Een inleiding tot de geschiedenis en voordelen van Yin Yoga

Yin Yoga is een yogastijl die enorm in populariteit toeneemt. Tijdens de Yin Yoga-beoefening worden de houdingen voor langere tijd vastgehouden, variërend van 3 tot 5 minuten of langer. Als je langere tijd poseert, rek je de diepere lichaamsweefsels zoals de pezen, fascia, ligamenten en andere bindweefsels. Dit verhoogt de algehele flexibiliteit en verbetert de bloedsomloop in de gewrichten en andere weefsels. Tijdens Yin Yoga worden specifieke asana-reeksen gebruikt om bepaalde energiekanalen of nadi’s te stimuleren. De focus tijdens de oefening is naar binnen en meditatief en de leraar kan ervoor kiezen om de studenten naar een nog diepere meditatieve staat te leiden door ‘Dharma-lezingen’ te geven. Dit zijn monologen over het lichaam, de poses of de nadi’s . De leraar kan ook boeddhistische verhalen of zelfs zijn eigen ervaring en wijsheid delen.

Yin Yoga cursusoefeningen

Yin en yang

Als je Yin Yoga wilt begrijpen, moet je de 2 concepten “Yin” en “Yang” begrijpen. Het zijn twee tegengestelde krachten in de natuur. Ze zijn niet alleen aanwezig in de natuur om ons heen, maar ze zijn ook aanwezig in ons eigen lichaam en geest. Yin staat voor langzaam, zacht, passief en koud. Het wordt geassocieerd met water, aarde, maan, vrouwelijkheid en nacht. Yang staat daarentegen voor snel, hard, actief en heet. Het wordt geassocieerd met vuur, zon, mannelijkheid en dag. Hoewel de twee concepten tegenstellingen zijn, vullen ze elkaar aan en moeten ze in balans en harmonie zijn. In yoga zien we dit verschil in het beoefenen van asana’s. Sommige yogahoudingen zijn passief en activeren Yin, terwijl andere houdingen dynamischer en actiever zijn en Yang-eigenschappen activeren.

Geschiedenis van Yin Yoga

Yin Yoga is geen nieuwe beoefeningsvorm, maar stamt uit de oude yogapraktijk. Deze yogastijl werd eind jaren zeventig in het Westen geïntroduceerd door Paulie Zink, een vechtsportkampioen en taoïstische yogaleraar. Hij creëerde ‘Yin en Yang’-yogalessen, waarbij hij asana’s en disciplines combineerde van Hatha Yoga, Taoïstische Yoga en andere door hemzelf ontwikkelde disciplines. Deze stijl stond bekend als ‘Yin Yoga’. Paul Grilley, een leerling van Zink, paste Yin Yoga een beetje aan, gebruikmakend van zijn kennis van anatomie en Chinese geneeskunde. Een leerling van Grilley, Sarah Powers, ontwikkelde Yin Yoga nog verder. Ze gebruikte haar kennis van meridiaansystemen en maakte Yin Yoga-reeksen om de energiekanalen te stimuleren en de focus meer op de ademhaling te brengen.

In de originele Yin Yoga van Zink is er zowel activiteit als passiviteit. Het biedt een combinatie tussen Yin en Yang. Grilley en Powers ontwikkelden de yogastijl en gaven meer belang aan het passieve deel. De meeste houdingen zijn zittende of liggende houdingen die lang vol gehouden kunnen worden. Dit is de Yin Yoga zoals we die vandaag de dag kennen.

Yin Yoga versus Hatha Yoga

Yin Yoga deelt enkele overeenkomsten met Hatha Yoga, maar heeft ook enkele significante verschillen. Omdat de asana’s op elkaar lijken, maar verschillende uitlijningen en voordelen hebben, kunnen de namen van de asana’s verschillen.

Hatha Yoga is een combinatie van Yin en Yang: sommige houdingen helpen het lichaam en lichaamssystemen op te warmen en te activeren, terwijl andere het lichaam en de geest willen ontspannen en kalmeren. Het doel van Hatha Yoga is om de geest te leren beheersen door het lichaam te beheersen. Yin Yoga probeert echter alleen te ontspannen en af ​​te koelen en omvat Yang niet. Het doel is om volledig in de houding te ontspannen. Hoe langer je poseert, hoe meer je de spanningen kunt loslaten. Daarom werk je bij Yin Yoga meer aan de diepere weefsels zoals de pezen, fascia en bindweefsels. Beide yogastijlen hebben tot doel innerlijke rust en een meditatieve gemoedstoestand te creëren, echter in een andere benadering.

Als je meer wilt weten over Yin Yoga, volg dan een Yin Yoga Docenten Trainer Cursus in Nederland bij Arhanta Yoga . Of volg een Hatha Yoga Docenten Trainer Cursus in de Arhanta Yoga ashram in Nederland of in India en ontdek meer over Klassieke Hatha Yoga.

Subscribe now to receive our series of short e-books

Our E-books

Subscribe to our mailing list and receive a series of short e-books