameditatie kalmeert de geest en helpt ons contact te maken met onze innerlijke waarheid. Oefen deze eenvoudige meditatiesequentie om de Keelchakra te deblokkeren en hier positieve energie te laten stromen:

 1. Zoek een gemakkelijke zithouding, de achterkant van de nek is lang en de schouders ontspannen.
 2. Laat je handen op je benen rusten en adem op een natuurlijke manier.
 3. Sluit je ogen en maak verbinding met de Keelchakra, aan de basis van de keel.
 4. Chant de Keelchakra mantra 'Ham' herhaaldelijk gedurende enkele minuten.
 5. Wrijf dan je handpalmen tegen elkaar en bedek je ogen om de meditatie te voltooien.

Keelchakra-affirmaties 

Om de Keelchakra in balans te brengen, herhaal je affirmaties die spreken over waarheid, open communicatie en authenticiteit. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Ik hoor en spreek de waarheid.
 • Ik communiceer met respect en moed.
 • Mijn stem is nodig.

6. Derde Oogchakra - Ajna Chakra 

Derde Oogchakra

Derde Oogchakra Meditatie 

 1. Zit in een comfortabele meditatieve houding met je ruggengraat gestrekt.
 2. Sluit je ogen en concentreer al je energie op je hemelse oog.
 3. Maak verbinding met je hemelse oogchakra, achter je ogen in het centrum van je hersenen.
 4. Chant de mantra 'Om' mentaal langzaam met volledig bewustzijn.
 5. Herhaal de chanting gedurende 5-15 minuten, of zo lang als je je op je gemak voelt.
 6. Eindig door je handen tegen elkaar te wrijven en ze over je ogen te leggen.

Derde Oogchakra-affirmaties 

Herhaal deze affirmaties om het hemelse oogchakra te activeren en harmonie te brengen in lichaam en geest:

 • Ego vertroebelt mijn denken niet.
 • Ik sta open voor mijn innerlijke wijsheid.
 • Ik kan mijn visie manifesteren.

7. Kroonchakra - Sahastrara Chakra

Kroonchakra

Kroonchakrameditatie  

Deze eenvoudige Kroonchakrameditatie helpt je om de Sahastrara Chakra te openen. Het bevordert dankbaarheid, compassie en verbinding met je ware Zelf:

 1. Ontspan in een comfortabele zithouding met je rug recht en je handen rustend op je knieën.
 2. Sluit je ogen en haal rustig en natuurlijk adem.
 3. Visualiseer hoe de lotusblaadjes van je Kroonchakra zich ontvouwen en chant de mantra 'Aum' diep vanuit je onderbuik.
 4. Open je ogen na 5 tot 10 minuten en blijf een tijdje rustig zitten.

Kroonchakra-affirmaties 

Als je geen inspiratie hebt of zelfvernietigende neigingen, kunnen deze positieve affirmaties de Kroonchakra openen en goddelijke energie bevorderen:

 • De wereld is mijn leraar.
 • Ik word geleid door een hogere macht.
 •  Ik word geleid door innerlijke wijsheid.

Laatste gedachte

Als je deze chakrameditaties en -affirmaties regelmatig beoefent, kunnen ze je hele energiesysteem in balans brengen en je helpen gezonder en gelukkiger te worden. Het is onwaarschijnlijk dat je meteen resultaat zult zien, maar onthoud dat bij alle yogapraktijken geduld, toewijding en voortdurende oefening de sleutel tot succes is.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts