Breng je Mulhadhara chakra weer in balans

Wortel chakra begrijpen

Muladhara chakra, of wortelchakra, bevindt zich onderaan de ruggengraat. Deze eerste van zeven chakra’s vormt de basis voor fysieke en emotionele ervaringen en zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. De wortelchakra is het fundament waarop de andere chakra’s gebouwd zijn. Door Muladhara chakra te openen breng je hem in balans en creëer je ruimte om de bovenliggende chakra’s ook in balans te brengen. Op fysiek level is de Wortelchakra of Stuitchakra verantwoordelijk voor het functioneren van je onderlichaam zoals blaas, nieren en onderrug. Op emotioneel level zorgt deze eerste chakra voor zelfvertrouwen en overlevingsinstinct. Wanneer deze chakra in balans is, voel je je geaard, veilig, vredig en vrij van zorgen. Echter als deze chakra uit balans of geblokkeerd is, zul je je wellicht onrustig of vermoeid voelen en kan je zelfs fysieke ongemakken ervaren zoals constipatie en rugpijn.

Muladhara chakra in balans brengen

Meest voorkomende symptomen als je Wortel chakra uit balans is

Wanneer een chakra uit balans is uit zich dat zowel op fysiek als op emotioneel gebied. De meeste mensen ervaren deze symptomen zonder er zich echt van bewust te zijn. De sleutel tot het helen van chakra’s is leren naar je lichaam en geest te luisteren en te erkennen dat fysieke en mentale ongemakken signalen van je lichaam zijn die je iets probeert te vertellen. Wuif ze niet zomaar weg als iets dat door omstandigheden veroorzaakt wordt maar luister naar deze signalen zodat je kan werken aan de genezing.

Emotionele symptomen

Als de Muladhara chakra geblokkeerd is kun je een onrustig gevoel ervaren. Je kunt je voelen alsof je voortdurend op zoek bent naar iets dat je zelf niet eens kunt benoemen. Mensen wiens eerste chakra uit balans is vinden het vaak moeilijk om zich te settelen en op één plek te blijven. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in waar je wilt werken of wonen, maar ook in je persoonlijke relaties met anderen. Veelvoorkomende symptomen van een Wortelchakra disbalans zijn:

 • Rusteloosheid
 • Onzekerheid
 • Overmatige boosheid en agressie
 • Ongeduldigheid
 • Hebzucht
 • Obsessie voor materialistische zaken

Fysieke symptomen

Enkele fysieke ongemakken kunnen ook toegeschreven worden aan een disbalans van Muladhara chakra. Veelvoorkomende fysieke signalen betrekken zich vooral op het onderste deel van het lichaam. Naast andere symptomen zijn dit de meest voorkomende:

 • Blaas problemen
 • Constipatie
 • Pijn in de onderrug
 • Eetstoornissen
 • Nierstenen
 • Zwakke benen

3 eenvoudige tips om je Wortel chakra terug in balans te brengen

Er zijn verschillende technieken om te werken aan het in balans brengen en openen van chakra’s, variërend van meditatie, chanting, dieet en fysieke beweging. Hieronder vind je een overzicht van 3 gemakkelijke en efficiënte technieken om Wortelchakra in balans te brengen.

1. Herstel je verbinding met de aarde en veranker jezelf in je omgeving

Aangezien mensen met een Wortelchakra disbalans zich rusteloos en niet verbonden voelen, is de eerste stap naar genezing van Muladhara chakra het herstellen van deze verbinding. Maak zoveel mogelijk contact met de aarde door bijvoorbeeld in de tuin te werken of lange wandelingen te maken in de natuur. Wees je bewust van de voortdurende werking van de zwaartekracht en laat deze bewustwording je gevoel van geaardheid versterken. Zorg tegelijkertijd ook voor een harmonieuze verbinding met je omgeving en je geliefden. Deze verbinding met de aarde en je geliefden zal je een gevoel van balans en veiligheid geven en helpt je om in vrede te zijn met wie je bent en wat je doet.

2. Maak je los van oppervlakkige, materialistische behoeften en verbind jezelf met je innerlijke zelf

Meditatie en meditatieve yoga oefeningen kunnen enorm helpen om materialistische behoeften en afleidingen los te laten. Door oppervlakkige behoeftes te laten voor wat ze zijn en je te verbinden met je innerlijke zelf wordt duidelijk wat er echt toe doet en wat niet. Dit bewustzijn zal je begeleiden in je beslissingen en acties en zal het gevoel van rusteloosheid, frustratie en agressie verlichten. De asana’s (yoga houdingen) die de eerste chakra in balans brengen zijn zittende houdingen zoals Sukhasana (Kleermakerszit) en Padmasana (Lotushouding) en staande houdingen zoals Tadasana (Berghouding) en Vrksasana (Boomhouding).

3. Geloof in jezelf en laat je angsten los

Een van de belangrijkste elementen in de genezing van Muladhara chakra is het leren om jezelf te vertrouwen en van jezelf te houden. Geloof dat je belangrijk en waardevol bent in deze wereld en dat je alles kunt bereiken waar je je aandacht op richt. Vertrouw je kunnen en je kracht.
Als je werkt aan het in balans brengen van het Wortelchakra zul je merken dat je een gevoel van optimisme en (zelf)vertrouwen krijgt en dat je elke dag sterker wordt. Zoals we al eerder genoemd hebben, is de eerste chakra de basis waarop de andere chakra’s gebouwd zijn. Werk aan een sterke basis en geniet van de effecten in je algehele welzijn. Maar meest belangrijk, waardeer elke stap in je reis van spirituele ontwaking.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books

Leave a Reply