Zittende Vooroverbuiging – Paschimottanasana

Het regelmatig oefenen van de Zittende Vooroverbuiging of de Zittende Tang zorgt ervoor dat de wervelkolom soepel blijft, de gewrichten beweeglijk, je organen gezond en je zenuwstelsel sterk.

Basis instructies

zittende-vooroverbeuging1. Ga zitten met je benen gestrekt voor je. Adem in en reik met je handen naar het plafond, armen naast je oren.

 

 

 

paschimottanasana2. Blijf naar voren reiken, adem uit en buig naar voren. Reik naar je tenen toe.

 

 

 

 

hoe-doe-je-paschimottanasana3. Breng je neus naar je knieën en als je je tenen niet kunt aanraken, pak dan je enkels, je kuiten of je knieën vast. Ontspan je ellebogen en schouders.
4. Houd je benen gestrekt en je voeten tegen elkaar. Zorg dat je benen en voeten niet naar buiten rollen. Ontspan je schouders en bovenrug. Adem diep in en uit.
5. Om uit de Zittende Vooroverbuiging te komen, adem je in, strek je je lichaam naar voren en omhoog tot je armen en vingers weer naar het plafond wijzen. Ontspan je armen.

Voordelen

  • De Zittende Tang zorgt voor een stevige massage en stimuleert alle organen in de buik, vooral de lever en de milt. Het zorgt voor een gezond spijsverteringsorgaan en een goede spijsvertering. De darmen functioneren goed, de peristaltiek (darmbeweging) verhoogt en verstopping wordt tegengegaan.
  • Paschimottanasana reguleert de alvleesklier, deze regelt koolhydraten metabolisme en de suikerspiegel in je bloed. Hierdoor is het een waardevolle houding voor diabetes patiënten en mensen met hypoglykemie.
  • Het hele zenuwstelsel wordt versterkt.

Leave a Reply