Een Bevredigende Carrière In Het Licht Van Yogaprincipes

Het idee van een carrière lijkt misschien tegenstrijdig met wat de yogafilosofie ons volgens jou leert. Toch is carrière of productiviteit een essentieel onderdeel van onze menselijke ervaring. Verschillende oude Indiase teksten spreken over deze vier stadia. De Ashrama Upanishad definieert ze als volgt

  • Brahmacharya (student),
  • Grihastha (huishouder),
  • Vanaprastha (gepensioneerd) en
  • Sannyasa (onthechte).

Er zijn verschillende definities over welk stadium iemand op welke leeftijd moet zijn. De meest gangbare definitie is dat de eerste 25 jaar van ons leven besteed moeten worden aan ontwikkeling en studie. Dan, vanaf de leeftijd van 25 jaar tot de leeftijd van 50 jaar, moeten we de plichten van een huishouder vervullen; een gezin grootbrengen, de kost verdienen, enzovoort. Na de leeftijd van 50 jaar moeten we beginnen met het overdragen van huishoudelijke taken aan de volgende generatie, een adviserende rol aannemen, en ons geleidelijk terugtrekken uit de materiële wereld. Het Vanaprastha stadium wordt beschouwd als een overgangsfase van een leven als huishouder met zijn grotere nadruk op rijkdom, veiligheid, plezier en verlangens naar een leven met meer nadruk op Moksha (spirituele bevrijding).

Het Sannyasa stadium wordt gedefinieerd door het afstand doen van materiële verlangens. Wanneer we het stadium van een Sannyasa binnengaan, ontwikkelen we desinteresse en onthechting van het materiële leven. Dit betekent over het algemeen ook het achterlaten van enig betekenisvol bezit of huis. In dit stadium worden we verondersteld een asceet te worden en ons uitsluitend te richten op het bereiken van moksha, vrede, en een eenvoudig geestelijk leven.

Het stadium van Grihastha, huishouder, is het stadium waarin de meesten van ons zich op dit moment bevinden. Het is een stadium waarin we bijdragen aan de maatschappij met ons werk en onze carrière. En, in tegenstelling tot de aanbeveling in de oude teksten, werken de meesten van ons tot ten minste de leeftijd van 65 jaar alvorens met pensioen te gaan.

Hoe je carrière er ook uitziet, je productiviteit. Je besteedt er elke dag, elke week, elk jaar veel tijd aan. Daarom, volgens mijn leer van de 6 Pilaren van een Gelukkig Leven, moeten we, om een vervullend en gelukkig leven te ervaren, onze carrière en de manier waarop we ons werk doen verstandig kiezen.

Wat is een Carrière?

Wanneer men vraagt om te definiëren wat een carrière is, denken de meeste mensen dat een carrière is

  • een baan
  • een bedrijf
  • iets wat je doet om de rekeningen te betalen
  • iets waarmee je geld kunt verdienen om van pleziertjes te genieten
  • tijd doorbrengen met wat je leuk vindt en daarvoor betaald worden

Maar het hebben van een carrière is niet iets dat noodzakelijkerwijs verbonden is met het verdienen van geld. Een huisvrouw heeft ook een carrière.

Dus als een carrière niet in de eerste plaats gaat over geld verdienen of een baan hebben, wat is dan de juiste definitie van een ‘carrière’? In het licht van de yogafilosofie en mijn persoonlijke ervaring, geloof ik dat ‘carrière’ het best gedefinieerd kan worden als:

  • Persoonlijke productiviteit
  • Waarde toevoegen aan de maatschappij
  • Verantwoordelijkheid nemen

Waarom zou Iedereen een Carrière Moeten Hebben?

In het licht van de bovenstaande definitie en de fasen in ons leven waar we allemaal, gewild of ongewild, doorheen gaan, geloof ik dat iedereen een weloverwogen en bewuste keuze zou moeten maken over zijn of haar loopbaan. Hun carrière is de tijd die ze besteden aan productief zijn, waarde toevoegen aan de samenleving en verantwoordelijkheid nemen voor hun plichten (dharma).

Onze carrière is een zeer belangrijke bouwsteen voor een gelukkig en tevreden leven, omdat

  • we er het grootste deel van onze tijd aan besteden,
  • het voorziet in de middelen voor onze levensstijl, en
  • het geeft zin aan ons leven.

Loopbaan in het Licht van Yogische Beginselen

1. Dharma – Je plicht, rol en doel

Dharma betekent plicht. Sommige plichten, of rollen, krijgen we als we geboren worden. Sommige rollen kiezen we zelf. Een carrière is een rol die we kiezen. Volgens de yogafilosofie is het van groot belang dat we onze plichten vervullen. Onze plichten brengen ons verantwoordelijkheden en een doel.

2. Karma Yoga – Je plicht op je best doen

Onze plichten op ons best doen, zonder ego en gehechtheid is Karma Yoga. In tegenstelling tot de algemene misvatting, is Karma Yoga niet het verlenen van een gratis dienst of het instemmen met een goedkope ruil.

3. Vrije Wil – Je vermogen om te kiezen

Het vermogen om te kiezen geeft ons de verantwoordelijkheid om de juiste keuze te maken.

Lees meer: Karma & Dharma: Doe je het goed?

Hoe je Geluk kunt Voelen in je Carrière

1. Check je houding ten opzichte van je carrière

Werk je voor je uurloon of werk je voor het bedrijf en het grotere goed dat het de maatschappij brengt?

Er is een beroemde parabel die dit punt illustreert: Een reiziger kwam drie mannen tegen die aan het werk waren. Hij vroeg de eerste man wat hij aan het doen was en de man zei dat hij bakstenen aan het leggen was. Hij stelde dezelfde vraag aan de tweede man en die zei dat hij een muur optrok. Toen hij bij de derde man kwam en hem vroeg wat hij aan het doen was, zei hij dat hij een kathedraal aan het bouwen was waar de mensen konden komen om dicht bij God te zijn.

In wezen deden ze allemaal hetzelfde. Maar de houding en het doel waren zeer verschillend tussen deze drie mannen: De eerste man had een baan. De tweede man had een carrière. De derde man had een roeping.

2. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Gaat uw carrière samen met uw andere taken?
  • Ondersteunt uw loopbaan uw levensstijl?
  • Wat zijn uw minimale verwachtingen voor werk/carrière tevredenheid?

Het is belangrijk dat de carrière die je kiest past bij de andere 5 pijlers, bij je andere taken en doelen in het leven. En, om geluk te ervaren in je carrière, moet je weten wat precies genoeg is voor jou om je tevreden te voelen met je carrière. Zolang je je verwachtingen niet hebt gedefinieerd, zul je niet weten of ze vervuld zijn.

3. En onthoud:

  • Blijf plannen en werken aan de ontwikkeling van je carrière, wacht niet tot de dingen op hun plaats vallen.
  • Een carrière moet je uitdagen om je te ontwikkelen, te groeien en je verder te ontwikkelen.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts