Lesgeven in Prenatale Yoga: Wat je Moet Weten

Het geven van prenatale yoga vereist een mix van specifieke technieken van asana, pranayama en ontspanningsoefeningen, ontworpen om de zwangere vrouw te leiden naar een fase van mentaal evenwicht, zelfbewustzijn en fysieke kracht.

Yoga betekent vereniging in ons. In de zwangerschap strekt het concept van vereniging en verbondenheid zich uit tot het leven dat in de moeder groeit, dus tot de ziel van het kind.

Yoga is voor iedereen, en wanneer je lesgeeft aan zwangere vrouwen moet je altijd in gedachten houden dat zwangerschap een zeer riskant moment kan zijn voor sommige vrouwen die lijden aan speciale aandoeningen, en het is een zeer speciaal moment voor hen allemaal.

Het is niet nodig om zelf een zwangerschap meegemaakt te hebben om Zwangerschapsyoga te kunnen onderwijzen. Wat wel nodig is, is praktische en specifieke kennis van het vrouwelijk lichaam en van de veranderingen en problemen waarmee het te maken krijgt tijdens elke fase van de zwangerschap.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te onthouden dat je geen yoga onderwijst aan mensen met fysieke problemen als gevolg van ziekte. In de meeste gevallen is een zwangere vrouw niet ziek. Zwangerschap is geen ziekte. De vrouwen die naar je les komen zijn op zoek naar een balans om hen te helpen hun nieuwe toestand en de veranderingen die in hun lichaam en geest plaatsvinden te accepteren. Om deze reden zijn ontspanning en rustpauzes tussen de asana’s van fundamenteel belang. Maar we willen de vrouwen ook niet met fluwelen handschoenen behandelen. Tijdens de les bieden we uitdagingen, die altijd worden aangepast aan de vaardigheden en conditie van de individuele vrouw.

Als vuistregel kun je elke gezonde zwangere vrouw toelaten tot de les. Wees echter voorzichtig met vrouwen die speciale medische behandelingen hebben ondergaan, veel moeten rusten, en vrouwen met speciale lichamelijke aandoeningen die uw competentie te boven gaan. In deze gevallen is het beter om voor te stellen dat ze niet deelnemen aan de lessen Zwangerschapsyoga.

Het Verschil Tussen het Lesgeven aan een Gewone Yoga Student en een Zwangere Yoga Student

Mijn ervaring is dat toekomstige moeders die zwangerschapsgymlessen volgen zeer aandachtig en geconcentreerd zijn. Ze hebben een groot gevoel voor een hoger doel: het welzijn van hun kind. Ik heb gezien dat zij zeer regelmatig aanwezig zijn, zeer betrokken en nieuwsgierig zijn in de les en dat zij de thuisopdrachten zeer ijverig uitvoeren.

In een Prenatale Yoga les zijn er fysieke aspecten waar je altijd rekening mee moet houden, zoals houdingen die vermeden moeten worden en die ongeschikt en soms zelfs schadelijk kunnen zijn voor de zwangere vrouwen.

Wat Moet je Vermijden als je Prenatale Yoga Geeft?

  • Draaien moet worden vermeden, of vervangen door zeer zachte draai variaties.
  • Elke positie die druk op de buik kan veroorzaken moet worden vermeden.
  • Vermijd evenwichtshoudingen die moeders in een onstabiele en onveilige situatie kunnen brengen. In mijn jarenlange ervaring ben ik, om veilig les te kunnen geven, de muur veel gaan gebruiken als steun om het gewicht los te laten en moeders niet te veel te vermoeien.

Waar Moet je je op Richten Tijdens de Zwangerschapsyoga les?

  • Focus op asana die werken op het openen van de bekkenbodem ter voorbereiding op de bevalling.
  • Werk aan het openen van de hoge ruggengraat, omdat moeders de neiging hebben hun schouders te sluiten door het grotere gewicht van hun borsten.
  • Stimuleer het strekken van de ruggengraat en leer variaties die helpen ruimte te creëren voor de buik en de baby; controleer altijd of er geen situaties zijn die ongemak kunnen veroorzaken.

Belangrijk om te onthouden, en om je studenten aan te herinneren: Het doel van Prenatale Yoga is niet om te leren hoe je yoga moet beoefenen, maar om de beoefening juist en toegankelijk te maken in het huidige moment. We passen traditionele yoga aan aan het moment van zwangerschap en maken het daardoor specifiek voor het psycho-fysieke welzijn van de moeder.

Hoe Verschilt het Lesgeven in Zwangerschapsyoga van Trimester tot Trimester?

De drie trimesters vereisen een specifieke en gedifferentieerde aanpak: In het algemeen moeten buikcompressie asana’s en twists vermeden worden, terwijl begin- en eindontspanning steeds belangrijker worden. Je moet je concentreren op het overwinnen van angst en acceptatie. Als lerares moet je goed luisteren naar wat toekomstige moeders je vertellen, en elk teken van malaise en ongemak in een asana moet leiden tot variaties en veranderingen.

Tijdens het eerste trimester voelen veel vrouwen zich normaal en zien ze er normaal uit. Ze hebben ook het gevoel dat ze elke asana aankunnen, maar dat zouden ze niet moeten doen. De aandacht moet verschuiven naar ademhaling, visualisatie, bewustzijn van het eigen lichaam, en zachte houdingen.

Het tweede trimester is de beste tijd omdat moeders zich dan lichamelijk beter voelen. Moeders in het tweede trimester hebben meer energie en minder angsten over de gezondheid van de baby. Moeders beginnen zich nu zorgen te maken over hun gewichtstoename en de buik die groeit en hen belemmert in hun gewone bewegingen. In deze fase zijn de variaties van de asana’s van fundamenteel belang om ruimte te scheppen voor de organen van de moeder en voor het lichaam van de zich ontwikkelende baby. Wees altijd duidelijk in de uitleg van de veranderingen die zich voordoen in het lichaam van de moeder en de baby en let altijd op de mate van vermoeidheid van de moeders.

Tijdens het derde trimester ligt de nadruk op de ontspanning van het lichaam, visualisaties van de bevalling, en op het feit dat nu het moment komt dat moeder en baby elkaar leren kennen. Alle asana’s moeten neigen naar het creëren van ruimte en openheid.

Uitdagende Houdingen voor Zwangere Vrouwen

Iedere vrouw is anders, iedereen is anders en ieders ervaringen zijn anders. In prenatale yogalessen moet je ervoor zorgen dat je elke vrouw goed kent, zodat je ondersteuning en variatie kunt bieden.

Als je met specifieke situaties te maken krijgt, kun je privélessen aanbieden waarin je alles aanpast aan de individuele omstandigheid. Je moet weten hoe je de houdingen en oefeningen kunt aanpassen om ze minder intensief te maken. Je doel als Prenatale Yoga docent is het bevorderen van het gevoel van lichtheid, het ontwikkelen van meer gezonde ademhalingspatronen, en het begeleiden van de moeders bij meditatie, visualisaties, en ademhalingstechnieken.

Elke dag is een andere dag met zijn specifieke veranderingen en behoeften die niet alleen afhangen van het lichaam dat zich aanpast maar ook van externe factoren zoals bijvoorbeeld de opeenvolging van de seizoenen.

Lichaamsdelen die extra Aandacht nodig Hebben in de Prenatale Yoga les

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van maagklachten, verzuring en pijn in de onderrug, algemene houdingsproblemen veroorzaakt door de verschuiving van het evenwichtscentrum en het extra gewicht dat ze moeten dragen.

Het is noodzakelijk om de praktijk te richten op het bekkengebied en de heupen en op de problemen van incontinentie en constipatie waar zwangere vrouwen vaak mee te maken krijgen.

De groei van de buik en de borst veroorzaakt ook problemen in de rust- en slaapfase die verstoord worden door de groeiende moeilijkheid om een comfortabele houding te vinden en door de bezorgdheid over de nakende komst van de baby.

Hulpmiddelen voor het Geven van Prenatale Yoga

Voordat u met de les begint, zorg ervoor dat u de volgende noodzakelijke steunen heeft, voor elke student:

  • 2 steunen (kussen of bolster)
  • 1 riem
  • 1 stoel zonder armleuningen
  • 2 stenen
  • 1 deken

Gewichten zijn facultatief maar zeer aan te bevelen, die met zand zijn gevuld zijn prima. Het is ook belangrijk om illustratief materiaal te hebben dat betrekking heeft op de anatomie en de veranderingen die plaatsvinden en zullen plaatsvinden in het lichaam van moeders en hun opgroeiend kind.

Inclusief de Baby

Onthoud altijd dat wanneer je yogales geeft tijdens de zwangerschap, je publiek minstens dubbel zo groot is als wat je voor je ziet. Het opgroeiende kind kan je stem horen en wordt erdoor beïnvloed, net zoals het beïnvloed wordt door de sensaties en bewegingen van de moeder. Je moet in staat zijn om vrouwen te begeleiden in het accepteren van de veranderingen die plaatsvinden in hun lichaam en om samen met hen de groei van hun kind te volgen.

Het doel van Prenatale Yoga

Het doel van yoga tijdens de zwangerschap is om de moeder bewust te maken van haar lichaam en de veranderingen die plaatsvinden. Het doel is ook om hen te leren ontspannen en te luisteren zonder angst, om de tijd te vinden om de veranderingen te accepteren, en om zichzelf de tijd te geven om deze negen maanden te leven volgens hun eigen ritme en dat van het kind.

Een ander doel van yoga tijdens de zwangerschap is om ruimte te creëren en moeders te leren hoe ze in contact kunnen komen met hun innerlijke wijsheid en hoe ze de normale loop van de natuur kunnen accepteren en vertrouwen, op deze manier zullen ze weten hoe ze op hun instincten kunnen vertrouwen en zullen ze in staat zijn om rustig de juiste keuzes te maken voor zichzelf en hun baby.

Het Belang van je Kalm Voelen

We leven in een zeer snelle maatschappij, vol eisen en plichten. Yoga geeft de moeder de tijd die zij verdient om te genieten van de schepping van het leven waarin haar lichaam is verwikkeld.

Zich kalm voelen zal moeders helpen om zich diep te concentreren, om spanningen los te laten, om de angst voor verandering en twijfel onder ogen te zien; om angsten te verminderen; om voor lichaam en geest te zorgen. Zich rustig voelen verlaagt de hartslag en verhoogt de intuïtie, brengt ons in contact met ons onderbewustzijn, verbetert de emotionele band met onszelf en met anderen.

Haar Ondersteunen om Zich Sterk te Voelen en Vertrouwen in haar Lichaam te Ontwikkelen

Yoga brengt rust, kracht en evenwicht in het avontuur van de zwangerschap en in de les worden yogahoudingen aangenomen die voldoen aan elke fase van de zwangerschap. Op deze manier ontwikkelen moeders moed, kracht en de beslissing om de bevalling en weeën aan te gaan. Moeders nemen het initiatief om de bevalling niet passief te ondergaan, maar om er controle over te nemen en er actief deel van uit te maken.

Werken aan de Verbetering van het Lichaamsbewustzijn en de Kracht

Het energieniveau van moeders verandert van dag tot dag. In Prenatale Yoga leert een zwangere vrouw naar zichzelf te luisteren, veilig te oefenen, en te kiezen voor een zachte in plaats van een intensieve oefening als en wanneer dat nodig is.

De Belangrijke rol van de Ademhaling

Het is heel belangrijk voor de moeder om te begrijpen dat ze goed voor zichzelf moet zorgen en een nieuwe positieve gewoonte moet creëren met betrekking tot houding, oefeningen en ademhaling. Hoe beter de moeder ademt, hoe gezonder de baby zal zijn. Met veel zuurstof en voedingsstoffen zal de baby gezond en sterk groeien. Hetzelfde geldt voor moeders, die voldoende zuurstof en energie moeten krijgen door ademhalings- en pranayama-oefeningen om een vitale en rustige zwangerschap te ervaren.

Bied moeders ademhalingsoefeningen aan die ze dagelijks thuis kunnen beoefenen. Onthoud dat bij yoga tijdens de zwangerschap op geen enkele manier gebruik wordt gemaakt van ademhalingsoefeningen.

De Take-Away: Zwangerschapsyoga Onderwijzen

Het geven van lessen Zwangerschapsyoga is zeer de moeite waard. Je helpt moeders zich te ontwikkelen tijdens een van de meest uitdagende en mooiste periodes in hun leven. Ik ervaar het als een enorm voorrecht om hen te mogen begeleiden en echt voor hen te mogen zorgen tijdens hun zwangerschap en daarna. Na de bevalling kunnen ze nog ongeveer 3 maanden naar de Prenatale Yoga les komen (6 maanden als ze een moeilijke bevalling hebben gehad, met een keizersnede bijvoorbeeld). Na die periode kunnen ze weer deelnemen aan de reguliere lessen.

Over de auteur

Lucia Seglie

Lucia Seglie is an experienced yoga teacher and yoga teacher trainer. Lucia started her yoga journey in India with traditional teachers. During her 10-year teaching career, she has worked with various anatomy and physiology experts and has developed a comprehensive approach to yoga and Restorative Yoga in particular and including teaching, adjustment, and modification techniques.

Lucia runs successful two yoga studios in Italy and guides a team of more than 10 yoga teachers. She has taught Restorative Yoga for many years and collaborates with Arhanta Online Academy in offering an Online Restorative Yoga Teacher Training.

Related Posts