richtlijnen voor het creëren van de juiste sfeer in je yogales

Als je een yogales geeft dan is de setting van de les het eerste dat mensen zien wanneer ze jouw les binnenkomen. Dit creëert onmiddellijk een bepaalde sfeer en bepaalt de energie in de lesruimte. En tijdens een yogales is de energie heel belangrijk. Zelfs als een yogadocent geweldige lessen geeft, is het heel waarschijnlijk dat de docent niet het gewenste resultaat bereikt met de studenten als hij of zij niet voor de juiste setting zorgt. Hieronder kun je een aantal tips vinden over hoe je een ontspannen en kalme yogasfeer kunt creëren in je lessen, zodat je studenten het maximale uit hun les kunnen halen en je lessen vol en succesvol blijven.

 

1. Setting van de les

Het eerste belangrijke aspect van het creëren van een sfeer is de setting van je les. Waar ga je als docent zitten en waar plaats je de matjes van je studenten? Sommige docenten voelen zich er ongemakkelijk bij om hun studenten te vertellen waar ze hun matjes moeten neerleggen. Het gevolg is dat mensen hun yogamatjes op een ongeorganiseerde en chaotische wijze plaatsen. In dat geval is niet alleen de structuur van de matjes chaotisch, maar zal dit voor sommige mensen ook een rusteloze energie creëren waarin ze zich moeilijk kunnen ontspannen. Als leraar heb je de leiding over de les, dus jij bepaalt waar de studenten hun matjes plaatsen. Als je je er niet prettig bij voelt om mensen te vertellen hoe ze zich moeten positioneren dan kun je zelf yogamatten ter beschikking stellen en deze neerleggen voordat de studenten de yogahal binnenkomen. In dat geval kunnen de studenten ofwel de door jou verstrekte matjes gebruiken ofwel hun eigen mat bovenop die van jou leggen. Je les zal er daardoor gestructureerd en helder uitzien en het creëert automatisch een plek waar mensen tot rust kunnen komen en kunnen ontspannen. In de buitenwereld is er overal chaos. Waarom zou je je studenten niet een plek vrij van chaos aanbieden, een plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen ontspannen? Om een kalmerende sfeer te garanderen is het ook aan te raden niet te veel decoratie te gebruiken. Een paar kaarsen, zachte verlichting, en een minimale hoeveelheid decoratie kunnen prettig zijn, maar probeer de indrukken tot een minimum te beperken.

2. Wierook… ja of nee?

Een gebruikelijke vraag als het aankomt op het creëren van de juiste setting voor een yogales is of je wel of geen wierook moet gebruiken. Misschien ben je bij yogalessen geweest waar de ruimte klein is en er gedurende de les wierook wordt gebrand. De ruimte wordt rokerig, de geur is te sterk en na een tijdje voel je je verstikt. Waarschijnlijk is dit niet de sfeer waar je naar op zoek bent. Het gebruik van wierook kan erg prettig en ontspannend zijn. Als je echter besluit om wierook te gebruiken is het aan te raden om deze ten minste 30 minuten voor aanvang van de les te branden en je ervan te verzekeren dat de rook weg is voordat de studenten de lesruimte betreden. Een zacht geurende wierook kan heel kalmerend zijn, maar het is ook belangrijk dat de lucht vers en vol zuurstof is. Tijdens de yogales doe je wellicht ook een aantal ademhalingsoefeningen waarvoor verse lucht absoluut vereist is.

richtlijnen voor het creëren van de juiste sfeer in je yogales buddha

3. Achtergrondmuziek

Het gebruiken van muziek in je yogales is geen must maar het kan een welkome aanvulling zijn om mensen naar een diepere ontspanning te leiden. Als je muziek in je lessen gebruikt, beperk het volume dan tot een minimum. Het aanbod van ontspannende muziek is eindeloos, dus je zult zeker iets vinden dat aansluit bij je behoeftes. Houd in gedachten dat zachte instrumentele muziek en natuurgeluiden erg effectief zijn. Welke muziek je ook besluit te gebruiken, verzeker je ervan dat het een heel zacht en subtiel achtergrondgeluid vormt. Het zou niet zo hard moeten zijn dat het storend wordt en in conflict komt met je eigen stem.

4. Ben je bewust van je eigen uitstraling

Misschien is dit niet direct een factor die je in overweging zou nemen voor het creëren van sfeer, maar je eigen uitstraling kan van invloed zijn op de energie in de les. Je kleding, maar ook je sieraden, make-up, kapsel en dergelijke tonen wie jij bent, maar ze stralen ook een bepaalde energie uit. Felle kleuren, veel decoratie en dergelijke kunnen heel leuk zijn, maar in een yogales kan het te opvallend en afleidend zijn. Je zou het daarom wellicht eenvoudig willen houden. Mensen krijgen continu een hoop indrukken te verwerken in de buitenwereld. In een yogales is het aan te raden om de input en indrukken te verminderen. Dit helpt mensen om hun aandacht naar binnen te richten en hun geest te kalmeren. Je kunt indrukken verminderen door een schone, eenvoudige kamer te creëren met minimale decoratie, maar hierbij hoort ook eenvoudige kleding, minimale make-up en een netjes verzorgd kapsel. Een simpel trucje kan zijn om een speciaal “uniform” aan te houden voor je lessen. Dit bespaart je de moeite om elke keer als je les geeft te moeten bedenken wat je aantrekt, en voor de studenten wordt het een vast en herkenbaar element in hun les.

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts