February 14, 2023

Duifhouding, of Eka Pada Kapotasana in het Sanskriet, is een fundamentele asana in veel yogatradities. Deze veelzijdige houding combineert een diepe heupopener met een voorwaartse buiging en biedt een krachtige stretch die je dijen, liezen, onderrug en heupen in één keer aanpakt.

In onze moderne wereld, waar lang zitten heel gewoon is, kan de Duifhouding bijzonder heilzaam zijn. Het verhoogt niet alleen de flexibiliteit en laat fysieke spanning los, maar zou ook emotionele ontlading teweegbrengt. Deze geest-lichaam verbinding is de sleutel tot de holistische benadering van yoga voor welzijn.

Als je de Duifhouding online hebt gezien, dan weet je dat deze houding zich aanpast aan verschillende yogastijlen, van de vloeiende sequenties van Vinyasa tot de langdurige houdingen van Yin. Elke traditie geeft zijn eigen draai aan deze houding en biedt een aantal fysieke, mentale en emotionele voordelen.

Voordat we ingaan op deze voordelen en hoe je ze kunt maximaliseren in je beoefening, laten we eens kijken hoe deze aanpasbare asana vorm krijgt in verschillende yogavormen. Inzicht in deze variaties kan je helpen de aanpak te vinden die het beste past bij je behoeften en doelen.

Variaties van de Duifhouding in Yoga 

Duifhouding is een kameleon in de yogawereld. Ze verschijnt in allerlei stijlen, telkens met een andere naam en een andere draai. Dit zijn niet zomaar creatieve rebrandings van dezelfde houding; elke variatie brengt iets speciaals.

Hatha Yoga

In Hatha Yoga hebben we twee soorten die zich richten op het correct uitlijnen van het lichaam en het geleidelijk verdiepen van de houding. Aandacht voor de ademhaling en bewuste overgangen tussen houdingen zijn ook belangrijke onderdelen:

  • Duifhouding met één been: Deze populaire variatie begint op handen en voeten, waarbij je één knie naar voren brengt tot aan de pols, het andere been naar achteren strekt en de romp over het gebogen been laat zakken terwijl je de heupen in een rechte lijn houdt.  De 'One-Legged Pigeon Pose' in Hatha Yoga biedt verschillende voordelen, zoals een grotere flexibiliteit van de heupen, verlichting van lage rugpijn en diepe stretching van je dijen en liezen.
Eka Pada Kapotasana - Duifhouding met één been

Ashtanga Vinyasa 

In de Ashtanga Vinyasa traditie zijn er twee versies van de Duifhouding, die beide een diepe rugbuiging vereisen, maar met een iets andere plaatsing van de benen. Deze variaties vereisen aanzienlijke kracht, flexibiliteit en controle, en wordt vaak benaderd met een dynamische, vloeiende beweging van Ashtanga:

  • Duifhouding met één been: Zoals in Hatha Yoga.
  • Tweebenige Duifhouding: Ook bekend als de Kameelhouding (Purna Ushtrasana), begint deze variatie door te knielen op de vloer, je handen op je onderrug of hielen te plaatsen en je rug te buigen terwijl je je borst wordt opgetild en omhoog wordt gekeken. Deze houding is geweldig voor het verbeteren van de flexibiliteit van je wervelkolomen je houding, het rekken van je borst- en schouderspieren en het verhogen van energie en vitaliteit.
Dwi Pada Rajkapotasana – Purna Ushtrasana

Yin Yoga 

In Yin Yoga worden de houdingen enkele minuten aangehouden, zodat het lichaam zich diep kan ontspannen:

  • Zwaanhouding: Dit is een ondersteunde versie van de Eenbenige Duifhouding. Beginnend in de Eenbenige Duifhouding, til je romp rechtop en plaats je handen op je heupen of de vloer ter ondersteuning. Deze asana verhoogt de ontspanning, verbetert de flexibiliteit van je heupen en verlicht de spanning in je onderrug.
  • Slapende Zwaanhouding: Dit is een veel voorkomende variatie die begint in een Eenbenige Duifhouding. Strek je armen naar voren en zak met je borst en voorhoofd naar de vloer door te ontspannen in de stretch. In tegenstelling tot de meer actieve vormen van de Duifhouding in andere stijlen, legt deze houding de nadruk op stilte en passieve stretching, wat je bindweefsel aanmoedigdt om na verloop van tijd zachtjes langer te worden.
Kapotasana II - Slapende Zwaan

De Duifhouding is een populaire houding die op veel manieren wordt gebruikt. Hoewel we vaak online beoefenaars zien die moeiteloos in Eka Pada Kapotasana longeren, is de waarheid dat velen van ons deze houding niet correct beoefenen. Of we nu onze heupen naar buiten kantelen of ons achterste been niet goed uitlijnen, we hebben moeite om de juiste spieren veilig te activeren en missen de essentiële voordelen ervan.

Als je nieuw bent in de Duifhouding of je houding wilt verdiepen, bekijk dan onze volledige uitleg over hoe je veilig en effectief Eka Pada Kapotasana kunt beoefenen. We leggen de stappen ook uit voor beginners in onze video op YouTube.

5 Voordelen van de Duif Houding

De Duifhouding is niet alleen een mooie houding om te delen op je sociale media. Het is een extreem transformerende asana die kan helpen de mobiliteit van het lichaam te verbeteren en spanning in het onderlichaam te verlichten, vooral voor mensen die lange perioden zitten.

In onze moderne, vaak inactieve levensstijl hebben mensen de neiging om gespannen spieren rondom hun bekken te ontwikkelen. Dit gebrek aan beweeglijkheid en spanning kan rugpijn veroorzaken en zelfs leiden tot ischiaszenuwproblemen als er niets aan wordt gedaan. Spanning rond je bekken beïnvloedt het lichaam plaatselijk en kan ook de ademhaling en het zenuwstelsel beïnvloeden.

Laten we eens kijken naar de voordelen van de Duifhouding en hoe je deze gemakkelijk kunt benutten in je beoefening.  

1. Opent strakke heupen

Anatomie van heupopeners

Heupopeners zoals de Duifhouding rekken de spieren rondom het bekken. Door je heupen te openen, kunnen we de externe rotatie van je bovenbenen vergroten, wat de flexibiliteit en het bewegingsbereik verbetert. De Duifhouding werkt op een paar belangrijke spiergroepen in de heup, waaronder:

Lies & diepe laterale rotators 

We trainen deze spieren als we ons voorste been in een externe rotatie brengen, weg van onze middellijn. Een veelgemaakte fout in de Duifhouding is dat je voorste been te dicht bij je middellijn is en niet genoeg naar buiten is gespreid. In dat geval missen we een van de belangrijkste voordelen van de Duifhouding (het strekken van de heupen). Als je voorste been te parallel aan je middellijn is, verliezen we de stretch van de adductoren en de diepe laterale rotators, die zich onder onze bilspieren bevinden (zoals de piriformis). Zorg er dus voor dat het dijbeen van je voorste been genoeg naar buiten is gespreid om de stretch te voelen wanneer je deze houding doet.

Psoas & rectus femoris 

De spieren aan de voorkant van je bekken, de heupflexoren, spelen een cruciale rol in onze mobiliteit en de uitlijning van het bekken. Als deze gespannen zijn, kunnen ze je bekken naar voren trekken, wat de uitlijning van de wervelkolom en het hele lichaam beïnvloedt. Activiteiten zoals zitten, hardlopen en fietsen kunnen ervoor zorgen dat je Iliopsoas en rectus femoris spieren zich spannen en verkorten. Om deze spieren te rekken en los te laten, kunnen we de Duifhouding uitvoeren door één been naar achteren te strekken en ons bekken naar de grond te brengen. 

Lees ook - Yoga voor hardlopers: 8 houdingen om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren

2. Verbetert houding

Als we de Duifhouding beoefenen met een rechtopstaand bovenlichaam, doen we meer dan alleen onze heupen strekken. Deze variatie activeert spieren langs onze hele wervelkolom, van ons bekken helemaal tot aan onze borst. Het geeft je hele achterlichaam een reset en stimuleert een betere uitlijning van boven naar beneden.

Lang zitten in de Duifhouding opent ook je borst en schouders. Als je veel tijd voorovergebogen achter een bureau of telefoon doorbrengt, kan dit een geweldig tegenwicht zijn. Deze rechtopstaande versie van de Duifhouding stimuleert ook je kernspieren die belangrijk zijn voor het stabiliseren van je ruggengraat en het ondersteunen van je onderrug. Door ze in de houding te gebruiken, bouw je kracht op voor een betere houding gedurende de hele dag.

3. Verlicht pijn & stijfheid in je onderrug

Samen met een sterkere kern helpt de Duifhouding je heupflexoren te rekken en een gezonde lumbale curve te herstellen. Het vergroot ook de beweeglijkheid van de voorkant van je lichaam en werkt zachtjes op de spieren van je onderrug. Al deze factoren samen maken de Pigeon Pose een uitstekende asana om lage rugpijn te verminderen.

Lees meer: Yoga bij lage rugpijn: Hoe yoga chronische rugpijn kan verlichten

4. Beschermt gevoelige knieën

Een veel voorkomend probleem in yoga is dat studenten het gebrek aan flexibiliteit in hun heupgewricht compenseren met hun knieën. Je kunt dit zien in staande houdingen zoals de Krijger I, waar studenten met strakke heupspieren of strakke externe rotatoren hun knieën naar binnen laten vallen. Wanneer je knieën te ver naar binnen leunt, lopen je het risico het kniegewricht te blesseren.

Als de heupen breder zijn, kunnen studenten hun knieën beter uitlijnen en het gewricht veilig houden.  De Duifhouding beschermt dus je knieën door de flexibiliteit en uitlijning van je heupen te verbeteren, wat de druk en extra druk op je kniegewrichten vermindert tijdens het bewegen.

5. Verlicht stress

Duifhouding is geweldig om stress te verlichten. Ons lichaam houdt stress en emoties vaak vast, vooral in de psoas-spier. Veel leraren beschouwen de psoas-spier als een opslagplaats van onverwerkte emoties en spanning. We zien dit ook in onze lessen. Tijdens lange houdingen die de psoas strekken, ervaren veel studenten een emotionele ontlading.

Wanneer je de Duifhouding doet, helpt de diepe stretch in je heupspieren om deze opgeslagen spanning los te laten. Het vasthouden van de houding en diep ademhalen kan gespannen gebieden in je heupen ontgrendelen, wat leidt tot zowel fysieke als emotionele bevrijding. Dit is beter merkbaar in de Zwaanhouding, waarbij de houding langer wordt aangehouden.

Het loslaten van spanning in je heupen helpt ook het zenuwstelsel. Als je lichaam ontspant, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat kalmte en ontspanning bevordert. Dit kan het algehele stressniveau verlagen, je stemming verbeteren en je geest helder maken.

Hoe vaak moet ik de Duifhouding beoefenen?

Ervaar de voordelen van Pigeon Pose

Om de voordelen van de Duifhouding te ervaren, raden we aan deze houding minstens 3-4 keer per week in je practice te doen.  Houd de houding 1-2 minuten aan elke kant aan en verhoog de duur geleidelijk naarmate je flexibiliteit verbetert.

Consistentie is de sleutel, dus regelmatig oefenen zal je helpen om meer flexibiliteit in je heupen, minder spanning in je onderrug en een betere houding te krijgen. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je oefent met de juiste houding om overbelasting of blessures te voorkomen.

Laatste gedachte 

Duifhouding is een echte krachtpatser in yoga en biedt voordelen die verder gaan dan alleen flexibiliteit. Fysiek is het geweldig om strakke heupen te ontgrendelen, vooral als je de meeste dagen aan een bureau gebonden bent. Het geeft je onderrug en core ook een zachte tune-up, wat een betere houding bevordert.

Als krachtige heupopener is de Duifhouding ook effectief voor emotionele ontlading. Veel beoefenaars merken dat het hen helpt om opgekropte spanning los te laten waarvan ze niet eens wisten dat ze die met zich meedroegen.

Door de tips die we hebben besproken toe te passen, kun je deze houding echt voor jou laten werken. Onthoud dat het niet om perfectie gaat, maar om wat op dat moment goed voelt voor je lichaam.

Over de auteur

Kalyani Hauswirth Jain

Kalyani Hauswirth-Jain is creatief directeur en senior docent bij de Arhanta Yoga Ashrams. Voordat ze in 2011 bij Arhanta Yoga Ashrams kwam, studeerde Kalyani moderne dans in Nederland waar ze haar passie ontdekte voor de lichaam-geest verbinding en persoonlijk leiderschap. In 2007 begon Kalyani professioneel yogales te geven en vier jaar later leidde ze yogadocenten op in onze ashrams.

Kalyani heeft nu meer dan 11000 uur leservaring en is hoofddocent voor de 200 en 300 uur Yoga Docenten Opleidingen en een aantal 50 uur cursussen bij de Arhanta Yoga Ashrams. Als ze niet bezig is met het aanpassen van houdingen in de les, schrijft Kalyani informatieve blogs en gidsen voor mede yogi's en is ze co-auteur van het veelgeprezen boek 'Hatha Yoga voor Leraren en Beoefenaars'.

Related Posts