Misschien heb je het woord prana wel eens in de yogales gehoord. Misschien heb je erover gelezen in de yogafilosofie of ben je het tegengekomen toen je over Ayurveda leerde. Wanneer we de definitie van prana leren kennen, kunnen we de functies van prana begrijpen. Lees verder om te leren hoe je deze functies kunt manipuleren om een optimale gezondheid te bereiken!

Dus, wat is prana? Je hebt misschien gehoord dat prana energie of levenskracht is. Wel, wat is energie dan? Wat betekent levenskracht eigenlijk? Voordat we de definitie van prana demystificeren, laten we eens kijken naar wat we een ‘momentopname’ van een mens kunnen noemen.

Prana en het Menselijk Lichaam

Om de betekenis van prana te begrijpen, is het nuttig om een holistisch beeld van een mens te krijgen. Volgens de yogafilosofie is een menselijk wezen verdeeld in 3 ‘lichamen’. Om je te helpen het te begrijpen, stel je een mango voor. Een mango bestaat uit drie delen: de schil, het vruchtvlees en de pit. Elk deel vormt het geheel; sommige delen zijn zichtbaar en andere niet.

Op dezelfde manier bestaat een mens uit delen. Deze delen vormen het geheel.

De 3 “lichamen”:

 1. Het fysieke lichaam als het werktuig-lichaam
 2. Het astraallichaam als energielichaam
 3. Het spirituele lichaam als het zaad-lichaam

Het fysieke lichaam is tastbaar; je kunt bijvoorbeeld haren zien en huid voelen. Het energetische lichaam en het spirituele lichaam bestaan, maar zijn niet tastbaar zoals het fysieke lichaam.

Elk ‘lichaam’ is opgebouwd uit zijn eigen elementen en functies.

Het Fysieke Lichaam is Opgebouwd uit 5 Elementen:

 • Aarde
 • Water
 • Vuur
 • Lucht
 • Ruimte of ether

Het Astrale Lichaam Bestaat uit 19 Elementen:

 • De vijf zintuigen
 • De vijf handelingen
 • De vier instrumenten
 • De vijf prana’s

Het Spirituele Lichaam Bestaat uit:

 • De ziel
 • Karma
 • De vrije wil
 • Samskara

Dit is een kort overzicht en laat je misschien achter met meer vragen dan wat we kunnen behandelen binnen het bestek van dit artikel. Echter, het verwerven van een basiskennis van waaruit een mens is opgebouwd, zal ons helpen prana te begrijpen en hoe de 5 vitale energieën werken.

Wat is Prana?

Prana betekent letterlijk ‘levenskracht’. Het is de kracht die we nodig hebben voor levensactiviteiten zoals praten, bewegen, denken, verteren, ademen, enz.

Vaak denken mensen dat prana energie is. Nu, energie is een vrij breed begrip. Er zit energie in voedsel, er zit energie in benzine en er zit energie in batterijen. Elk is verschillend en heeft verschillende functies. Op dezelfde manier is prana een specifieke levenskracht, zonder dat kun je niet leven.

Misvattingen over Prana

Je hebt misschien gehoord dat prana in een bepaalde richting beweegt. Bijvoorbeeld, udana prana beweegt naar boven. Dit is niet noodzakelijk juist. Om het uit te leggen, prana is als zuurstof. Zuurstof is overal om ons heen en in ons. Prana stroomt door het hele lichaam, maar bepaalde prana’s functioneren in bepaalde delen van het lichaam.

Prana en de Vijf Vitale Energieën

Zoals uitgelegd, is prana de brede term voor ‘levenskrachtenergie’. Er is echter een type prana dat functioneert in een specifiek gebied van het lichaam, elk met een specifiek doel.

 1. Udana
 2. Prana
 3. Samana
 4. Apana
 5. Vyana

1. Udana Prana

Dit is de prana kracht die functioneert in het gebied boven het hart. Laten we, om het verder te begrijpen, kijken naar enkele van de activiteiten die boven het hart plaatsvinden. Denken en praten vereisen udana. Bijvoorbeeld, intellectuelen hebben de neiging om meer udana prana te gebruiken voor denkactiviteiten. Udana prana wordt verhoogd door zonlicht en geschikt voedsel. Om dit te illustreren, denk aan de mensen in het Middellandse Zeegebied. Over het algemeen zijn zij meer expressief met hun handen en spraakzaam. Dit zou heel goed te wijten kunnen zijn aan de verhoogde blootstelling aan zonlicht in dat gebied en hun liefde voor eten! Hier is een tip voor als je voelt dat je ogen hangen of dat je hoofd wegzakt door een laag energieniveau: ga naar buiten en neem een snack! Je zult merken dat je mentale energieniveau stijgt.

2. Pran Prana

Voor de duidelijkheid, prana verwijst in grote lijnen naar de 5 vitale energieën. Pran prana is de specifieke prana die functioneert in het hartgebied. Hartslag is pran in actie! Pran komt van de ademhaling. Je kunt pran vergroten door pranayama te doen.

Pranayama is een ander veel voorkomend woord. Wat betekent het? Ademhalingsoefeningen en pranayama worden vaak gebruikt om hetzelfde te beschrijven, maar, niet alle ademhalingsoefeningen zijn Pranayama. Er is een verschil tussen pranayama en ademhalingsoefeningen. Pranayama betekent letterlijk uitbreiding van levenskracht (prana) en het doel ervan is het verbeteren van het vermogen van het lichaam om prana in het lichaam vast te houden en te vergroten.

3. Samana Prana

Deze prana functioneert rond het navelgebied van het lichaam. Het is de warmte kracht van assimilatie; spijsvertering en absorptie in het lichaam. Wanneer voedsel wordt afgebroken gebruiken we samama en wanneer we voedingsstoffen absorberen hebben we samana prana nodig. We kunnen deze prana verhogen door te bewegen en goed te eten.

4. Apana Prana

Deze prana functioneert in het bekkengebied van het lichaam. Het is de kracht van de uitscheiding in het lichaam. Activiteiten zoals urineren, defecatie, zelfs een geeuw vereisen apana prana. Een ander voorbeeld van apana prana is transpiratie. We kunnen apana prana verhogen door aards, zwaar voedsel te eten, zoals rijst, butternut en zoete aardappelen.

5. Vyana Prana

Deze prana functioneert rond het hele lichaam. Het is de circulerende kracht in het lichaam. Zijn activiteiten zijn bloedcirculatie, lymfedrainage, en beweging van het lichaam in het algemeen. Bijvoorbeeld, lopen vereist vyana prana. We kunnen vyan prana stimuleren door ervoor te zorgen dat het lichaam gehydrateerd is. Als je lymfatische drainage traag is, overweeg dan een slokje bronwater!

Conclusie

Prana is de energie die leven mogelijk maakt en de activiteiten van het leven mogelijk maakt. Door een basisbegrip te hebben van de elementen en functies van een mens, krijgen we basiskennis van waaruit een mens is opgebouwd. We kunnen dan leren hoe we het element prana kunnen gebruiken om een optimale gezondheid en welzijn in het hele lichaam te bereiken.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts