Geschiedenis van Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga of Vinyasa Flow is geen systeem en volgt geen duidelijke afstamming, hiërarchie of leidende goeroe. Er is geen officiële oprichter van Vinyasa Yoga. Vinyasa Yoga is een moderne yogastijl, geboren uit de Ashtanga Vinyasa Yoga-traditie. De Ashtanga Vinyasa-traditie is op haar beurt gebaseerd op de leer van Sri Krishnamacharya. Krishnamacharya leerde dat de bewegingen tussen elke asana net zo belangrijk moeten zijn als de houdingen zelf. Zijn idee hierachter was om de concentratie en het lichaamsbewustzijn tijdens de hele oefening te verdiepen. In plaats van te focussen op “in de houding komen” en dan te ademen, is het doel in Vinyasa Yoga om de diepe ademhaling en het lichaamsbewustzijn consistent te houden tijdens alle bewegingen tijdens de beoefening.

Sri Tirumalai Krishnamacharya

Krishnamacharya wordt beschouwd als de grootvader van moderne yoga. Hij reisde in 1916 naar de Himalaya om yoga te leren. Daar ontmoette hij zijn goeroe, Sri Ramamohan Brahmachari, en bracht zeven en een half jaar met hem door. Gedurende deze tijd bestudeerde hij het Ashtanga (Raja) Yoga-systeem, ook bekend als de Acht ledematen van Yoga .

In 1933 begon hij yoga te doceren in Mysore, India, en later in Madras, India, voor veel Indiase en westerse studenten. Naast Pattabhi Jois zijn zijn bekendste studenten Indra Devi, BKS Iyengar en zijn zoon, TKV Desikachar. Beïnvloed door deze meesters, hebben verschillende yogastijlen zich ontwikkeld vanuit één bron, aangezien hun vertegenwoordigers op verschillende tijden studenten van Krishnamacharya waren. Krishnamacharya onderwees in Mysore een diverse praktijk samen met meer traditionele en originele vormen van Ashtanga Yoga. In Madras veranderde hij zijn stijl, die uiteindelijk Viniyoga werd.

TKV Desikachar

TKV Desikachar (1938-2016) was de zoon van Krishnamacharya. Hij was van mening dat yoga moet worden afgestemd op de individuele behoeften. Aanvankelijk gebruikte hij de term, Viniyoga, om zijn stijl van Hatha Yoga te beschrijven; later liet hij de term vallen, maar niet de aanpak.

Hoewel hij een groot deel van zijn volwassen leven doceerde en yoga doceerde, werd Desikachar opgeleid als bouwkundig ingenieur. Hij was ook de oprichter van Krishnamacharya Yoga Mandiram in Chennai, India. Geboren in India, TKV Desikachar was als kind niet geïnteresseerd in yoga en in de vroege volwassenheid. In de twintig keerde hij terug naar zijn roots en studeerde hij onder zijn vader.

Desikachar gaf voor het eerst lezingen in de Verenigde Staten in 1976 en bezocht later regelmatig, waar hij les gaf en lezingen gaf over zijn benadering van yoga en yoga healing. Hij was van mening dat yoga relevant kan zijn voor alle mensen, ongeacht fysieke mogelijkheden. Het aanpassen van yogapraktijken aan de behoeften van elke yogi stond centraal in zijn aanpak. Door middel van yogatherapie integreerde hij de fysieke beoefening van asana, pranayama, meditatie en het traditionele medische systeem van Ayurveda om de fysieke en mentale gezondheid te bevorderen.

KS Patthabi Jois

De Ashtanga-school is ontwikkeld door Patthabi Jois. Hij gaf les in Mysore, India in de eerste helft van de 20e eeuw. Later werd Ashtanga Yoga door Jois onderwezen als bewegende meditatie die hij ook Ashtanga Vinyasa begon te noemen.

In de beoefening van Ashtanga Vinyasa Yoga wordt adem gecoördineerd met beweging. Deze Ashtanga Vinyasa Yoga is de bron van bijna alle Vinyasa Yoga, Power Yoga en Yoga Flow-stijlen die tegenwoordig zo populair zijn geworden in het Westen.

 

Wat is Vinyasa (Flow) Yoga?

Vereenvoudigde, moderne Vinyasa Flow Yoga (ook bekend als Flow Yoga) kan het best worden omschreven als freestyle Ashtanga Vinyasa omdat het niet voldoet aan de strakke structuur van de Ashtanga Vinyasa-serie, opgesteld door K. Pattabhi Jois.

Veel Vinyasa Flow-lessen volgen de basisstructuur van de Ashtanga Primary Serie, te beginnen met Suryanamskara A en B, maar bieden daarna verschillende reeksen. Veel lessen volgen ook nauw de basis staande volgorde van de Ashtanga-traditie en de afwerkingsreeks. Er zijn geen vaste series houdingen. Elke klas kan anders zijn. De basissyntaxis van Vinyasa yoga stelt iemand in staat om een veranderende syllabus van houdingen te verkennen. Je kunt poses uit de eerste, tweede en derde reeks van Ashtanga op een meer toegankelijke manier verkennen dan in de praktijk van de Ashtanga Vinyasa-serie.

 

Wat betekent Vinyasa?

De term vinyasa is een compositie van twee woorden. Nyasa heeft verschillende betekenissen zoals ‘plaatsen’, ‘speciale bestelling’ en ‘aandacht’, ‘en vi’, wat ‘speciaal’ betekent. Vinyasa heeft veel betekenissen in de Sanskriet-taal, maar in de context van yoga kan Vinyasa het beste worden geïnterpreteerd als

 • Speciale manier
 • Speciale bestelling
 • Met aandacht

Het wordt vaak geïnterpreteerd als een praktijk met een thema of doeleinden die bestaat uit poses die aan elkaar zijn gekoppeld en aan elkaar zijn gekoppeld.

Er zijn zoveel versies, reeksen en definities als er leraren zijn. Vinyasa Yoga of Vinyasa Flow is geen systeem. Er is geen duidelijke afstamming, geen hiërarchie en geen leidende goeroe.

 Vinyasa, geschreven met kleine letters, verwijst meestal naar de voortgang en continuïteit tussen de asana’s. In Ashtanga Vinyasa Yoga worden de vloeiende overgangen van de ene pose naar de andere, de beroemde jump-backs en jump-throughs worden vinyasa genoemd . Het meest gebruikelijke gebruik is om een specifieke koppelingssequentie te definiëren (gebaseerd op de zonnegroet – chaturanga / up dog / down dog) die is gecoördineerd met de ademhaling en je van pose naar pose brengt. De oefening wordt een stroom getimed op de ademhaling in plaats van slechts een reeks discrete houdingen.

De vinyasa geeft ritme aan de oefening, houdt de warmte op peil, bouwt kracht op in het bovenlichaam en fungeert als een tegenhouding om de benen te strekken en de ruggengraat weer neutraal te maken voor de volgende reeks.

Elke volgorde van het stromen van asana naar asana kan een vinyasa worden genoemd – het hoeft niet gerelateerd te zijn aan de zonnegroetbewegingen die je tegenkomt in de Ashtanga Vinyasa-stijl.

Met het concept van bewust bewegen, ‘op een speciale manier’ in gedachten, richt een Vinyasa Flow-les zich op relaties tussen houdingen en, van eenvoudige naar meer complexe asana’s. Leraren werken ook vaak met het stellen van een intentie en het behouden van de lichaam-adem-geestverbinding.

 

Kenmerken van Vinyasa Yoga

Koppeling van poses

Vinyasa Yoga verbindt de ene houding met de volgende door middel van de ademhaling. Wanneer de houdingen zo worden beoefend, vloeien ze in elkaar over. Daarom wordt het ook wel “Flow Yoga” genoemd. Het tegenovergestelde van Vinyasa Yoga zijn meer klassieke stijlen zoals Hatha Yoga, waarbij studenten in een asana komen, op een stabiele manier in de houding blijven en dan ‘de houding breken’ door naar buiten te komen.

Lees meer: Wat is Hatha Yoga?

Adem brengt beweging in beweging

De overgang van de ene asana naar de volgende wordt altijd geïnitieerd vanuit de adem. De ademhaling kan dieper en gespannener worden als gevolg van fysieke activiteit, maar idealiter zou deze regelmatig en door de neus moeten blijven. De ademhaling creëert het ritme en de timing die ten grondslag liggen aan het verbinden van de houdingen. Krishnamacharya reisde zelfs van stad naar stad om yoga-uitvoeringen te geven met zijn studenten. Om ze synchroon te laten bewegen, instrueerde hij hen om dieper te ademen en met een lichte keelconstructie, die gewoonlijk ‘Ocean Breath’ of ‘Ujjayi Breathing’ wordt genoemd.

Cardiovasculaire training

Een Vinyasa Yoga-beoefening omvat meestal intense bewegingen en genereert een cardiovasculaire training die niet altijd aanwezig is in andere vormen van yoga-asana-beoefening. Dit staat in contrast met de klassieke Hatha Yoga-principes waarin we eigenlijk proberen de hartslag in rust te houden, zodat we subtielere processen in het fysieke lichaam stimuleren (het endocriene systeem, het lymfestelsel, enz.)

Verscheidenheid

Een bepalend kenmerk van Vinyasa Flow lessen is de variatie in volgorde van les tot les. Geen twee lessen zijn hetzelfde. Dit staat in schril contrast met systemen met een vaste vorm zoals Ashtanga Vinyasa Yoga en Bikram Yoga.

Bewegende meditatie

Vinyasa Yoga vereist vanwege zijn intensiteit en variatie intense focus. De oefening kan je in een toestand brengen die kan worden omschreven als bewegende meditatie.

 

De 4 bepalende elementen van Vinyasa Flow lessen

Over het algemeen is een Vinyasa Flow les een uitdaging, gericht op continue diepe ademhaling en evolueert voortdurend naarmate je praktijk zich verdiept.

De zonnegroet uit de Ashtanga Vinyasa traditie vormt de ruggengraat van een Vinyasa Flow les. De Surya Namaskara A en B worden gebruikt in hun “pure” vorm om het lichaam op te warmen, en dan worden ze als rode draad door de hele oefening gebruikt om in verschillende asana’s en oefeningen te weven.

 

1. Surya Namaskara A

Instructies

 1. Vanaf Samasthiti (Tadasana), met de tenen tegen elkaar, kunnen de hielen iets uit elkaar staan. Armen naast je, rug lang.
 2. Adem in – hef je armen boven je hoofd in lijn met je voorhoofd, handpalmen tegen elkaar en kijk samen met je duimen.
 3. Adem uit – Open de armen zijwaarts, buig naar voren met een platte rug en breng de handen op de grond naast je voeten, waarbij de kruin van je hoofd naar de vloer reikt.
 4. Adem in – Til je borst op en kijk naar voren
 5. Adem uit – stap of spring lichtjes in High Plank en daal af naar Chaturanga Dandasana
 6. Adem in – Richt uw voeten en open uw borst, schouders wijd en kijk vooruit of diagonaal omhoog (naar boven gerichte hond )
 7. Adem uit – Krul uw tenen en duw uw heupen naar achteren en omhoog (u kunt uw voeten lichtjes naar binnen laten lopen). Het vinden van een stabiele positie in neerwaarts gerichte hond en 5 ademhalingen vasthouden …. 1… ..2… ..3… ..4… ..5 …. terwijl je uitademt, buig je knieën en kijk tussen je handen
 8. Adem in – stap of spring lichtjes naar voren , met je voeten tussen je handen en kijk vooruit met je borst omhoog
 9. Adem uit – Vouw naar beneden , handen naast je voeten, de kruin van je hoofd reikt naar de vloer
 10. Adem in – strek je armen wijd naar de zijkant, kom met een platte rug en breng je handen boven je hoofd. Staar met je duimen naar het plafond, nek langwerpig
 11. Adem uit – Samasthiti.

Vinyasa Yoga Surya Namaskara A stappen 1-6Vinyasa Yoga Surya Namaskara A stappen 7-11

 

2. Surya Namaskara B

Instructies

 1. Vanaf Samasthiti (Tadasana), met de tenen tegen elkaar, kunnen de hielen iets uit elkaar staan. Armen naast je, rug lang.
 2. Adem in – buig je knieën en breng je armen boven je hoofd in lijn met je voorhoofd, handpalmen tegen elkaar en kijk samen met je duimen ( Utkatasana ).
 3. Adem uit – strek je knieën en vouw naar voren met een platte rug, breng de handen op de grond naast je voeten, waarbij de kruin van je hoofd naar de grond reikt.
 4. Adem in – Til je borst op en kijk naar voren
 5. Adem uit – stap of spring lichtjes in High Plank en daal af naar Chaturanga Dandasana
 6. Adem in – Richt uw voeten en open uw borst, schouders wijd en kijk vooruit of diagonaal omhoog (naar boven gerichte hond )
 7. Adem uit – Krul je tenen en duw je heupen naar achteren en omhoog (naar beneden gerichte hond )
 8. Adem in – Breng je linkerhak 45 graden naar voren en zet je rechtervoet tussen je handen naar voren ( Virabadhrasana I ). Rechterknie is boven de enkel, linkerbeen recht, armen boven je hoofd, staar samen met je duimen
 9. Adem uit – Leg je handen op de mat en ga met je rechtervoet achteruit, naar High Plank en laat je zakken in Chaturanga Dandasana
 10. Adem in – Richt uw voeten en open uw borst, schouders wijd en kijk vooruit of diagonaal omhoog (naar boven gerichte hond )
 11. Adem uit – Krul je tenen en duw je heupen naar achteren en omhoog (naar beneden gerichte hond )
 12. Adem in – Breng je rechterhak 45 graden naar voren en zet je linkervoet tussen je handen naar voren ( Virabadhrasana I ). Linkerknie is boven de enkel, rechterbeen recht, armen boven je hoofd, kijk samen met je duimen
 13. Adem uit – Leg je handen op de mat en ga met je linkervoet achteruit, naar High Plank en laat je zakken in Chaturanga Dandasana
 14. Adem in – Richt uw voeten en open uw borst, schouders wijd en kijk vooruit of diagonaal omhoog (naar boven gerichte hond )
 15. Adem uit – Krul uw tenen en duw uw heupen naar achteren en omhoog (u kunt uw voeten lichtjes naar binnen laten lopen). Het vinden van een stabiele positie in neerwaarts gerichte hond en 5 ademhalingen vasthouden…. 1… ..2… ..3… ..4… ..5. … Terwijl je uitademt – buig je knieën en kijk tussen je handen
 16. Adem in – stap of spring lichtjes naar voren , met je voeten tussen je handen en kijk vooruit met je borst omhoog
 17. Adem uit – Vouw naar beneden , handen naast je voeten, de kruin van je hoofd reikt naar de vloer
 18. Adem in – buig je knieën en steek je handen boven je hoofd om in Utkatasana te komen, staar samen met je duimen naar het plafond, nek langwerpig
 19. Adem uit – Strek de benen, armen naast je

 

3. Vinyasas – Overgangen

Wanneer leerlingen gezegd wordt “een vinyasa te nemen”, vraagt de leraar hen om van de ene asana naar de andere over te gaan door de volgorde te volgen van:

Plank – Chaturanga Dandasana naar Urdhva Mukha Shvanasana naar Adho Mukha Shvanasana en vandaar ofwel om te springen / naar voren te stappen om te gaan zitten of om een staande asana binnen te gaan door een voet naar voren te stappen.

Bij het uit een zittende asana komen, omvat de vinyasa:

Een lift-up, gevolgd door een sprong / stap terug naar Chaturanga Dandasana naar Urdhva Mukha Shvanasana naar Adho Mukha Shvanasana.

 

Dit is de traditionele Vinyasa, zoals overgenomen uit de Ashtanga Vinyasa Practice van K. Patthabi Jois.

Er zijn talloze manieren om variatie te creëren met de vinyasa’s en binnen Surya Namaskara A en B, bijvoorbeeld:

Vervang Utkatasana (In Surya Namaskar B) door:

 • Malasana (Garland Pose)
 • Parshva Utkatasana (Twisted Chair Pose)

Vervang Chaturanga Dandasana door:

 • Lage plank op ellebogen
 • Sashtang Pranamasana (buikligging)
 • Supta Eka Pada Rajkapotasana (Sleeping Pigeon Pose)

Vervang Urdhva Mukha Shvanasana door:

 • Lage cobra / uitgebreide cobra
 • Anahatasana (smeltend hart)
 • Shalabhasana (Sprinkhaan houding)
 • Dhanurasana (Boog houding)

Vervang Virabadhrasana I (Surya Namaskara B) door:

 • Virabhadrasana II en variatie (Krijger II en variaties)
 • Ashta Chandrasana (acht halve maan vormen)
 • Sukha Hanumanasana (Makkelijke aap houding)
 • Utthita Trikonasana (uitgebreide driehoekshouding)
 • Utthita Parshvakonasana (Uitgebreide zijhoekhouding)
 • Prasarita Padottanasana (Staande hoek houding)

Vervang Adho Mukha Shvanasana door:

 • Shashankasana (kindhouding)
 • Khagasana (Hare Pose)
 • Pincha Mayurasana/ steady dolphin (onderarmstand)

4. Het tellen van de ademhalingen – Ujjayi-ademhaling

Een belangrijk element, vooral van het eerste deel van de les (voordat je gaat zitten) is het tellen van de adem. In de meeste Vinyasa Yoga-lessen telt de leraar het aantal ademhalingen dat studenten de pose moeten houden. Meestal zijn dat 5 ademhalingen per pose.

De ademhaling moet langzaam en gecontroleerd zijn, wat gewoonlijk Ujjayi-ademhaling of oceaanademhaling wordt genoemd. Het is technisch gezien niet de juiste (klassieke) Ujjayi Pranayama, maar Full Yogic Breath. Terwijl je diep ademt, vernauwt men, om het ‘oceaangeluid’ te creëren, voorzichtig de opening van de keel om enige weerstand tegen de doorgang van lucht te creëren. Door voorzichtig de adem in te halen bij inademing en zachtjes de adem uit te drukken bij uitademing tegen deze weerstand, wordt een goed gemoduleerd en rustgevend geluid gecreëerd – zoiets als het geluid van oceaangolven die in- en uitrollen.

Lees: Het verschil tussen pranayama en ademhalingsoefeningen

Lesgeven in Vinyasa Yoga

Het geven van Vinyasa Yoga kan relatief eenvoudig zijn en beide behoorlijk uitdagend. Het hangt af van hoe je lesgeeft: kies je ervoor om voornamelijk op je eigen mat te blijven en de meeste houdingen en oefeningen fysiek te demonstreren, terwijl je de flow instrueert? Of kies je ervoor om rond te blijven lopen en je leerlingen mondeling door de praktijk te begeleiden?

In het eerste scenario is het vrij eenvoudig om les te geven, als je eenmaal de stroom van de reeks goed kent. U kunt uw leerlingen echter niet goed zien en u kunt uw klas niet aanpassen aan hun behoeften en niveau. Vinyasa Yoga leren terwijl je nog steeds kunt observeren, aanpassen en wijzigen, is echter een uitdagendere prestatie en vereist oefening.

Het is onze diepgewortelde overtuiging hier bij Arhanta, dat om als leraar te groeien en je studenten echt te dienen, je volledige aandacht aan de student moet worden besteed. Oplettend zijn en je studenten observeren, zal het verschil voor hen maken om ervoor te kiezen om keer op keer terug te komen naar je lessen, in plaats van simpelweg te oefenen met een video thuis. En het maakt lesgeven zo veel interessanter, spannender en verhelderend!

Lees: Hoeveel ervaring heb je nodig om yogaleraar te worden?

Over de auteur

Ram Jain

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts