July 23, 2024

Raja Yoga heeft vele namen; "Koninklijke Yoga" en "Yoga van Koningen" zijn er een paar die je misschien bent tegengekomen. Maar wat heeft deze vorm van yoga te maken met koningen en royals?  De waarheid is dat het dat niet heeft, en ook nooit heeft gehad... 

Lees verder om te ontdekken wat Raja Yoga betekent, waar het past binnen het grotere geheel van yoga, wat de voordelen ervan zijn en hoe je Raja Yoga thuis kunt beoefenen met behulp van eeuwenoude wijsheid uit de Acht Ledematen van Yoga. 

Wat betekent Raja Yoga?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat Raja Yoga oorspronkelijk geschreven werd als "Raj", maar vanwege de uitspraak werd het vaak verkeerd gespeld als "Raja" (vergelijkbaar met Ram uitgesproken als "Rama").  Hoewel het woord "Raja" koning betekent, betekent de oorspronkelijke spelling "Raaj" eigenlijk controle.

Daarom is Raja Yoga niet de Yoga van Koningen. In plaats daarvan is het een diep spirituele beoefening die draait om de beheersing van het Zelf. In Raja Yoga beheers je je lichaam, adem, geest en verlangens om het ego te verwijderen en de staat van Samadhi, of verlichting, te bereiken.

De vier wegen van yoga

De Vier Wegen Van Yoga

De yogafilosofie presenteert vier yogapaden die naar verlichting leiden. Door de verwarring die veroorzaakt wordt door de mythe van de 'Yoga der Koningen', wordt soms gesuggereerd dat Raja Yoga het superieure pad is. De waarheid is dat alle vier de paden gelijk zijn. Je kunt er één of meer beoefenen, het hangt af van je persoonlijke reis.

De vier paden in de yogafilosofie zijn:

  1. Karma Yoga (het pad van plicht) 
  2. Bhakti Yoga (het pad van devotie) 
  3. Raja Yoga (het pad van zelfbeheersing)
  4. Jnana Yoga (het pad van de kennis van het Zelf)

De oorsprong van Raja Yoga

Tragisch genoeg is veel van het oude schriftelijke verslag van yoga verloren gegaan, niet alleen door het verval van archieven, maar ook door opzettelijke vernietiging tijdens historische invasies en oorlogen. We weten echter wel dat ongeveer 2500 jaar geleden, de eerbiedige wijze Maharishi Patanjali, met de hulp van zijn collega Rishi's (geleerde monniken), de Raja Yoga Soetra's samenstelde om het doel en het pad van Raja Yoga uit te leggen, die we nu kennen als de Yoga Soetra's van Patanjali

Leert dit Raja Yoga boek ons alles wat er te weten valt over deze stijl? Nee, niet eens in de buurt, maar dat was ook nooit de bedoeling. Samengesteld voor de opleiding van monniken en geleerden, kan het meer gezien worden als een inleidende cursus in Raja Yoga. De diepere duik werd (en wordt nog steeds) verondersteld te komen van langdurige studie, mogelijk bij monniken die hun kennis al duizenden jaren doorgeven.

Raja Yoga in Yoga Filosofie

Raja Yoga in Yoga Filosofie

Yoga kan erg verwarrend lijken. Er zijn zoveel paden, ledematen, Sanskriet woorden en betekenissen die voortdurend in ontwikkeling zijn. Laten we de fundamentele concepten van Raja Yoga eens op een rijtje zetten voordat we dit pad in meer detail gaan verkennen.

Yoga 

Yoga is een overkoepelende term die wordt gebruikt om de filosofie of levenswijze te beschrijven die eeuwen geleden is ontwikkeld door oude goeroes. In de loop der jaren zijn onder deze noemer verschillende praktijken geïntroduceerd, waaronder meditatie, asana's en pranayama om er maar een paar te noemen, die allemaal zijn ontworpen om ons te helpen het fundamentele doel van yoga te bereiken: zelfrealisatie en verlichting.

De vier paden

In de yogafilosofie zijn de Vier Paden alternatieve routes die je kunt nemen tijdens je reis naar zelfrealisatie. Deze paden zijn: Karma Yoga, Bhakti Yoga, Raja Yoga en Jnana Yoga. 

De acht ledematen

Ashtanga's Acht Ledematen van Yoga is een gedetailleerde lijst van acht stappen die je kunt nemen om dichter bij zelfrealisatie te komen. Deze stappen worden ook beschreven in het pad van Raja Yoga, of Ashtanga Yoga. 

Meer lezen: Karma en Dharma: Doe je het goed?

Is Raja Yoga hetzelfde als Ashtanga Yoga?

Raja Yoga is Ashtanga Yoga. Maar zo eenvoudig is de definitie van Raja Yoga helaas niet. Er zijn vandaag de dag twee verschillende soorten Ashtanga Yoga, dus het is belangrijk dat je begrijpt welke we hier bedoelen. 

In de yogafilosofie betekent Ashtanga Yoga "acht ledematen", een beschrijving van de acht stappen die beoefenaars nemen op weg naar zelfrealisatie. De laatste jaren wordt Ashtanga echter gebruikt om Ashtanga Vinyasa Yoga aan te duiden, een reeks strikt gestructureerde asana-reeksen die in de 20e eeuw door Sri Pattabhi Jois zijn ontwikkeld.

Dus als we verwijzen naar Ashtanga Yoga in de context van Raja, bedoelen we niet de fysieke asana beoefening, maar de oude yoga filosofie van het bereiken van verlichting. 

Hoe Raja Yoga te beoefenen in 8 stappen

Raja Yoga wordt beschouwd als een hele uitdaging om te beoefenen, omdat het consistente zelfbeheersing vereist. Gelukkig kan elk van deze 8 stappen uit de Yoga Sutras van Patanjali worden aangepast aan jouw leven en unieke omstandigheden. Het is echter belangrijk om de stappen in volgorde te volgen, omdat elke stap je voorbereidt op de volgende. 

Veel mensen komen voor het eerst in aanraking met yoga door middel van een asana les of ademhalingsoefeningen. De filosofie van Raja Yoga leert ons dat de Yamas en Niyamas op de eerste plaats komen en te belangrijk zijn om zomaar over te slaan. Laten we eens kijken naar de 8 stappen van Raja Yoga in hun juiste volgorde en hoe je ze dagelijks kunt beoefenen. 

1. De yama's

De Yama's zijn vijf gebieden om zelfbeheersing te verbeteren en je intenties te zuiveren. Het woord "yama" verandert, net als "vis", niet als het een meervoudsvorm wordt; maar voor het gemak van de Engelssprekende mensen verwijzen we er vaak naar als de Yamas. 

Raja Yoga in 8 stappen

Yamas zijn kwaliteiten die we in ons dragen, karakterkwaliteiten die we kunnen trachten te verbeteren door zelfbeheersing te gebruiken en zuivere intenties te ontwikkelen. In de beoefening van Raja Yoga identificeert Patanjali vijf yama's, maar er zijn er waarschijnlijk wel 27, hoewel sommige bronnen minder en andere meer beweren. De vijf belangrijkste yama's zijn: 

Ahimsa 

Ahimsa, wat geweldloosheid betekent, gaat verder dan alleen maar anderen geen pijn doen; het gaat over aardig zijn voor jezelf en alle vormen van leven.

Voor jezelf betekent het beoefenen van Ahimsa dat je goed voor je lichaam en geest zorgt, zoals gezond eten, niet roken, voldoende bewegen en negatieve zelfpraat vermijden.

Geweldloosheid jegens anderen beoefenen betekent rekening houden met alle wezens, zoals de mug in de lucht en zelfs de kleinste wezens die in het water zwemmen dat we voor thee gebruiken. 

Satya 

Satya betekent waarheid en gaat over identificeren wat waar is en wat niet. Als je je eenmaal bewust bent van iets wat waar is, kun je oefenen in het spreken van je waarheid en er naar leven.

Een ander aspect van Satya is het niet negeren van de waarheid, wat erg verleidelijk kan zijn als de feiten onplezierig zijn of niet passen bij onze overtuigingen.

Eerlijkheid is een belangrijke uitdrukking van Satya, net als leren jezelf te uiten, op te komen voor waar je in gelooft en anderen te inspireren om ook hun waarheid te spreken.

Asteya 

Simpel gezegd betekent Asteya niet stelen. In Raja Yoga gaat dit niet alleen over fysieke dingen zoals het niet nemen van dingen die niet van jou zijn. Het gaat ook over eerlijkheid, ervoor zorgen dat je evenveel geeft als neemt, of het nu in je werk is of in je persoonlijke leven.

De Asteya Yama gaat ook over het niet wegnemen van dingen die je niet kunt aanraken, zoals iemands geluk door onaardig te zijn. We willen allemaal wel eens meer voor onszelf, proberen de beste deal te krijgen of niet het beste van onszelf geven op het werk en toch betaald krijgen. Asteya beoefenen betekent je hiervan bewust zijn en altijd proberen eerlijk te zijn in alles wat we doen.

Brahmacharya 

Brahmacharya gaat over niet te veel verwennen. Wanneer we Brahmacharya beoefenen, maken we meer keuzes op basis van wat we nodig hebben, niet alleen wat we willen. Dit kan betekenen dat het kiezen van gezonde voeding in plaats van alleen lekker eten, of genieten van een warme douche, maar niet blijven in daar langer dan nodig is.

Leren om onszelf te beheersen in plaats van onze acties te laten beheersen door onze verlangens is de essentie van Brahmacharya. Het helpt ons echt geluk en vrede in ons leven te vinden.

Aparigraha 

Aparigraha gaat over niet jaloers zijn op wat anderen hebben en het verzamelen van materiële bezittingen die we niet nodig hebben.

Aparigraha beoefenen kan eenvoudig zijn. Vraag jezelf voordat je iets koopt af of je het echt nodig hebt of het gewoon wilt hebben. Als je het niet nodig hebt, denk dan twee keer na voordat je het koopt. Als het noodzakelijk lijkt, bedenk dan of je zonder kunt. Deze aanpak helpt je om een eenvoudiger en tevredener leven te leiden.

2. De Niyama's

Als je de Yama's eenmaal begrepen en beoefend hebt, ben je klaar voor de Niyama's. De Yama's hebben betrekking op persoonlijke kwaliteiten of karakter, terwijl de Niyama's betrekking hebben op gewoonten. Er zijn er eigenlijk nog veel meer, maar we zullen ons concentreren op de vijf die in de Soetra's van Patanjali worden genoemd.

Saucha 

Uitgesproken als "Shoucha", betekent Saucha reiniging. Dit geldt zowel voor het mentale als het fysieke. De fysieke kant van Saucha omvat hygiënische gewoonten zoals het reinigen van je tanden en je huis, maar ook de interne reinigingstechnieken, de Shat Kriya's. 

Mentale reinheid verwijst naar het zuiveren van de geest van negatieve intenties, schadelijke gedachten en destructieve emoties. Net als fysieke reinheid betekent dit het ontwikkelen van een regelmatige gewoonte voor hygiëne. Dat kan betekenen regelmatig bidden, mindfulness, of het gebruik van positieve affirmaties of mantra's.

Santosha 

Santosha gaat over tevredenheid vinden en dankbaar zijn voor wat we hebben. Het betekent niet dat je moet blijven bij wat je hebt en nooit moet veranderen. Soms betekent tevreden zijn dat je een slechte situatie moet verlaten om iets beters voor jezelf te maken. Het is oké om dankbaar te zijn voor wat je nu hebt en er toch naar uit te kijken om in de toekomst te veranderen en te groeien.

Tapas 

Tapas betekent zelfdiscipline. Het beoefenen van deze Niyama gaat over jezelf beperken om los te komen van slechte gewoontes. Terwijl monniken dit misschien op extreme manieren doen, zoals het opgeven van al hun materiële bezittingen of mediteren in koude grotten, kun je Tapas gemakkelijk in het dagelijks leven beoefenen door nee te zeggen tegen verleidingen en vast te houden aan goede keuzes.

Ishvara Pranidhana 

Ishvara Pranidhana is de praktijk om verbonden te blijven met je god, wie dat ook mag zijn. Het is belangrijk om te onthouden om je in goede tijden en in tijden van nood met je god te verbinden. Deze verbinding helpt ons ons doel te vinden en de ongelooflijke verbanden te zien tussen alles in de wereld.

Swadhyaya 

Swadhyaya betekent zelfstudie. Het gaat over het begrijpen van jezelf en je overtuigingen om een dieper gevoel van jezelf en richting te vinden. Een eenvoudige manier om dit te doen is om elke dag wat tijd te besteden aan het nadenken over wie je bent, wat je voelt, waarom je je zo voelt en waarom je de dingen doet die je doet.

3. Asana

Yoga Asana

Asana is het fysieke deel van yoga dat je meestal ziet in yogastudio's en -lessen. Meestal wordt aangenomen dat 'asana' pose of houding betekent. Het woord betekent eigenlijk een rustige en comfortabele staat van geest en lichaam. 

De beoefening van asana's werd voor het eerst gedaan door monniken om hun lichaam gezond en in balans te houden. Ze aten of dronken over het algemeen niet veel en brachten het grootste deel van hun tijd zittend door met mediteren. De oorspronkelijke asana's waren daarom ontworpen om hun interne organen en klieren te ondersteunen zonder al te veel energie te verbruiken.

Tegenwoordig ligt de nadruk bij de beoefening van asana's meer op fysieke verschijning, fitheid, flexibiliteit en de anatomische perfectie van een houding. Maar als je werkt aan zelfbewustzijn, is het beter om yoga asana's te zien als een manier om je lichaam te reinigen en gezond te maken.

Het doel van het beoefenen van yoga houdingen in Raja Yoga is om een rustige en comfortabele staat te bereiken terwijl je de houding aanneemt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meesten van ons zijn in staat om de asana staat te bereiken voor een paar minuten in een les, of misschien helemaal niet.

Hoewel er geen yogahoudingen in de Yoga Sutras staan, gaf Vyasa, de oorspronkelijke commentator van de Yoga Sutras, een aantal yoga asana's om ons te helpen deze staat binnen te gaan. Deze omvatten zittende houdingen zoals Padmasana (Lotus houding), Virasana (Helden Houding), en Svastikasana (Gelukbrengende Houding), en Dandasana (Staf Houding), evenals Shavasana (Lijk Houding). 

4. Pranayama

De vierde stap in Raja Yoga is Pranayama. Pranayama is geen ademhalingsoefening, maar een overkoepelende term die wordt gebruikt om yogische ademhalingstechnieken te beschrijven die onze prana, of levenskracht energie, stimuleren. Er is een citaat in de Shiva Samhita dat zegt dat het leven niet gaat over hoeveel dagen je leeft, maar hoeveel adem je haalt. Kijk naar honden, die snel ademen en korter leven, vergeleken met schildpadden die langzaam ademen en veel langer leven.

Wanneer je pranayama beoefent, vertraag je je ademhaling en spaar je levensenergie. Dit kan opmerkelijke voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn, stress verminderen, lichaamsfuncties verbeteren en zelfs veroudering vertragen. Je kunt een aantal eenvoudige ademhalingsoefeningen zoals Ujjayi Breath proberen om te beginnen en meer te leren over de kracht van adem en pranayama.

5. Pratyahara

Pratyahara betekent terugtrekken uit de zintuigen of ze niet overweldigen. Het is alsof je je zintuigen een pauze geeft. Dit kan op verschillende manieren, zoals het gebruik van een flotatie tank voor sensorische deprivatie of gewoon door het verminderen van de zintuiglijke overbelasting in je dagelijks leven.

Een manier om je zintuigen tot rust te brengen en je aandacht naar binnen te richten is door Bhramari Pranayama en Shanmukhi Mudra. Deze houding helpt externe zintuiglijke input te blokkeren, waardoor je een gevoel van rust en kalmte krijgt. Zo doe je het: 

  • Gebruik je duimen om je oren te sluiten.
  • Sluit vervolgens je oogleden zachtjes met je wijsvingers.
  • Raak je neusgaten lichtjes aan met je middelvingers.
  • Ringvingers rusten boven je bovenlip en pinkvingers onder je onderlip.
  • Adem vanaf hier in door je neusgaten en activeer je stembanden lichtjes om een snurkgeluid te maken. 
  • Adem na één keer diep inademen zo lang mogelijk uit.
  • Creëer een hoog neuriënd geluid vanuit je neus terwijl je uitademt, en vergeet niet om je Shanmukhi Mudra vast te houden.
  • Creëer deze brom vanuit je neus en visualiseer dat je je hemelse oogchakra met het geluid doorboort.
  • Herhaal dit zes tot acht keer en sluit af met een uitademing.

6. Dharana

Nadat we onze geest en zintuigen onder controle hebben leren houden, kunnen we beginnen te werken aan concentratie, wat in yoga bekend staat als Dharana.

In Dharana concentreren we ons op slechts één ding met behulp van de yoga staartechniek Drishti. Bij Drishti staar je naar een vast punt om je focus te verdiepen en een nieuw niveau van concentratie te bereiken. Dit kan je ademhaling zijn, een kaarsvlam, een speciaal woord of mantra. Je kunt ook proberen om je één voor één op verschillende delen van je lichaam te richten, of goed luisteren naar de stem van een leraar tijdens een begeleide ontspanning. 

Deze activiteiten worden vaak verward met meditatie, maar het zijn eigenlijk manieren om concentratie te oefenen. Je leren concentreren is een essentiële vaardigheid om een echte meditatieve staat te bereiken.

7. Dhyana

Als je eenmaal doorhebt hoe je je focus kunt verdiepen door middel van Dharana, kun je beginnen die focus naar binnen te richten, naar jezelf in Dhyana, ook wel bekend als meditatie. Focussen op jezelf is lastig omdat het niet iets is wat je op de gebruikelijke manier kunt zien of horen. Het gaat meer om het voelen van een bewustzijn, zoals het voelen van een aanwezigheid.

Om dit niveau van bewustzijn te bereiken heb je veel concentratie en stilte nodig. Het is vergelijkbaar met iets onder water proberen te zien. Als er zelfs maar een kleine rimpeling aan de oppervlakte is, kan het moeilijk zijn om te zien wat eronder is. Dhyana in Raja Yoga, of meditatie, gaat over het kalmeren van je geest en lichaam tot een punt waarop je je aandacht naar binnen kunt richten en echt contact kunt maken met je Zelf. 

8. Samadhi

Samadhi is de laatste stap in de Yoga Sutra's en het hoogtepunt van alle 7 stappen of beoefeningen. Het gebeurt wanneer je in meditatie zo'n diep niveau van zelfbewustzijn bereikt dat je je volledig losmaakt van de buitenwereld en je volledig verbindt met je innerlijke Zelf.

In deze staat ervaar je ware vrijheid en pure vreugde. Door je diepgaand te verbinden met je innerlijke zelf, bereik je verlichting - het fundamentele doel van yoga.

Voordelen van Raja Yoga

Raja Yoga lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar deze diep spirituele beoefening biedt talloze voordelen die elke stap de moeite waard maken. 

De Yamas en Niyamas werken om je karakter te zuiveren. Asanas en Pranayama reinigen je lichaam en geest. Pratyahara helpt je om beter met je zintuigen om te gaan en Dharana geeft je controle over je geest. Wanneer al deze aspecten in je leven op elkaar zijn afgestemd, kun je je richten op meditatie, of Dhyana, met als doel Samadhi-de ultieme staat van zelfbewustzijn en verlichting.

Daarom brengt elk van de 8 ledematen van Raja Yoga zijn eigen voordelen met zich mee, maar uiteindelijk helpt het pad beoefenaars los te komen van wereldse illusies, hun ego en negativiteit. Dit ontwikkelt een dieper begrip van het Zelf en helpt ons innerlijke vrede en ultieme gelukzaligheid te begrijpen.

Laatste gedachte 

Deze reis naar Samadhi in Raja Yoga leidt naar een leven vol intentie, tevredenheid en vrede. Om daar te komen heb je toewijding en consistente inspanning nodig. Het is niet gemakkelijk, maar de beloning is het waard. Het Pad van Zelfbeheersing biedt een duidelijke route om dit te bereiken.

Over de auteur

Dr. Ram Jain, PhD (Yoga)

Geboren in de Jain familie waar yoga al vijf generaties lang de manier van leven is, begon mijn formele yogareis op achtjarige leeftijd op een Vedische school in India. Daar kreeg ik een solide basis door het lezen van oude geschriften, waaronder Veda's, Upanishads, de Bhagavad Gita en Yoga Sutra's (om er maar een paar te noemen).

In 2009 heb ik Arhanta Yoga Ashrams opgericht. Ik zie yoga als een manier om de vijf zintuigen te beheersen, dus noemde ik onze ashrams 'Arhanta Yoga', de yoga om de vijf zintuigen te beheersen!

In 2017 heb ik ook de Arhanta Yoga Online Academy opgericht zodat mensen die onze ashrams niet kunnen bezoeken onze cursussen op afstand kunnen volgen.

Bij Arhanta geven we niet alleen yoga. We leren je hoe je je potentieel kunt bereiken, je kennis kunt verdiepen, je zelfvertrouwen kunt opbouwen en de leiding over je leven kunt nemen.

Related Posts