De Keelchakra, of Vishuddha Chakra in het Sanskriet, is het vijfde energiecentrum in je chakrasysteem. Subtiele energetische kwaliteiten van de Vishuddha Chakra bepalen je vermogen om te spreken, te luisteren en jezelf uit te drukken als een hogere vorm van communicatie.

Als je jezelf vrij kunt uiten, creatief kunt denken en zonder angst kunt communiceren, dan functioneert je Keelchakra feilloos. Maar als je vijfde chakra geblokkeerd of uit balans is, kan het moeilijk voor je zijn om je uit te spreken, fantasierijk te zijn en op een dieper niveau contact te maken.

Als we leren hoe we dit energiecentrum in balans kunnen brengen, kunnen we onze ware stem laten horen en vol vertrouwen onze ideeën met de wereld delen. Duik samenmet ons in de geheimen van het energiesysteem en onthul de betekenis, locatie en belangrijkste kenmerken van de Keelchakra. Samen met veelvoorkomende symptomen waar je op moet letten, onthullen we ook hoe je de Keelchakra kunt openen en deblokkeren met krachtige energiebalanceringstechnieken zoals affirmaties, yogahoudingen, meditatie en zelfs kristallen.

Wat is de Keel (Vishuddha) Chakra? 

In de yogafilosofie bestaat het menselijk lichaam uit drie lichamen: het fysieke, astrale en spirituele lichaam. Het astrale (energetische) lichaam bevat de 7 chakra's, of energiecentra, die elk een unieke betekenis en macht hebben over onze gezondheid en ons welzijn.

Vishuddha, vaak Keelchakra genoemd, is het vijfde chakra in dit systeem. De Vishuddha Chakra legt een sterke verbinding met zowel verbale als lichaamstaal en fungeert als een poort naar expressie, communicatie en authenticiteit.

Een van de verantwoordelijkheden van het Vishuddha Chakra is het herstellen van energie door het ontgiften van onzuiverheden uit het lichaam en de geest. Ongezond voedsel en vervuilde lucht kunnen het Keelchakra blokkeren, terwijl een actief vijfde chakra bijdraagt aan het behoud van onze gezondheid.

Wat is de betekenis van de Keelchakra? 

Afgeleid uit het Sanskriet betekent "Vishuddha" "bijzonder zuiver". Het betekent de zuivering van onze gedachten, woorden en handelingen, waardoor we ons ware zelf kunnen omarmen en helder, eerlijk en met mededogen kunnen communiceren.

Wat is de plaats van de Keelchakra? 

De Vishuddha Chakra bevindt zich aan de basis van de keel, in het midden van het strottenhoofd. Vanwege de fysieke locatie noemen we het vijfde chakra vaak het Keelchakra.

De ligging heeft ook een directe invloed op de organen en klieren eromheen, zoals de schildklier en de bijschildklier, evenals het strottenhoofd en de tong. Als gevolg hiervan bevordert een evenwichtig vijfde chakra het gezond functioneren van het fysieke lichaam in deze regio, evenals onze emotionele en spirituele verbinding met onze ware stem en ons gevoel van eigenwaarde.

Keel Chakra Kenmerken

Element: Ruimte (Akasha) 

Het element van Vishuddha Chakra is ruimte, of Akasha. Net zoals de ruimte het potentieel voor creatie en expansie in zich draagt, stelt het ruimte-element ons in staat om vorm en inhoud te geven aan gedachten, ideeën en emoties.

Het symboliseert de energie van het zoeken naar en spreken van de waarheid. Het Vishuddha Chakra regelt ook onze interne communicatie met ons ware Zelf. Als deze chakra in balans is, vergemakkelijkt dit element heldere expressie en effectieve communicatie.

Kleur: Blauw 

De kleur die geassocieerd wordt met de Keel Chakra is helder blauw, zoals de lucht. Het is belangrijk op te merken dat chakra's zelf geen kleuren hebben, maar het element dat het omringt wel. Dit betekent dat het vijfde chakra de tint van het ruimte-element weerspiegelt.

Blauw is de kleur van communicatie en geeft ons de kracht om de waarheid te spreken. Visualisatie van de Vishuddha kleur kan helpen deze te activeren en in balans te brengen, waardoor openheid, rust en harmonie in onze communicatie worden bevorderd.

Geluid (Zaadmantra): Ham 

Elke chakra resoneert met een specifieke klank of zaadmantra die de energie ervan in balans brengt en activeert. De Keelchakra mantra is "Ham", uitgesproken als Ha-n-gm.

Het hardop of inwendig zingen van deze mantra kan helpen om dit energiecentrum te stimuleren en in balans te brengen, waardoor communicatie en zelfexpressie helderder worden.

Symbool 

Vishuddha Chakra Symbool

Het Keelchakra symbool is een lotusbloem met zestien bloemblaadjes. De lotus symboliseert zuiverheid en spiritueel ontwaken, terwijl de zestien bloemblaadjes staan voor de zestien klinkers van de Sanskriettaal die ontstaan door de beweging van de chakra.

Mudra: Akash 

De Keel Chakra mudra is Akash, ook bekend als Shuni mudra. Regelmatige beoefening van deze mudra kan helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen die gepaard gaan met een geblokkeerde Vishuddha Chakra, zoals een geblokkeerde kaak.

Het gebruik van de Akash mudra tijdens de Keel Chakra meditatie kan ook de verbinding met je innerlijke zelf versterken en je bewustzijn verruimen.

Keel Chakra Opening Symptomen 

Als het Vishuddha Chakra open en in balans is, kan het een reeks diepgaande voordelen met zich meebrengen die ons leven positief beïnvloeden, zowel fysiek als emotioneel.

Hieronder onthullen we enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van een evenwichtige en open Vishuddha Chakra.

Emotionele symptomen: 

Duidelijke communicatie 

Een open vijfde chakra stelt ons in staat om onszelf helder en zelfverzekerd uit te drukken.

Het verbetert ons vermogen om met gedachten en emoties om te gaan en bevordert effectieve communicatie op alle gebieden van ons leven, of het nu persoonlijk of professioneel is.

Authentieke expressie 

Met een open Vishuddha Chakra kunnen we ons ware zelf omarmen en onze authentieke gedachten en gevoelens uiten.

Dit stelt ons in staat om oprecht en eerlijk te zijn in onze interacties, waardoor verbindingen worden verdiept en betekenisvollere relaties worden bevorderd.

Creatieve stroom 

Dit energiecentrum is nauw verbonden met onze creativiteit. Als het in balans is, ontsluit het onze inspiratie en kunnen ideeën vrij en moeiteloos stromen.

Zelfvertrouwen en zelfontplooiing 

Een evenwichtige Keelchakra geeft een gevoel van zelfverzekerdheid en kracht.

Het helpt zelftwijfel en angst voor oordelen op te lossen, waardoor we in onze eigen kracht kunnen staan en ons zonder aarzeling authentiek kunnen uitdrukken.

Fysieke symptomen: 

De Vishuddha Chakra is verbonden met de schildklier en bijschildklieren, en met het strottenhoofd en de tong in het fysieke lichaam.

De schildklier, die vooraan in de nek zit, speelt een cruciale rol bij het reguleren van de stofwisseling, groei en ontwikkeling. Hij beïnvloedt ook het energieniveau, de lichaamstemperatuur en het algehele welzijn.

Als het Vishuddha chakra in balans is, heeft het een positieve invloed op het functioneren van de schildklier, wat een optimale lichamelijke gezondheid en een harmonieuze energetische stroom bevordert.

Symptomen geblokkeerde keelchakra 

Als de energie van de Vishuddha Chakra uit balans is of geblokkeerd wordt, valt de communicatie weg. We weigeren te luisteren naar ons innerlijke Zelf en naar anderen, wat onze interne en externe verbindingen beïnvloedt. Deze blokkade kan zowel ons emotionele als fysieke welzijn op talloze manieren beïnvloeden.

Laten we eens kijken naar een aantal veelvoorkomende geblokkeerde Keel Chakra symptomen.

Emotionele symptomen:

Moeite met uitdrukken 

Een Vishuddha Chakra blokkade kan leiden tot problemen met jezelf uitdrukken.

Je vindt het misschien een uitdaging om je gedachten, emoties of behoeften duidelijk en zelfverzekerd over te brengen. Dit kan resulteren in gevoelens van niet gehoord of verkeerd begrepen worden.

Geremde creativiteit 

Een ander symptoom van een blokkade hier is een gevoel van ongeïnspireerdheid en creatieve stagnatie. Dit kan leiden tot een gebrek aan inspiratie en ontevredenheid in artistieke inspanningen.

Disharmonieuze relaties 

Als dit chakra uit balans is, kan het misverstanden, conflicten en een communicatiestoornis met anderen veroorzaken. Je kunt je niet verbonden voelen of moeite hebben om authentieke verbindingen tot stand te brengen.

Angst voor een oordeel 

Een onevenwichtige Vishuddha Chakra kan de angst voor oordeel, kritiek of afwijzing versterken. Deze angst kan zich manifesteren als zelftwijfel, angst of een constante behoefte aan externe bevestiging.

Fysieke symptomen: 

Een blokkade kan ook gezondheidsproblemen in het fysieke lichaam veroorzaken. Deze omvatten:

 • Keelpijn
 • Heesheid
 • Schildklierproblemen
 • Kaakspanning
 • Nekpijn
 • Vaak hoofdpijn

Bovendien kan een onbalans in dit gebied invloed hebben op de schildklier, wat leidt tot verschillende schildkliergerelateerde aandoeningen, zoals Hypothyreoïdie.

Hypothyreoïdie wordt gekenmerkt door een lage productie van schildklierhormoon en kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, depressie en traagheid.

Aan de andere kant kan hyperthyreoïdie, gekenmerkt door een overmatige productie van schildklierhormoon, rusteloosheid, angst, snel gewichtsverlies en een verhoogde hartslag veroorzaken.

Om het vijfde energiecentrum gezond te houden en de schildklier te ondersteunen, is het essentieel om Vishuddha Chakra healingtechnieken te beoefenen en een holistische benadering van welzijn te hanteren.

Dit kan activiteiten inhouden zoals yoga, meditatie, klankgenezing, veranderingen in je dieet en waar nodig professioneel medisch advies inwinnen.

Hoe de Keelchakra openen en deblokkeren 

Leren hoe je chakra's kunt openen en deblokkeren is cruciaal voor het gezond functioneren van geest, lichaam en ziel. Het vijfde energiecentrum is vooral belangrijk omdat communicatie alle aspecten van het leven beïnvloedt. Met een directe lijn naar je innerlijke stem kun je jezelf authentiek uitdrukken en een visie creëren voor het leven dat je wilt.

Hier verkennen we praktische Keelchakra balanceringstechnieken om deze energie te herstellen en de verbinding met je innerlijke Zelf te voeden.

Helende Keel Chakra Yoga Houdingen 

Yoga helpt om de spirituele, astrale en fysieke lagen van het lichaam met elkaar te verbinden door asana's te beoefenen.

Bepaalde yogahoudingen zoals inversies zijn het beste om het Vishuddha Chakra te helen, omdat ze spanning loslaten en energie naar het gebied van de keel en schildklier brengen.

Diepe ademhalingsoefeningen, zoals Ujjayi pranayama, kunnen ook helpen om het gebied te reinigen en van energie te voorzien.

Als je een onbalans voelt in je vijfde chakra, beoefen dan deze Keel Chakra houdingen om geblokkeerde kanalen te openen en uit te lijnen.

1. Schouderstand (Sarvangasana)  

Schouderstand

De ondersteunde Schouderstand is een houding die geweldig is om de schildklier te stimuleren en de Vishuddha Chakra te activeren.

 1. Ga op je rug liggen met je voeten bij elkaar en je armen langs je zij.
 2. Houd je hoofd en nek op de grond, adem dan in en til beide benen op tot een hoek van 90 graden.
 3. Til je heupen omhoog, plaats je handen op je heupen en schuif ze geleidelijk omhoog naar je schouderbladen.
 4. Til je heupen zo hoog mogelijk op en breng je borst dichter bij je kin.
 5. Gebruik je handen om je rug te ondersteunen en zorg ervoor dat je voeten recht boven je hoofd staan.
 6. Adem langzaam in deze houding en concentreer je op je keelgebied.

2. Opwaartse Lotus Houding (Urdhva Padmasana) 

Opwaartse Lotus Houding

De opwaartse Lotus Houding, ook bekend als Urdhva Padmasana, staat erom bekend creativiteit te stimuleren. Deze Keel Chakra houding activeert ook de schildklier, wat hier balans en harmonie bevordert.

 1. Begin in Schouderstand met rechte benen en handen die je rug ondersteunen.
 2. Strek je linkerbeen weg van je lichaam bij de heup en vouw je rechterbeen in Lotus positie.
 3. Gebruik zo nodig één hand om te helpen.
 4. Zodra je rechterbeen op zijn plaats zit, breng je je linkerbeen in Lotus, waarbij je indien nodig je handpositie aanpast voor een veilige en comfortabele houding.
 5. Let op: Probeer dit alleen als je ervaring hebt en zonder kracht veilig in Lotus kunt vouwen.
 6. Plaats je handen op je knieën en strek je armen één voor één.
 7. Creëer stabiliteit door je knieën in je handen te drukken en je handen in je knieën.
 8. Houd de houding zo lang vast als comfortabel is en adem gelijkmatig.

3. Ploeg Houding (Halasana) 

Ploeg Houding

Ploeg Houding is een kalmerende Vishuddha Chakra asana die het parasympathische zenuwstelsel activeert, wat helpt om stress te verminderen en de spijsvertering te verbeteren. Bovendien heft het blokkades op door de schildklier en bijschildklier te stimuleren.

 1. Ga op je rug liggen met je voeten bij elkaar en je armen langs je zij.
 2. Terwijl je je hoofd en nek op de grond houdt, adem je in en til je beide benen op tot een hoek van 90 graden.
 3. Til je heupen naar het plafond en plaats je handen op je heupen en schuif ze naar je schouderbladen.
 4. Terwijl je je benen optilt, leid je ze naar je hoofd en plaats je je voeten langzaam op de vloer achter je hoofd.
 5. Houd je knieën recht, je voeten bij elkaar en gebogen.
 6. Als het comfortabel is, leg dan je handen achter je rug op de grond.
 7. Duw je hielen zachtjes weg terwijl je je knieën recht houdt en adem gelijkmatig.

4. Liggende hoekhouding (Supta Konasana)

Liggende Hoekhouding

De Liggende Houkhouding helpt de borst, keel en nek te openen. Het laat spanning los en bevordert ontspanning, waardoor je je ware stem kunt laten horen en jezelf vrij kunt uiten.

 1. Kom in de Ploeg Houding, met je benen recht en je handen op je onderrug.
 2. Open je voeten op ten minste matbreedte uit elkaar.
 3. Houd je vast aan je grote tenen.
 4. Houd de houding rustig vast en adem gelijkmatig.

Mindfulness Meditatie voor de Keel Chakra

Bewuste communicatie is essentieel om het vijfde energiecentrum in balans te brengen. Mindful ademen biedt een manier om gedachten te kalmeren door de aandacht te richten op de ademhaling.

Probeer deze mindful meditatie de volgende keer als je een blokkade of onbalans voelt. Je kunt ook kalmerende yoga-ademhalingsoefeningen in je oefening opnemen om je focus te verbeteren en je geest tot rust te brengen.

 1. Sluit je ogen en richt je aandacht op je keelgebied.
 2. Visualiseer hoe een levendig blauw licht je keel omhult en deze chakra reinigt en in balans brengt.
 3. Adem diep in en laat de energie vrij stromen en laat eventuele spanning of blokkades los.
 4. Adem diep in en ervaar de luchtstroom die soepel naar de longen stroomt.
 5. Adem langzaam uit en laat alle negatieve onzuiverheden los die het lichaam en de geest blokkeren.

Keel Chakra Affirmaties 

Het herhalen van affirmaties zet de intentie om oude patronen te doorbreken en nieuwe, gezondere en effectievere patronen te creëren.

Herhaal deze Keel Chakra affirmaties om negatieve overtuigingen te herprogrammeren en een balans te bevorderen:

 • Ik communiceer zelfverzekerd en met gemak.
 • Ik voel me op mijn gemak om mijn mening te geven.
 • Ik ben evenwichtig in spreken en luisteren.
 • Ik ben een actieve luisteraar.
 • Ik spreek mijn ware gedachten helder uit.
 • Ik stel duidelijke grenzen.
 • Ik hoor en spreek de waarheid.
 • Ik communiceer met respect en moed.
 • Mijn stem is nodig.
 • Ik voel me vrij om mijn creativiteit te uiten.

Door deze uitspraken te herhalen, creëren we nieuwe gedachtepatronen, gedragingen en handelingen die aansluiten bij gevoelens van authenticiteit en open zelfexpressie.

Voor de beste resultaten combineer je ze met andere oefeningen zoals meditatie, visualisatie of journaling voor een holistische benadering van chakra healing.

Mantra zingen 

Mantra's kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om het energiesysteem in balans te brengen. Het zingen van de Vishuddha Chakra mantra "Ham" creëert trillingen die blokkades opruimen en de harmonie herstellen.

Probeer deze mantrameditatie voor de Keelchakra om de energie hier te stimuleren en in balans te brengen. Het zingen van "Ham" op rustgevende muziek of een instrument zijn ook effectieve manieren om een blokkade of onbalans in de keel op te heffen.

Kristallen voor Keel Chakra Healing 

Kristallen en edelstenen kunnen helpen om de energiecentra van het lichaam in balans te brengen. Sommige Keelchakra kristallen zijn blauwe edelstenen zoals aquamarijn, lapis lazuli of blauwe kantagaat.

Om een blokkade op te heffen kun je ze tijdens de meditatie op je keelgebied leggen of ze de hele dag bij je dragen als een zachte herinnering aan je intentie om dit energiecentrum in balans te brengen en op één lijn te brengen.

Hier zijn een paar edelstenen en kristallen die vaak in verband worden gebracht met de Vishuddha Chakra:

Aquamarijn 

Aquamarijn staat bekend om zijn kalmerende energie en helpt communicatieblokkades op te ruimen, verbetert zelfexpressie en bevordert helderheid en mededogen in spraak.

Blauwe kant agaat 

Deze zachte steen helpt de keel te kalmeren en vermindert angst en vrees die gepaard gaan met zelfexpressie. Hij bevordert rustige communicatie, zelfvertrouwen en harmonieuze relaties.

Lapis Lazuli 

Lapis lazuli, een steen van waarheid en wijsheid, stimuleert het Vishuddha Chakra en moedigt eerlijke zelfexpressie aan. Hij ondersteunt helderheid en creativiteit en verdiept de spirituele verbinding.

Sodaliet 

Sodaliet helpt bij heldere en effectieve communicatie door het vijfde energiecentrum in balans te brengen. Het bevordert logisch denken, versterkt intuïtie en stimuleert zelfvertrouwen.

Amazoniet 

Bekend als de "Steen van Moed", helpt amazoniet de angst voor oordelen te verminderen en ondersteunt open, oprechte communicatie. Hij bevordert zelfverzekerdheid, evenwicht en harmoniseert de energie in dit gebied.

Blauwe chalcedoon 

Deze kalmerende steen moedigt zelfexpressie aan en bevordert luistervaardigheden. Hij helpt zelftwijfel te verminderen, stimuleert emotionele genezing en ondersteunt heldere communicatie.

Onthoud dat het kiezen van kristallen en edelstenen een persoonlijke voorkeur is. Het is belangrijk om je te verbinden met de energie van de steen die het meest met je resoneert.

Je kunt deze edelstenen als sieraden bij je dragen, ze gebruiken tijdens de Keelchakra meditatie of ze gewoon in je omgeving bewaren om te profiteren van hun energetische eigenschappen.

Dieet 

Er zijn een aantal chakravoedingsmiddelen die algemene openheid en balans bevorderen. Volkorenvoeding zoals zilvervliesrijst en het verminderen van de totale suikerinname is gezond voor alle chakra's.

Er zijn echter ook preciezere voedingsveranderingen die je kunt maken om je te richten op het vijfde energiecentrum. Fruit zoals appels, sinaasappels en alle andere vruchten die aan bomen groeien worden traditioneel geassocieerd met dit energiecentrum. Eenvoudige kruiden zoals zout, citroengras of gember kunnen aan voedingsmiddelen worden toegevoegd.

Laatste opmerking 

De energie van het Vishuddha Chakra kan je grootste kracht blijken te zijn als je het effectief gebruikt. Het uiten van onze emoties en openlijk spreken helpt ons om diepe verbindingen te vormen met de wereld om ons heen, maar ook van binnenuit.

Als onze communicatie stroomt, ervaren we meer helderheid en positieve gedachten. Deze helderheid kan onze ware intenties in beeld brengen, de invloed van giftige elementen verminderen en een gezond en evenwichtig welzijn bevorderen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts